Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΥγείαΟι Θεραπευτές Ειδικής Αγωγής έφτασαν έως τη Βουλή

Οι Θεραπευτές Ειδικής Αγωγής έφτασαν έως τη Βουλή

|

Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή του Βουλευτή Κυκλάδων Γ. Βρούτση για τις συμβάσεις Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής στις Κυκλάδες

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κατέθεσε στη Βουλή αναφορά για θέματα του Νομού Κυκλάδων.

Ειδικότερα:

Προς τον Υπουργό Υγείας κατατέθηκε ως αναφορά το έγγραφο του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών (α.π. 16-379/27-12-2016), καθώς και η διαμαρτυρία των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Κυκλάδων σχετικά με την έκβαση των νέων συμβάσεων των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, τα έγγραφα επισημαίνουν την αγωνία των ειδικών θεραπευτών για την επικείμενη υπογραφή των νέων συμβάσεων τους με τον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον των παιδιών με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, κινητικές δυσκολίες, μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομα, νοητική υστέρηση, καθώς η δαπάνη για συνεδρίες ειδικής αγωγής αποφασίστηκε ότι θα αποδίδεται σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μόνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, οι γονείς στερούνται πλέον της δυνατότητας επιλογής του εξειδικευμένου θεραπευτή που επιθυμούν να εμπιστευτούν, αυξάνεται δραματικά το κόστος γι’ αυτούς σε περίπτωση που δεν βρουν συμβλημένο θεραπευτή ή Κέντρο ειδικής αγωγής, οδηγείται σε κατάρρευση το θεραπευτικό έργο, υποβαθμίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και ταυτόχρονα οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες επιστήμονες του κλάδου μιας και πολλά θεραπευτικά πλαίσια θα οδηγηθούν σε κατάρρευση, με σημαντικές συνέπειες για τα κρατικά ταμεία (ασφαλιστικά, εφορία).

Επισημαίνεται, ότι σε πολλά από τα νησιά μας δεν υπάρχουν καν ειδικά σχολεία (π.χ. Πάρος) και δημόσιες θεραπευτικές δομές, ενώ ακόμη και στα λίγα νησιά όπου λειτουργούν ειδικά σχολεία, αυτά είναι υποστελεχωμένα και η πρόσληψη θεραπευτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Δυστυχώς, οι ανάγκες και τα προβλήματα των δομών υγείας των Κυκλάδων και των Νησιών του Αιγαίου πολλαπλασιάζονται, ενώ η κατάσταση το τελευταίο διάστημα επιδεινώνεται δραματικά. Σήμερα, η ειδική αγωγή στην Ελλάδα κινδυνεύει, λόγω της αδυναμίας και της αδράνειας της κυβέρνησης να στηρίξει τα παιδιά της νησιωτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να κινδυνεύουν να στερηθούν τις απαραίτητες γι’ αυτά υπηρεσίες ειδικής αγωγής.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση αδιαφορεί και δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος υγείας σε όλη τη χώρα, που με δική της ευθύνη καταρρέει. Τα χτυπήματα στη νησιωτική Ελλάδα είναι απανωτά και συνεχόμενα. Μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά (30%), την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% και την επιβολή εξοντωτικής φορολογίας, τώρα έρχεται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον των υπηρεσιών ειδικής αγωγής στις Κυκλάδες!

Με τα έγγραφα που κατατέθηκαν επισημαίνονται η έντονη ανησυχία και η αγωνία των θεραπευτών ειδικής αγωγής και των κατοίκων των νησιών που βλέπουν την απουσία και την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι τους να μεγαλώνει.

Η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στα προβλήματα των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και να σέβεται το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς, η κυβέρνησης κωφεύει!

Για το λόγο αυτό ζητείται η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει και αφορά δεκάδες –χιλιάδες οικογένειες στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες που παρέχουν με τεράστιες θυσίες τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα παιδιά του Νομού μας που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δελτίο Τύπου ενημέρωσης από το γραφείο Βουλευτή Κυκλάδων κου Βρούτση 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Μήλος – Σαρακήνικο: Όταν η φύση διψά για Δικαιοσύνη

Η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς σχηματισμούς της Μήλου ξεσηκώνει αντιδράσεις, καταγγελίες και έναν αγώνα για να σωθεί ό,τι δεν έχει ακόμα χαθεί.

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Ακίνητα: Εως το 2026 η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ανακαίνισης

Το μπόνους σε ιδιοκτήτες είναι 3.200 ευρώ τον χρόνο για διάστημα πέντε ετών

Ακτοπλόοι: Μειώστε τον ΦΠΑ και φτιάξτε επιτέλους λιμάνια

Ακτοπλόοι: Σταθερά εισιτήρια παρά την πίεση – Ζητούν μείωση ΦΠΑ και λύσεις για λιμάνια και στόλο

Αμοργός – Πρωτομαγιά στα Θολάρια: Το χωριό που γίνεται σαλόνι… και “εξαφανίζει” πόρτες

Μια Πρωτομαγιά γεμάτη λουλούδια, γέλια, φαγητό και ένα παράξενο νυχτερινό έθιμο στα σοκάκια της Αμοργού: καρέκλες, τραπέζια και… εξώπορτες αλλάζουν θέση κάτω απ’ το φως του φεγγαριού.

Μύκονος: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης στο παλαιό λιμάνι

Αναβαθμίζεται ο χώρος του παλαιού λιμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας – Έκκληση για προσοχή στην κυκλοφορία πεζών και ΑμεΑ.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων