Με αντίποινα και συνολική επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απειλεί η Τουρκία για την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών, που κατηγορούνται για ανάμειξη στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Με αντίποινα και συνολική επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απειλεί η Τουρκία για την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών, που κατηγορούνται για ανάμειξη στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά» ήταν η πρώτη σύντομη τοποθέτηση πηγής που παρακολουθεί από κοντά τα δρώμενα στο νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες και αποτυγχάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος των οκτώ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. «Οι επιπτώσεις για τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία μας εναντίον της τρομοκρατίας και την κοινή μας δράση σε θέματα διμερούς/διεθνούς ενδιαφέροντος, θα αποτιμηθούν διεξοδικά. Πιστεύουμε ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα», σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Διαμαρτυρόμαστε κατά της απόφασης που εμποδίζει τους κατηγορουμένους, οι οποίοι απείλησαν τη ζωή του προέδρου μας και συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 248 πολίτες μας, να εμφανιστούν ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΞ στην Αγκυρα. Χαρακτήρισε υποκινούμενη την απόφαση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των θυμάτων του πραξικοπήματος.
Τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την έκδοση των στρατιωτικών και την παραπομπή τους σε δίκη. «Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ και υπενθύμισε ότι η Αθήνα υποθάλπει επίσης ακροαριστερές και κουρδικές οργανώσεις, που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία.
Η Τουρκία είχε απαιτήσει από την Ελλάδα την έκδοσή τους και τους είχε χαρακτηρίσει «προδότες», σε μια υπόθεση που έφερε στην επιφάνεια τις δύσκολες διμερείς σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Για άμεση παράδοση των οκτώ άθλιων στρατιωτών είχε κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Γιλντιρίμ: Να επιταχυνθούν οι δίκες
Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε από τους Τούρκους δικαστές να επιταχύνουν τις δίκες πραξικοπηματιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπισή τους, γεγονός που δείχνει την προσπάθεια της Αγκυρας να αποδείξει ότι δεν έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, σημειωνόταν εικονική αερομαχία μεταξύ δύο οπλισμένων τουρκικών και δύο ελληνικών F-16 πάνω από το Αιγαίο και συγκεκριμένα στις 13.35 στα νοτιοανατολικά της Χίου.