Αρχές Ιανουαρίου και έχουμε στον Άγιο Προκόπη την εύρεση της 1ης νεκρής θαλάσσιας χελώνας – Πρόσφατα στη Βόρεια Νάξο βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη ραμφοφάλαινα (!!!)
Μέσα Αυγούστου και η καταμέτρηση σταματάει στις 10 νεκρές χελώνες caretta caretta. Για δεύτερη σερί χρονιά είχαμε πιάσει διψήφιο αριθμό με την πλειοψηφία των ερπετών να είναι δολοφονημένες… Τέλη Σεπτεμβρίου είχε βρεθεί μία ακόμη τραυματισμένη αλλά από εκεί και πέρα… ησυχία. Βλέπετε είχαμε και τα καλά νέα από την γέννα δύο άλλων ερπετών σε παραλίες της Νάξου, οπότε τα χαμόγελα επικράτησαν…
Όμως, με την είσοδο του 2017 και σχετικά νωρίς είχαμε την πρώτη ανακάλυψη νεκρής χελώνας,. Μεσημέρι της Τρίτης και στη παραλία του Αγίου Προκοπίου τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής δέχτηκαν ειδοποίηση για μία νεκρή θαλάσσια χελώνα. Αποκεφαλισμένη. Αρσενική Caretta Caretta μήκους (καβούκι) στα 72 εκ. και σε προχωρημένη σήψη… Τι να πει κανείς τώρα; Καλή χρονιά; Μπααααααα
Ζιφιός
Κι από τον Άγιο Προκόπη στην Βόρεια Νάξο, όπου την περασμένη εβδομάδα σε παραλία βρέθηκε σε προχωρημένη επίσης σήψη κήτος μήκους 5.20 μέτρων… Με βάση τα στοιχεία που στάλθηκαν στον «Αρίων» επιβεβαιώθηκε ότι ήταν Ραμφοφάλαινα ζιφιό (Ziphius cavirostris), ένα από τα πλέον σπάνια είδη στην Ελληνική θάλασσα και η παρατήρησή του θεωρείται πολύ δύσκολη. Ο λόγος; Μοιάζει με μεγαλόσωμο δελφίνι, έχει πολύ μεγάλο χρόνο κατάδυσης (μπορεί να φτάσει ως και τα 80 λεπτά), έχει πολύ «ήσυχη» συμπεριφορά (σχεδόν ποτέ δεν κάνει άλματα) και επιπλέον αποφεύγει την επαφή με τον άνθρωπο. Ωστόσο έχει έναν μεγάλο εχθρό, τα ηχοεντοπιστικά συστήματα σόναρ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1996 εκβράστηκαν 20 ζιφιοί στον κόλπο της Κυπαρισσίας και η έρευνα απέδειξε ότι αιτία των μαζικών θανάτων ήταν η χρήση ισχυρού στρατιωτικού ραντάρ στη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων και άλλοι 11 την Κέρκυρα το 2011 λόγω ασκήσεων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού…
Ρεκόρ
Η ραμφοφάλαινα ή ζιφιός είναι μια μικρή φάλαινα, με μήκος που φτάνει τα 6 μέτρα και μοιάζει με μεγάλο δελφίνι. Ένα ενήλικο κήτος ζυγίζει έως 3 τόνους. Τρέφεται με βαθύβια καλαμάρια και αναζητά την τροφή του σε βάθος μέχρι και 2.000 μέτρα. Είναι σπάνιο είδος για την Ελλάδα και οι μόνιμοι πληθυσμοί του αναφέρονται κυρίως στο Ιόνιο. Είναι κήτος που αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία και επιλέγει μια εντελώς μοναχική πορεία μέσα στο νερό.
Ο ζιφιός κατέχει το…παγκόσμιο ρεκόρ άπνοιας κάτω από το νερό, με 2 ώρες και 17 λεπτά και μάλιστα σε βάθος 3.000 μέτρων, εκεί που το αντίστοιχο ρεκόρ για τον άνθρωπο είναι μόλις 22 λεπτά.
Οι μετρήσεις έγιναν πριν από μερικά χρόνια από Αμερικανούς βιολόγους στα ανοιχτά της Καλιφόρνια, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας θαλάσσιος ελέφαντας που είχε μείνει κάτω από το νερό, σε βάθος 2.388 μέτρων, ακριβώς για 2 ώρες.