Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΔημοτικό Συμβούλιο Εφήβων στην Τήνο

Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων στην Τήνο

|

Πρωτοποριακή σκέψη: Στη Τήνο προχωρούν στην δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Τήνου – Ποιος είναι ο στόχος, σε τι σκοπεύει η κίνηση αυτή που θα λειτουργήσει 

Σε ουκ ολίγα κοινοτικά διαμερίσματα κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων είναι διαδεδομένος και τον συναντάμε εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως σε επίπεδο νησιωτικής Ελλάδας και δη στις Κυκλάδες δεν είναι κάτι το συνηθισμένο… και η είδηση που έρχεται από το tinostoday.gr μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι αφού ο Δήμος Τήνου προχωρεί σε μία τέτοια κίνηση… Μάλιστα έχουμε και τις δηλώσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Σιώτου στην ιστοσελίδα όπου τονίζει ότι “Σκοπός αυτής της πρότασης μου είναι να δοθεί στους Εφήβους του Δήμου μας η ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις, τις ιδέες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, για όλα τα θέματα που αφορούν: την Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα, από την οποία προέρχονται και εν γένει τον Δήμο Τήνου.

Ευελπιστώ το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων να καθιερωθεί ως θεσμός και να διεξάγεται κάθε σχολική χρονιά, ώστε αφενός να αποτελέσει βήμα έκφρασης για τους έφηβους συντοπίτες μου και αφετέρου να δώσει το έναυσμα σ’ εμάς, κάποιες από τις ιδέες και προτάσεις τους, να φέρουμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.”

Στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το ρόλο και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του τόπου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στην σύγχρονη κοινωνία, αλλά και οι αξίες της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε συμπεριφορές που προάγουν το ρόλο του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, να ενισχύσει τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, να αναπτύξει τη κριτική σκέψη των μαθητών, να δώσει ευκαιρία για βιωματική εμπειρία του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και των οργάνων στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στους μαθητές του Γυμνασίου Τήνου καθώς και στους μαθητές του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου Τήνου.

Θα ζητηθεί από κάθε σχολείο το ενδιαφέρον των μαθητών να εκδηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και απ’ αυτούς θα κληρωθούν 21 μαθητές, ήτοι επτά από κάθε σχολείο με σκοπό να διαμορφωθούν τρεις ομάδες εργασίας – προβληματισμού.

Πως γίνεται η εισαγωγή στο Συμβούλιο

Οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος καλούνται να συγγράψουν ένα κείμενο (500- 600 λέξεων) βασισμένο στην θεματική που θα δοθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή ή/και ένα κείμενο με ελεύθερο θέμα.

Οι συμμετέχοντες θα εργασθούν πάνω σε διάφορα ζητήματα –προβλήματα του νησιού μας που θα τεθούν από την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος. Η Συντονιστική Επιτροπή θα αξιολογήσει τα κατατεθέντα κείμενα και θα προχωρήσει στην επιλογή των καταλληλότερων και συγκεκριμένα τριών (3) από καθεμία από τις ανωτέρω σχολικές μονάδες. Αυτονόητα, είναι απαραίτητη η συναίνεση των κηδεμόνων των μαθητών για την συμμετοχή τους.

Που θα συνεδριάζει το Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. , εκτός σχολικού ωραρίου το τρέχον σχολικό έτος και θα κρατηθούν πρακτικά, τα οποία θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή. Η δραστηριότητα αυτή θα βιντεοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί από τα περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα ενώ στους μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετάσχουν θα δοθούν αναμνηστικά.

Εποπτεία προγράμματος

Τη γενική εποπτεία του προγράμματος θα έχει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. σε συνεργασία με την ειδική συντονιστική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται: Από τους κ.κ.:

Ιωάννη Σιώτο, Πρόεδρο Δ.Σ.,

Νικόλαο Γκίζη, Αντιπρόεδρο Δ.Σ.,

Πέτρο Κουσουνάδη, Γραμματέα Δ.Σ.,

Γεώργιο Αντωνόπουλο, Διευθυντή ΓΕΛ, ή/και το νόμιμο αναπληρωτή του.

Ευάγγελο Μαρκουίζο, Διευθυντή ΕΠΑΛ, ή/και το νόμιμο αναπληρωτή του.

Ευάγγελο Περιβολάρακη, Διευθυντή Γυμνασίου ή/και το νόμιμο αναπληρωτή του.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – ΕΟΔ Κυκλάδων: Εκπαίδευση Έρευνας & Διάσωσης με θερμική κάμερα και σκύλο εντοπισμού

Μια απαιτητική άσκηση της ΕΟΔ Κυκλάδων για αναζήτηση αγνοούμενου σε δύσβατο πεδίο με τη χρήση τεχνολογίας και εξειδικευμένου σκύλου

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Ο Άρχων του Τρόμου» του Orson Welles στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Ένα αριστούργημα του φιλμ νουάρ ζωντανεύει (06/08) στο Κάστρο της Χώρας – Το κλασικό του Orson Welles επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Η OurCryptoMiner λανσάρει τη νέα εφαρμογή XRP Cloud Mining, βοηθώντας τους χρήστες να κερδίσουν εύκολα 5.735 $ σε σταθερό εισόδημα!

Η αποστολή της είναι να παρέχει στους παγκόσμιους επενδυτές έναν πιο βολικό, ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να αυξήσουν εύκολα τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσουν ένα σταθερό ημερήσιο εισόδημα.

Νάξος: Ουρολογικό Ιατρείο στο Naxos Medical την Τρίτη 5 Αυγούστου

Σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης από εξειδικευμένους γιατρούς στο πλευρό των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Ο Παντελής Θαλασσινός σε μία συναυλία (05/08) που δεν πρέπει να χάσετε

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός ανεβαίνει στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου την Τρίτη 5 Αυγούστου για μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μουσική παράδοση.

Καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης: Ο θρύλος των Μικρών Κυκλάδων που ένωνε θάλασσες και καρδιές

Μια ζωή με τα χέρια στο τιμόνι και την ψυχή του δοσμένη στα νησιά – Ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ τη φουρτούνα και έγινε σύμβολο αγάπης και προσφοράς για τους νησιώτες

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.