Επίθεση στην Κύπρο έκανε στη διάρκεια της 7ης συνάντησης Βοσπόρου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για επίλυσή του αλλά ανοίγοντας και θέμα… κυπριακής σημαίας μιλώντας για αίμα ηρώων κι άλλα όμορφα – Η αντίδραση της Ελλάδας
Και οι προκλήσεις καλά κρατούν… Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά του ναυαγίου του διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προχώρησε σε νέες δηλώσεις, στοχοποιώντας αυτή τη φορά τη Κύπρο και υποστηρίζοντας πως η Κύπρος «δεν έχει δικαίωμα να έχει και να σηκώνει αυτή τη σημαία». Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό.
Κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο, σύμφωνα με το sigmalive:
«Πριν από λίγο ο ‘πρόεδρος’ της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’ ανέφερε εδώ κάποια πράγματα. Για μήνες, για χρόνια συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Και όλη την ώρα ‘αναβολή, αναβολή, αναβολή’. Αυτή είναι η τακτική. Ξέρεις κάτι; Μας λένε ‘Α εσείς δώστε μας όλη την Κύπρο και μην ανακατεύεστε καθόλου’. Ο στόχος αυτός είναι! Για στάσου… Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι θα δώσεις; Και πάμε και παρακάτω… Χωρίς να ντρέπονται, χωρίς να βαριούνται στις συναντήσεις της Ε.Ε. έρχονται με μία σημαία που έχει ολόκληρο το νησί. Καταρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εκεί υπάρχει η ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Εσύ είσαι (απλά) η ‘Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου’. Στο βορρά υπάρχει η ‘Τουρκική Δημοκρατία’. Αυτό θα το καταλάβεις, τι ασέβεια είναι. Με τον έναν ή άλλο τρόπο αυτό θα το καταλάβουν, θα το μάθουν.
Αυτή τη στιγμή, μίλησα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, του είπα να κάνουμε και διμερή συνάντηση και πολυμερή και να όλα αυτά να συζητηθούν. Πλέον αυτή η ιστορία δεν μπορεί να τραβάει τόσο. Δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου αυτό το θέμα πρέπει να καταλήξει κάπου. Αλλά εάν λένε ‘αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας, η εξουσία θα είναι μόνο δική μας’, τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι… Αυτοί κάνουν όπως η πεινασμένη κότα που νομίζει ότι της ανήκει όλο το πίτουρο στην αποθήκη».
Χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι καταγράφεται θετική ανταπόκριση από την Τουρκία στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία». Και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει «τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας».
Αντιδράσεις
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν -μέσω του εκπροσώπου του, Στράτου Ευθυμίου- κάνοντας λόγο για ανιστόρητους και αυθαίρετους οι συμψηφισμούς της Τουρκίας «Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής. Κλιμακώνει συνεχώς την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του. Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τώρα δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο τους. Η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ΝΑΤΟ, που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα προς την Άγκυρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες η ελληνική Κυβέρνηση».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ