Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣύρος καλεί ... Χόλιγουντ και τα όνειρα αρχίζουν

Σύρος καλεί … Χόλιγουντ και τα όνειρα αρχίζουν

|

Άρωμα… Χόλιγουντ θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια η Σύρος, αν προχωρήσει το σχέδιο που γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Κυριακής. Και αναφερόμαστε σε επένδυση ύψους 6.5 εκατομυρίων δολαρίων σε πρώτη φάση που θα βάλει τη Σύρο δυναμικά στο «παιχνίδι» των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, με τεράστια οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού, των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου! 

Άρωμα… Χόλυγουντ θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια η Σύρος, αν προχωρήσει το σχέδιο που γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Κυριακής. Μία πολύ σοβαρή και τεράστιου βεληνεκούς επενδυτική πρόταση που φιλοδοξεί να βάλει τη Σύρο δυναμικά στο «παιχνίδι» των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, με τεράστια οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού, των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου!

To Project

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα καταξιωμένων παραγωγών-σκηνοθετών από το χώρο του Χόλιγουντ κατέθεσε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρόταση δημιουργίας μόνιμων εγκαταστάσεων για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Το πρότζεκτ υπό τον τίτλο «Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο στη Σύρο» έχει την υπογραφεί ενός εκ των κορυφαίων σκηνοθετών-παραγωγών του Χόλυγουντ, του Steven Bernstein, ενώ στην επενδυτική ομάδα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι παραγωγοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές όπως οι Richard Gladstein, Andrew Lane, Martin Meunier, George Macropulos και Gary Romolo Fiorelli.

Το ύψος της επένδυσης

Το ύψος μόνο της αρχικής επένδυσης προϋπολογίζεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ με δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση ακόμη και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

 «Πρόκειται για την πιο μεγάλη και σοβαρή επενδυτική πρόταση που έχει γίνει για τη Σύρο, η οποία αν όλα πάνε καλά και προχωρήσει θα αποτελέσει οικονομική και τουριστική… επανάσταση για τη Σύρο, τις Κυκλάδες και την χώρα μας γενικότερα» ανέφερε ο κ. Λεονταρίτης και πρόσθεσε: «Σε αυτό το νησί έχουμε ακούσει πολλές προτάσεις και μεγαλόπνοα σχέδια τα οποία απέτυχαν παταγωδώς. Αυτή είναι η πιο σοβαρή, εμπεριστατωμένη και τεχνοκρατική επενδυτική πρόταση που έχει κατατεθεί ποτέ για τη Σύρο».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Λεονταρίτης, την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μετέφεραν την πρόταση αυτή στην Υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά η οποία ενθουσιάστηκε και δεσμεύθηκε ότι θα «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες που απαιτούνται σε κυβερνητικό επίπεδο για να γίνει αυτή η επένδυση.

Μάλιστα τον Δεκέμβριο, η ίδια και στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη για να έχουν επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές.

Το βασικό προαπαιτούμενο που έθεσαν οι επενδυτές είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τέτοια θέματα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, καθώς στην παρούσα φάση είναι απαγορευτική για επενδύσεις, λόγω υπερφορολόγησης, γραφειοκρατίας για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις κλπ.

Ενημέρωση Υπουργού

Η Υπουργός ενημέρωσε τους κυρίους Χατζημάρκο-Λεονταρίτη ότι υπάρχει έτοιμο σχετικό προσχέδιο για την νομοθεσία και δεσμεύθηκε ότι θα φροντίσει να περάσει από τη Βουλή το γρηγορότερο δυνατόν.

Όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο, αυτό που ζητούν οι επενδυτές είναι οι συνεργασίες των τοπικών αρχών και φορέων για την οργάνωση και λειτουργία αυτού του τεράστιου πρότζεκτ. Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, χρειάζονται δύο μεγάλα κτίρια με ύψος τουλάχιστον 12 μέτρα (για την δημιουργία των στούντιο), καθώς ένα μεγάλο μέρος των απαιτούμενων γυρισμάτων θα γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεονταρίτης, ο Steven Bernstein επισκέφθηκε τη Σύρο το καλοκαίρι και ενθουσιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομορφιά της, χαρακτηρίζοντάς ένα φυσικό στούντιο.

Αυτή ομορφιά της Σύρου, τα παλιά βιομηχανικά κτίρια και οι καλές καιρικές συνθήκες ήταν άλλωστε το «τρίπτυχο» που οδήγησε τους επενδυτές να επιλέξουν την Σύρο.

Η ιδέα

Όσον αφορά το πως προέκυψε η ιδέα; Ο Πιερ Οικονομάκος, σύζυγος της Συριανής επιχειρηματία Δέσποινας Παπαφίγκου, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τα μέλη της επενδυτικής ομάδας και το καλοκαίρι που τους φιλοξένησε στη Σύρο ενθουσιάστηκαν από αυτό που είδαν και προέκυψε η ιδέα.

Πέραν της δημιουργίας κινηματογραφικού στούντιο, το σχέδιο περιλαμβάνει δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου με σπουδαστές από όλο τον κόσμο, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η παραγωγή δύο ταινιών με προϋπολογισμό δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2017!

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που θα «απογειώσει» την τοπική οικονομία, μέσω εκατοντάδων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, ενώ παράλληλα θα έχει και τεράστια οφέλη στην τουριστική ανάπτυξη της Σύρου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Ίος: Το αιγαιοπελαγίτικο νησί–μύθος στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον

Ανάμεσα στην άγρια ομορφιά και την τουριστική ανάπτυξη, η Ίος καλείται να ισορροπήσει την ψυχή της με τις προκλήσεις της εποχής — με όπλα τη φύση, την τέχνη και τους ανθρώπους της.

Νάξος: Ποια είναι η γεύση της; Από την πατάτα και το τυρί έως την … παπιλώνα

Από τα τυριά και τις πατάτες μέχρι το ζαμπόνι και το κίτρο, η Νάξος παραμένει αυθεντική γαστρονομική δύναμη, σε μια εποχή που η αυτάρκεια γίνεται πολυτέλεια.

Ροζέ Μιλλιέξ: Ο Γάλλος που αγάπησε τη Νάξο – Μια ωδή στην «πλούσια καρδιά» του νησιού

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη σχέση του Γάλλου φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ με τη Νάξο, μέσα από το συγκινητικό του άρθρο του 1957. Αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Ήμελλου.

ΑΟ Μυκόνου: Εξι αποχωρήσεις και “Ευχαριστούμε τους πρωταγωνιστές της ανόδου”

Ο Α.Ο. Μυκόνου αποχαιρετά έξι παίκτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική άνοδο – Λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης από τη διοίκηση

ΕΟΠΥΥ: Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από αύριο (16/06), ανακούφιση για 139.000 ασθενείς

Ξεκινά τη Δευτέρα (16/06) η πρωτοποριακή υπηρεσία διανομής ΦΥΚ στο σπίτι – Δωρεάν, εύκολη διαδικασία, χωρίς αναμονές στα φαρμακεία

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εληξε σήμερα η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων: Από 16 Ιουνίου ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού και απομάκρυνσης υπολειμμάτων – «Ευθύνη όλων η προστασία ζωών και περιουσιών»

Μύκονος: Δις ισόβια σε 50χρονο για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό των ανήλικων διδύμων κορών του

Απόφαση-σοκ από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σάμου – Ο δράστης κακοποιούσε τα ίδια του τα παιδιά για χρόνια, σύμφωνα με τις καταθέσεις

Θεσσαλονίκη–Σύρος: Sold out η νέα πτήση της Aegean και σκέψεις παράτασης

Πολύ πάνω από τις προσδοκίες οι κρατήσεις στη νέα αεροπορική σύνδεση – Σκέψεις για παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.