Καταργείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) στα τουριστικά καταλύματα από την 1η Οκτωβρίου 2017 – Προαιρετική η κατηγοριοποίηση των επιπλωμένων δωματίων- διαμερισμάτων – καταργείται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων των καταλυμάτων
Καταργείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) στα τουριστικά καταλύματα από την 1η Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας “Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.
Η κατάργηση του ειδικού σήματος συνδέεεται με την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την 1η Οκτωβρίου 2017 αρκεί η γνωστοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2017 θα χορηγείται το ΕΣΛ εντός 28 ημερών, έναντι 50 ημερών που ισχύει σήμερα.
Στο καθεστών γνωστοποίησης υπάγονται και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των τουριστικών καταλυμάτων, όπως και οι κολυμβητικές δεξαμενές στα τουριστικά καταλύματα. Έτσι, το κατάλυμα απαλλάσσεται από την υποχρέωση να λαμβάνει εκ των προτέρων οποιαδήποτε άδεια λειτουργίας για τη χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών.
Μια άλλη σημαντική ρύθμιση αφορά την κατηγοριοποίηση των επιπλωμένων δωματίων- διαμερισμάτων που γίνεται πλέον προαιρετικά.
Επίσης καταργείται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων των καταλυμάτων, καθώς και η υποβολή της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ή η δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), στην περίπτωση που συναρτώνται στην οικοδομική άδεια ή στην άδεια δόμησης.
Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο και αντικαθίσταται με ένα αποδεικτικό, με το οποίο αποδεικνύεται ότι ο φορέας διατηρεί την υποχρέωση σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, εφ’ όσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ή διασφαλίζει την καλή λειτουργία του συστήματος, εφ’ όσον δεν υπάρχει σύνδεση, πριν από την έναρξη λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος.
Η υποχρέωση αυτή διατηρείται μόνο για το διάστημα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017, ενώ μετά ο φορέας έχει μόνο την υποχρέωση διατήρησης των δικαιολογητικών αυτών στην έδρα της επιχείρησης του και όχι την προσκόμισή τους στην αρμόδια αρχή.
Ούτε υποδομές ούτε σήμα
Ο Επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τα τουριστικά καταλύματα στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας:
«Η κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά προχθές το βράδυ, κατέθεσε νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για τα τουριστικά καταλύματα.
Προχωρεί στην κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, έχοντας να παρουσιάσει μηδενικά αποτελέσματα στο ζήτημα των ελέγχων στα παράνομα τουριστικά καταλύματα και χωρίς ακόμα να υπάρχουν οι υποδομές για να λειτουργήσει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων.
Εάν η κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές, θα βελτίωνε, ουσιαστικά, το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 4276/2014 απλοποιούσε τη διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για τα τουριστικά καταλύματα αλλά, ταυτόχρονα, έθετε και ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύσει τους νόμιμους επιχειρηματίες από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, είναι αυτή που έχει επιφέρει τρία καίρια πλήγματα σε αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις:
1ον: Προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης.
2ον: Κατήργησε τις διατάξεις για την ένταξη των ενοικιαζομένων δωματίων στα ειδικά κτίρια και στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για τον ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντάς τους υπέρμετρα.
3ον: Απέκλεισε, με φωτογραφικές διατάξεις, το 80% των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους».