Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΖουράρις περί πιάνου, Αρχαίων Ελληνικών και Θρησκευτικών

Ζουράρις περί πιάνου, Αρχαίων Ελληνικών και Θρησκευτικών

|

Ο Κώστας Ζουράρις – νέος υφυπουργός Παιδείας για θέματα ελληνικής γλώσσας – ζητάει χώρο στο νέο του γραφείο ώστε να τοποθετήσει πιάνο, και μιλάει για τα Αρχαία Ελληνικά, την διδασκαλία των θρησκευτικών και αποκαλύπτει το μεγάλο του όνειρο: 100.000 Έλληνες να μιλούν και να γράφουν Αρχαία Ελληνικά 

Όταν ο Κώστας Ζουράρις μιλάει είναι αλήθεια ότι όλοι πρέπει να στεκόμαστε … προσοχή. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να μαγνητίζει τους ακροατές του και να τους οδηγεί σε μονοπάτια τελείως διαφορετικά σε σχέση με αυτά που έχουν συνηθίσει…  Όμως, τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας και πίσω από τις κλειστές πόρτες υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και δη χωροταξικό…  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», όπως «ψιθυρίζεται» στους διαδρόμους του 3ου ορόφου του υπουργείου, ο νέος υφυπουργός Κώστας Ζουράρης πήρε ένα πολύ μικρό γραφείο που δεν διαθέτει ούτε τουαλέτα (!!!)Μάλιστα στο συγκεκριμένο γραφείο δεν χωρά ούτε και το πιάνο που επιθυμεί να έχει στον χώρο ο νέος υφυπουργός, για να περνάει μερικές ώρες χαλάρωσης μετά την δουλειά.

Βάση για γραφή Αρχαίων ελληνικών

Ενδιαφέρουσες όμως είναι οι δύο συνεντεύξεις που έδωσε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους…. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη του στόχου (ονείρου / στοιχήματος) που έχει θέσει έτσι ώστε «σε μερικά χρόνια να έχουμε μια βάση 100 χιλιάδων ανθρώπων που μιλάνε και γράφουν την αρχαία ελληνική». Επίσης, προανήγγειλε την ανασύσταση των βιβλίων της γλώσσας στο γυμνάσιο και το Λύκειο ενώ αναφερόμενος στον ίδιο είπε πως είναι κομμουνιστής, αριστερός και Χριστιανός Ορθόδοξος αλλά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας πολλών τεμενών στην Ελλάδα.   Γα την κόντρα Φίλη-Εκκλησίας ανέφερε ότι και οι δυο έχουν δίκιο κι άδικο κα για τους δανειστές υποστήριξε ότι θέλουν να μας γονατίσουν.
Οι δανειστές θέλουν να μας γονατίσουν
Μιλώντας λοιπόν στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98, ο κ. Ζουράρις δηλώνει πως είναι κομμουνιστής, αριστερός και χριστιανός ορθόδοξος, αλλά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας πολλών τεμενών στην Ελλάδα για να εκδηλώνουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα οι πρόσφυγες που θα μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είπε έχει 1700% επιπλέον πρόσφυγες πάνω από την Τσεχία και την Βουλγαρία. Ο κ. Ζουράρις χωρίς ακόμη να υπογραφούν οι αρμοδιότητες του στο ΦΕΚ , ήδη όπως είπε ασχολείται με την ανασύσταση των βιβλίων του δημοτικού και του γυμνασίου της  διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. «Έχω ζητήσει από τους δασκάλους και τους καθηγητές να μου στείλουν τι δεν πήγε καλά στην προηγούμενου εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Ο κ. Ζουράρις όταν ρωτήθηκε για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών , απάντησε πως η διδασκαλία της αρχαίας γλώσσας από τα νήπια και τα δημοτικά για την ώρα είναι δύσκολη, ωστόσο εκείνο που επεξεργάζονται είναι η πρόταση του καθηγητή κ. Καζάζη που θα επιτρέπει στη βάσει εθελοντικής παρουσίας παιδιών της Α και Β γυμνασίου και λυκείου να δημιουργηθούν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών ώστε σε μερικά χρόνια να έχουμε μια βάση 100 χιλιάδων ανθρώπων που μιλάνε και γράφουν την αρχαία ελληνική. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως το μάθημα δεν θα περιλαμβάνεται στην ύλη της υπόλοιπης διδακτικής διαδικασίας.

Ο υφυπουργός παιδείας ρωτήθηκε και για τις σχέσεις με την εκκλησία με την νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας και απάντησε πως θα είναι πιο άνετες. Είχαν και οι δυο δίκιο και άδικο απάντησε για τις σχέσεις φίλη και Ιερώνυμου. Ο Ιερώνυμος δεν έπρεπε να μιλήσει για τον φίλη όπως αναφέρθηκε και ο φίλης να επιμείνει στις προτάσεις για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας , προτάσεις που είναι κοντά στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και τέλος, ο υφυπουργός μίλησε για την τακτική όπως είπε των δανειστών που πιέζουν στη διαπραγμάτευση  γιατί θέλουν να γονατίσουν την Ελλάδα αφού δεν έχουν τηρήσει καμιά από τις δεσμεύσεις τους. Στόχος είπε ο κ. Ζουράρις είναι να μας γονατίσουν, ζητούν λίμπρες αίματος.

Βουλώνουμε και μπαλώνουμε …τρύπες

 «Βουλώνουμε τρύπες τώρα, μπαλώνουμε όσο μπορούμε. Θα δούμε τι θα γίνει με την αξιολόγηση, εάν επιτέλους οι δανειστές τηρήσουν την υπογραφή τους και τα συμπεφωνημένα του περσινού Ιουλίου, τα οποία δεν τα έχουν τηρήσει από τότε που άρχισε η χρεοκοπία της χώρας». Τα παραπάνω δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, σχολιάζοντας την έλλειψη κονδυλίων στον τομέα της Παιδείας. «Κάθε φορά που συμφωνεί η ψωροκώσταινα κάτι, την άλλη μέρα ζητούν και καινούργια, είναι σαν τον Σάιλοκ του Σαίξπηρ» τόνισε ο κ. Ζουράρις, ενώ σε ό,τι αφορά τους τομείς ευθύνης του είπε ότι θα αναλάβει «όλα τα ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στον πλανήτη Γη» αλλά και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, κάτι που, όπως σημείωσε, θέλει πάρα πολύ.

Σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τον καθηγητή φιλοσοφίας και συγγραφέα, Χρήστο Γιανναρά, ο οποίος έχει αναφέρει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να είναι κατηχητικό στα σχολεία. «Κατήχηση κάνουν οι εκκλησίες, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αδιανόητο να μη διδάσκεται στα παιδιά, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλλόγλωσσα σχολεία. Πρέπει να διδάσκονται τη μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά. Δεν μπορεί ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα της ελληνιστικής γραμματείας, ο Ακάθιστος Ύμνος, να μη διδάσκεται στα παιδιά». «Υπάρχουν μερικά βιβλία αδέξια» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «Μερικά έχουν φόρτο λεπτομερειών, που κουράζουν τα παιδιά, διδάσκονται όμως από τους θεολόγους στα σχολεία που τα οικονομούν».

Ο κ. Ζουράρις υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει διάλογο με τους εκπαιδευτικούς. Διευκρίνσε: «Έχω ζητήσει από τους συναδέλφους, από όλα τα δημοτικά σχολεία και τις τάξεις του γυμνασίου να μου στείλουν τις παρατηρήσεις και τις -κατά την άποψη τους- δυσλειτουργίες, αλλά και τις προτάσεις τους». Στη διδασκαλία των Ελληνικών και συγκεκριμένα στο βιβλίο «η γλώσσα μου» βρίσκονται κείμενα, τα οποία είναι «απαράδεκτα και αντεπιστημονικά» είπε και τόνισε: «Διδάσκαμε τη γλώσσα μέσα από τα δημοτικά τραγούδια και αντικαταστάθηκαν αυτά από μικρές αγγελίες των εφημερίδων, για να διδάξουν, λένε, τη συγχρονία της γλώσσας».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στη Θήρα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το προσχολικό θεατρικό τμήμα «Εν Οδώ» παρουσιάζει μια παράσταση-ύμνο στην αγάπη και τη φαντασία, την Κυριακή 8 Ιουνίου στη Μεσαριά

Γιάννης Βρούτσης: Ταξίδι στην Κύθνο για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού τιμά την Πολιούχο της Χώρας Κύθνου και συναντά αθλητικούς και τοπικούς φορείς, συνοδευόμενος από Θάνου και Παυλακάκη

Πρόταση Ημέρας: Αλμύρα τσιγαριαστή με αυγό μάτι και φέτα

Η αλμύρα — ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα της άνοιξης και του καλοκαιριού — δεν είναι μόνο για σαλάτα. Η πρόταση της ημέρας από τον "Γαστρονόμο"

Αμοργός: Δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου, ο λόγος στους πολίτες

Την Τρίτη 10 Ιουνίου στην Αιγιάλη παρουσιάζονται τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ του Δήμου Αμοργού – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής για όλους τους πολίτες

Όταν οι τοίχοι μιλάνε στη Σχοινούσα, μιλούν με ρυθμό και παράδοση (video)

Μια νέα τοιχογραφία εμπνευσμένη από το πανηγύρι και τη συλλογική μνήμη του νησιού μάς καλωσορίζει στην καρδιά της Σχοινούσας — με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων να καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να γεμίσουν τα νησιά με φωνή και χρώμα

6 + 1 ταινίες που μας θυμίζουν τι σημαίνει “Πατέρας”

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, επτά συγκινητικές, τρυφερές και ανθρώπινες ιστορίες για τον ρόλο του πατέρα στη ζωή μας — στη μεγάλη οθόνη και στην καρδιά μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις