Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΤο κράτος κοιτάζει μόνο τα χρήματα όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά

Το κράτος κοιτάζει μόνο τα χρήματα όσον αφορά το ΦΠΑ στα νησιά

|

Χατζημάρκος για έκθεση Λονδίνου ” Η ΠΝΑ είχε μια ‘ανατρεπτική’ παρουσία ως προς το παρελθόν. Η παρουσία ήρθε να υπηρετήσει αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι, για να υπηρετήσουμε καλύτερα την ταυτότητα του τουρισμού μας και των νησιών μας και μέσα από το 3ετές πλάνο που καταρτίσαμε να ευθυγραμμίσουμε όλες μας τις δράσεις εις τρόπον ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά για το καλύτερο αποτέλεσμα”.

Στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εκφράζοντας την αγωνία του για το τι θα γίνει παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του κ. Κουρουμπλή από την Ρόδο, τρεις μέρες μόλις πριν.

«Σήμερα βρίσκονται σε αναστολή οι υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, σύμφωνα και με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ως μία συμβολική κίνηση – μήνυμα. Η λειτουργία των υπηρεσιών μας, γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, με κόπο και θυσίες τόσο των αιρετών όσο και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να καλύπτουμε με δυσκολίες τις ανάγκες των νησιών μας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Δυστυχώς σε μια χώρα που σβήνει από την παρακμή χρειάζεται να επιχειρηματολογήσεις για να πείσεις κάποιους ότι δεν μπορείς να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο…. Θέλω να πιστεύω ότι απέχουμε λίγες μέρες από την ανακοίνωση των προσλήψεων που χρειάζονται οι ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου. Μένει να δούμε τις ειδικότητες κλπ. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα» δήλωσε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας ταυτόχρονα παράπονο ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Α’ και Β’ βαθμό Τ.Α. Είπε ακόμη ότι από την πλευρά του δεν μίλησε ποτέ μόνον για τις ελλείψεις στην ΠΝΑ καθώς απαιτείται να είναι καλά στελεχωμένοι και οι Δήμοι για την προώθηση των ζητημάτων και εξεύρεση λύσεων για τον τόπο.

Η Έκθεση του Λονδίνου

Αναφερόμενος ο κ. Χατζημάρκος στην διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου (World Travel Market) και την συμμετοχή της ΠΝΑ τόνισε τα εξής: «Την προηγούμενη εδομάδα είχαμε στο Λονδίνο την πρώτη διεθνή έκθεση που ανοίγει τον κύκλο των τουριστικών εκθέσων. Είναι ίσως η μεγαλύτερη, καθώς συμμετείχαν 182 χώρες. Η ΠΝΑ είχε μια ‘ανατρεπτική’ παρουσία ως προς το παρελθόν. Η παρουσία ήρθε να υπηρετήσει αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι, για να υπηρετήσουμε καλύτερα την ταυτότητα του τουρισμού μας και των νησιών μας και μέσα από το 3ετές πλάνο που καταρτίσαμε να ευθυγραμμίσουμε όλες μας τις δράσεις εις τρόπον ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ΠΝΑ δεν ήταν εκεί ως χώρα και απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια. Ως προς την σεζόν, απέχουμε πολύ ακόμη από την επόμενη τουριστική περίοδο. Ωστόσο, έχουμε μόνον θετικά μηνύματα από τους μεγάλους Τουρ Οπερέιτορς που σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων / προπωλήσεων, η Ρόδος θα έχει +11% και η Κως στο 12%. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, πηγαίνουμε για μια δυνατή σεζόν και δεν θα χάσουμε έναν μήνα στο ξεκίνημα». Είπε ακόμη, ότι οι επαφές και οι προσπάθειες δεν σταματούν πουθενά και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ανάμεσα στους  νεότερους Ευρωπαίους σεφ είναι…. Ροδίτης!

Ενδιαφέρον προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Χατζημάρκου ότι σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον νεώτερο Ευρωπαίο σεφ (European Young Chef) που έγινε στην Ισπανία, όπου συμμετείχαν χώρες, που έχουν παράδοση στην γαστρονομία, μετείχε κι ένας νησιώτης σεφ από την Ρόδο: «Ένα νεαρό παιδί, που επιλέχθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, ο Σταμάτης Μισομικές, εκπροσώπησε την ΠΝΑ και κέρδισε τον τίτλο! Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για τον Σταμάτη» είπε, ευχαριστώντας την Λέσχη Αρχιμαγείρων, ενώ υπενθύμισε την παράλληλη διεκδίκηση της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και η συνεργασία  με τον Δήμο Ρόδου

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έκβαση της προσπάθειας του Δήμου Ρόδου για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, δίνοντας συγχαρητήρια στον δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού αλλά και στην ομάδα που εργάστηκε για το Project, λέγοντας πως έδωσαν έναν ‘ευγενή αγώνα’.  «Η διαφορά από τις άλλες πόλεις ήταν ότι εκείνες είχαν στο πλευρό τους πολύ ισχυρούς οικονομικά φορείς της ιδιωτικής οικονομίας. Ο Δήμος Ρόδου δεν είχε. Τον θέλαμε τον τίτλο, κακά τα ψέματα. Όμως στην ουσία τον δίνουμε εμείς καθημερινά» όπως υπογράμμισε, λέγοντας πως η ΠΝΑ θα συνεχίσει την στήριξη αυτής της πρότασης και στο μέλλον. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το Εθνικό Θέατρο για το οποίο είχε ήδη συνάντηση με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο για να ξεκινήσει η προσπάθεια με ένα ποσόν που θα διατεθεί για τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου ώστε να μην παραμένει σε αυτή την κατάσταση.

Όπως είπε, η ΠΝΑ μπορεί να εξασφαλίσει ένα 4πλάσιο ποσόν σε σχέση με το αρχικό για τις εξωτερικές όψεις (που ήταν 300.000 ευρώ). Αυτό θα περιλαμβάνει και την συνεργασία του ΥΠΠΟ.

Μάλιστα, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον κ. Χατζηδιάκο προκειμένου να μεταβούν στο ΥΠΠΟ για το θέμα. Η πρόταση περιλαμβάνει και την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης.

Αν υποβληθεί πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το ΥΠΠΟ μπορεί να εκταμιεύσει ένα ποσό άνω του ενός εκ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η τριμερής συνεργασία ΥΠΠΟ-ΠΝΑ-Δ.Ρόδου.

Πολιτικά συμφέροντα  πίσω από τα υδατοδρόμια

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των Υδατοδρομίων, ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι έχει κολλήσει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο στην γραφειοκρατία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό έχει να κάνει με πολιτικά συμφέροντα: «Είχαμε συνεργασία πριν λίγες μέρες στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΕΔ με τον νέο υφυπουργό ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και ανανεώσαμε το ραντεβού για να συζητήσουμε το θέμα των υδατοδρομίων. Εμείς περιμένουμε μόνον την υπογραφή του νέου υπουργού. Ξεκαθαρίζω σε κάποιους που συνεχίζουν την ίδια τακτική, δεν θα τους αφήσουμε να μένουν κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους! Θα τους ξετρυπώσουμε, όπου κι αν κρύβονται και δεν θα καμφθούμε καθόλου. Δεν θα τους περάσει! Το σχέδιο θα υλοποιηθεί….»

Έργα για τα σχολεία  και μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η αξιολόγηση και κατάταξη στον πίνακα των προτάσεων για την βελτίωση των υποδομών και εξοπλισμών στα σχολεία της ΠΝΑ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, την επόμενη εβδομάδα η ΠΝΑ θα είναι έτοιμη να εντάξει δράσεις βελτίωσης ύψους 2,5 εκ. ευρώ (750.000 ευρώ για 3 ΕΠΑΛ σε Κάλυμνο και Ρόδο) και 1,750.000 ευρώ για υπολογιστές κ.λπ. στα μεγάλα νησιά.

Μιλώντας τέλος για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο περιφερειάρχης άφησε σαφείς αιχμές για κάποιους που εκμεταλλεύονται το θέμα για μικροπολιτικά συμφέροντα και μάλιστα ‘προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους’. «Η ΠΝΑ θα συνεχίσει να λειτουργεί συνετά χωρίς ‘κρυφή ατζέντα’ που έχουν κάποιοι» είπε, ξεκαθαρίζοντας, πως δεν έχει καμία συμμετοχή στο hotspot και σε άλλα θέματα που εγείρονται για το μεταναστευτικό.

Ανάρτηση Γιώργου Χατζημάρκου στο Facebook:

Με αφορμή το χθεσινό κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γαι την υποστελέχωσή της, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Οταν τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 170 εργαζόμενοι και δεν έχει προστεθεί ούτε ένας, χρειάζεται να επιχειρηματολογήσεις πολύ για το πώς υπηρετείς τις ανάγκες 48 κατοικημένων νησιών με άδεια απο προσωπικό γραφεία ;

Χρειάζεται να εξηγείς καθημερινά πως στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα δεν μπορείς να μετακινηθείς, είτε είσαι αιρετός είτε εργαζόμενος , με το αμάξι σου, το λεωφορείο ή το τρένο απο την μία άκρη της Περιφέρειας σου στην άλλη ;

Και όμως, Ναι!

Δεν υπάρχει καμία διαφορά στη νομοθεσία και καμία ειδική πρόβλεψη για την πολυνησία.

Είναι το ίδιο κράτος που πιστεύει οτι η ισότητα αφορά μόνο το ύψος του ΦΠΑ!

Η σημερινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έρχεται σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της»

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Εφημερίδα Δημοκρατική) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Καταγραφή της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού (video)

Μέσα από 17 ώρες οπτικοακουστικού υλικού και μαρτυρίες ηλικιωμένων, η Αμοργός καταγράφει και διασώζει τις παραδόσεις όλων των χωριών της, με τη στήριξη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του προγράμματος Cycladic Identity.

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στη Λαμία να σημειώσει το πρώτο γκολ (!!!)

Η πρόταση ημέρας έρχεται από την Ελλάδα - Πλέι άουτ και Βόλος - Λαμία: Την έκπληξη ξανά στο 5.10!

Μάριος Βαζαίος: «Η Νάξος είναι μια αφύλακτη Τοσκάνη» (video)

Μια σημαντική διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 31η Μαίου και την 1η Ιουνίου στον Πύργο Μπαζαίου με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου

Naxos Island Wildlife Protection: Καταγραφή 19 περιστατικών με νεκρές θαλάσσιες χελώνες για το 2025 (!!!)

Η οργάνωση Naxos Island Wildlife Protection καταγράφει το 19ο περιστατικό νεκρής θαλάσσιας χελώνας στο νησί για το 2025 – Έκκληση για δράση από την τοπική κοινωνία και τις αρχές

Αντίστροφη μέτρηση για τα θαλάσσια πάρκα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο – Έρχονται οι τελικές ανακοινώσεις

Έως τις 9 Ιουνίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα, με φόντο τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια – Τι προβλέπεται για Αμοργό, Αντικύθηρα και Ελαφόνησο

Naxos Medical: Επίσκεψη (17/05) του ουρολόγου γιατρού Αλκιβιάδη Γρηγοράκη

Πλήρης ουρολογικός έλεγχος με σύγχρονο εξοπλισμό και εξατομικευμένη φροντίδα για κατοίκους και επισκέπτες της Νάξου

Νέο ψηφιακό μητρώο ακινήτων από την ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει από Ιούλιο για 7 εκατ. ιδιοκτήτες

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, προσυμπλήρωση δηλώσεων και προσοχή στα λάθη – Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Τήνος: Αντίο στην κα Κατερίνα, τη γυναίκα που δίδαξε την αλληλεγγύη με πράξεις

Η Κατερίνα Μαμούδη, η ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας του νησιού, έφυγε από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία σήμερα Τετάρτη 14 Μαΐου

Νέο Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου (video)

Η καινοτομία συναντά τις γεωεπιστήμες στη Νάξο – Εκπαιδευτική επένδυση με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για μικρούς και μεγάλους (video)

Ευη Νομικού: “Ο σεισμός μεταξύ Κάσου και Καρπάθου δεν σχετίζεται με τη Σαντορίνη”

Η γεωλόγος Εύη Νομικού αναλύει τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Καρπάθου – Δεν συνδέεται με τη Σαντορίνη. Ιστορικό προηγούμενο ο σεισμός του 1303.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νάξος: Η Δανάη Κουτελιέρη στο “Cash or Trash” με το αντικείμενο-κληρονομιά του πατέρα της (video)

Μια ξεχωριστή εμφάνιση με άρωμα Νάξου και ιστορία από την Πλάκα – Όταν η παράδοση συναντά την τηλεόραση και συγκινεί (video)