Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Ναξιώτης στρατηγός Χρίστος Μανωλάς διαπιστώνει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας και καλεί σε εγρήγορση προκειμένου να μη χαθούν η Θράκη και η Κύπρος. Και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real, προειδοποιεί ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα πιθανόν να κληθεί πολεμήσει προκειμένου να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ δεν είναι ένας καθόλου τυχαίος άνθρωπος, καθώς θεωρείται ένας «σύγχρονων» αντιλήψεων αξιωματικός, προερχόμενος μάλιστα εκ των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ είχε διατελέσει και διοικητής της ΕΛΔΑΦ (Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν), ενώ υπηρέτησε και σε σειρά άλλων καίριων για την άμυνα Ελλάδας και Κύπρου πόστα. Τα όσα αναφέρει προκαλούν σίγουρα αίσθηση και μας διεγείρουν από τον «λήθαργο»
Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Χρίστος Μανωλάς (σ.σ. με καταγωγή από την Κόρωνο της Νάξου αποστρατεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015 με το βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία και στη θέση του μπήκε ο αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, Διοικητής της 1ης Στρατιάς) διαπιστώνει μια έντονη αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, προς το παρόν σε επίπεδο φρασεολογίας, καλώντας σε εγρήγορση και επαγρύπνηση προκειμένου να μην απολεσθούν για τον Ελληνισμό Θράκη και Κύπρος, προσθέτοντας ακόμα μια εθνική καταστροφή στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Παραχωρώντας συνέντευξη στην ελλαδική εφημερίδα Real, o επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Χρίστος Μανωλάς, παράλληλα απευθύνει μια δυσοίωνη προειδοποίηση ότι κατά τα επόμενα 10 έτη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία, με περιστατικά που θα ξεπερνούν κατά πολύ ποσοτικά και ποιοτικά αυτό που αποκαλούμε ως «θερμό επεισόδιο», προκειμένου η Ελλάδα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στον άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος.
Χαρακτηριστικά ο Χρίστος Μανωλάς αναφέρει αυτό που για αρκετούς αναλυτές διεθνών σχέσεων και ασφάλειας θεωρείται για την Ελλάδα το αυτονόητο το οποίο όμως διαδοχικές κυβερνήσεις αρνούνται να οργανώσουν, «Πρέπει να αποκτήσουμε νοοτροπία Ισραήλ. Για να επιβιώσουμε ως κράτος και έθνος , θα χρειαστεί να πολεμήσουμε».
Για τον επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τα σύννεφα για την Ελλάδα πυκνώνουν στην γειτονιά της, καθώς μια σειρά πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εξελίξεων έχουν ωθήσει την τουρκική πλευρά να αισθάνεται πιο σίγουρη για τον εαυτό της, κάτι το οποίο εκφράζεται έντονα και με την εντεινόμενη προκλητικότητα και από πλευράς Αλβανίας, πιστής συμμάχου του Ερντογάν στα Βαλκάνια και η οποία ενδεχομένως να δράσει εκ δυσμών σε μια περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης, κάτι που θα εμπλέξει σε έτι περαιτέρω άνισο αγώνα τις ελληνικές δυνάμεις, διασπώντας τις σε ακόμα ένα μέτωπο, πέραν του άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος.
Για τον στρατηγό Μανωλά η αύξηση των τουρκικών εξοπλισμών, με ναυπήγηση αεροπλανοφόρου και απόκτηση των πρώτων 5ης γενεάς ημι-stealth μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, η οικονομική γιγάντωση της Τουρκίας αλλά και η συνεχής ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που δίνουν στη γείτονα χώρα αυτοπεποίθηση που ωθεί σε κλιμάκωση της προκλητικότητάς της.
Εξ’ ου και κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια όλο και περισσότερο εντεινόμενη αλλαγή στη συμπεριφορά-φρασεολογία των Τούρκων ηγετών, με δηλώσεις που προϊδεάζουν για προκλήσεις οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε θερμά επεισόδια ή ακόμα και σε στρατιωτική αναμέτρηση.
Ο στρατηγός Χρίστος Μανωλάς προτείνει ως αντίμετρα αποφυγής του ρίσκου μιας κλιμακούμενης κρίσης από την Τουρκία την ανάπτυξη νοοτροπίας εθνικής επιβίωσης, τη σύναψη ισχυρών συμμαχιών αποτροπής με φίλες χώρες, πολιτική και διπλωματική εγρήγορση, αύξηση των εξοπλισμών (όσο το επιτρέπουν τα χειμαζώμενα κρατικά ταμεία) και οικονομικά μέτρα για επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Βιογραφικό Μανωλά
Ο Χρίστος Μανωλάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 1959 και έχει καταγωγή από την Κόρωνο Νάξου. Εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος καταστροφέας όταν ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014 την ηγεσία του ΓΕΣ έχοντας περάσει από απαιτητικές εκπαιδεύσεις στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου και στο Σχολείο Ανιχνευτών των ΗΠΑ.
Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού και το 1981 επιλέχθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, στις οποίες είχε αξιοσημείωτη επιχειρησιακή καριέρα.
Το 1996 και μέχρι το 1998 του ανατέθηκε μάλιστα η διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης στην Βοσνία Εργεγοβίνη (EΛΔΥΒ) όπου ανέλαβε και τη διοίκηση του πολυεθνικού Τάγματος Μεταφορών BELUGA στο Βίσοκο. Διετέλεσε ακόμα (2000-2003) πρώτος διοικητής του ελληνικού Τάγματος στο Αφγανιστάν (ISAF).
Ο Χρίστος Μανωλάς, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), πριν αναλάβει, τον Μάρτιο του 2013, τη διοίκηση της Α΄Στρατιάς, είχε διατελέσει από τον Ιανουάριο του 2012, ΣΑ/ΣΕΒΑΣ, δηλαδή Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι μιλάει αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Real News