Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου για 7η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, στον οποίο θα συμμετέχουν μητέρες από περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας. Tο φετινό μήνυμα «Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε!». Από τις Κυκλάδες, το παρών θα δώσουν η Κέα, Η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Σύρος.
Διανύοντας την φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7) η UNICEF Ελλάδος προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε να διευρυνθούν οι σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των μητέρων.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF Ελλάδος, της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού και σημαντικών εθελοντών, έχουν αναγνωρισθεί ως «Φιλικά προς τα Βρέφη» 4 νοσοκομεία, τα «Αττικόν» και “Έλενα Βενιζέλου”, η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική «Μητέρα» και η «Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειου», ενώ ακολουθούν και άλλα.
Η UNICEF επισημαίνει επίσης τη στενή σχέση της προώθησης του μητρικού θηλασμού με την επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα (ή το 1 στα 2) δεν ξεκινούν το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή τους, στερώντας τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντισώματα που τα προστατεύουν από τις ασθένειες και τον θάνατο, καθώς και την πολύτιμη επαφή με τη μητέρα τους, .
Όσο περισσότερο καθυστερεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τον πρώτο μήνα της ζωής. Η καθυστέρηση του θηλασμού κατά 2-23 ώρες μετά τη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής κατά 40%. Καθυστέρηση κατά 24 ώρες ή περισσότερο αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%. «Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο εμβόλιο ενός μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία έχει απέναντι σε ασθένειες και παθήσεις», δήλωσε η France Begin, Κύρια Σύμβουλος Διατροφής της UNICEF. «Με τους θανάτους νεογνών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών, η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.»
Ταυτόχρονος θηλασμός
Αύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου, θα το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας.
Υπεύθυνη για τις Κυκλάδες είναι και φέτος η ομάδα “ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας”. Στο πλαίσιο της ημέρας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις – γιορτές στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη, στο Kea Events στο Μεσολίβαδο Κορησσίας στην Κέα, στο Café “Omerta”, στη Χώρα Νάξου, στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικιά Πάρου και στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Θήρας, στο Εμπορείο.
Με δεδομένο ότι ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις.
Σκοπός της εκδήλωσης – γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες μας, μητέρες από όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό) βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο.
Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές οι γυναίκες – μητέρες στηρίζουν η μια την άλλη, μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά τους, διαδίδουν την πληροφορία, και δείχνουν στις υπόλοιπες γυναίκες, τον τρόπο να αναζητούν τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση, να διεκδικούν και να προσφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και τις ίδιες.
Οι εθελοντές των Κυκλάδων
Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Τα μέλη της προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, μοιράζονται καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και συνεχίζουν να αποκτούν μέσα από το ταξίδι τις μητρότητας.
Στην ομάδα, δραστηριοποιούνται έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, Τροφή από το στήθος της και Ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!
To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με την UNICEF, για να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα «Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε!».