Ελληνική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Ροδίτισσα Αντωνία Μοροπούλου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα για βοήθεια στην αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου υποστηρίζει ότι βρήκε το «ταφικό κρεβάτι» του Ιησού Χριστού
Είναι ή όχι μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών; Οτιδήποτε άλλωστε έχει σχέση με τον Ιησού Χρηστού αποτελεί είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου… Αυτές τις ημέρες όλα τα φώτα έχουν πέσει στις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του Ιερού Κουβουκλίου που βρίσκεται στον Ναό του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ… Και χθες έσκασε η είδηση: Βρέθηκε το ταφικό κρεβάτι του Ιησού…. Η χριστιανική παράδοση ορίζει πως ο Ιησούς Χρηστός τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα ως «ταφικό κρεβάτι». Ήταν λαξεμένη από ασβεστόλιθο δίπλα σε μια σπηλιά. Οι Χριστιανοί πιστεύουν πως ο Χριστός αναστήθηκε μετά τον θάνατο και οι γυναίκες που πήγαν για να μυρώσουν το σώμα τρεις ημέρες μετά την ταφή δήλωσαν πως δεν υπήρχαν καθόλου λείψανα.
Έκπληκτοι δηλώνουν οι επιστήμονες
Σήμερα η πλάκα είναι κλεισμένη στο Κουβούκλιο, δομή που χτίστηκε γύρω της και τελευταία φορά αναστηλώθηκε το 1808 – 1810. Μέλη ομάδας επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου πραγματοποιούν έρευνες μέσα στο Κουβούκλιο. Και η ανακάλυψη έγινε από τους έλληνες επιστήμονες όταν επιχείρησαν εργασία – αναστήλωσης ενός μικρού κτίσματος μέσα στο ναό, το οποίο βρίσκεται γύρω από τον τάφο.
Ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος που συμμετέχει στις εργασίες αποκατάστασης ανέφερε στο National Geographic: «Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο έχει, πλέον, τραβηχτεί και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκο του υλικού από κάτω. Πρόκειται για μια μακρά επιστημονική ανάλυση, ωστόσο θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού».
Ενώ η Ροδίτισσα καθηγήτρια κα Μοροπούλου σημειώνει «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να καταγράψουμε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσουν τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού».
Οι μελετητές έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πια το ταφικό κρεβάτι, την επιφάνεια του τάφου του Ιησού δηλαδή. Η ανάλυση θα δώσει πολλές απαντήσεις για την αρχική μορφή του θαλάμου, αλλά και την πρώτη αναγνώριση του το 326 μ.Χ. από τον Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.
Κουβούκλιο: Η αναστήλωση
Η αναστήλωση του Κουβουκλίου εδώ και χρόνια αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα. Ο σεισμός του 1927 επέφερε ζημιές και το 1947 οι βρετανικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν και να τοποθετήσουν στο εξωτερικό αντιαισθητικά δοκάρια, για να το ενισχύσουν. Οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στους διεκδικητές του και η έλλειψη των οικονομικών πόρων εμπόδισαν τα σχέδια της επισκευής του.
Το 2015, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, με την συμφωνία των δύο άλλων μεγάλων κοινοτήτων, ήταν αυτό που κάλεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας (το οποίο προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη και την Αγιά Σοφιά) να μελετήσει το Κουβούκλιο. Τον Μάρτιο του 2016 συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης που θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017.
Συνολικά 3,7 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν για την συντήρηση του ιστορικού μνημείου από επιφανείς παγκόσμιες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II και η Mica Ertegun, χήρα του Ahmet Ertegun συνιδρυτή της Atlantic Records. Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με τη National Geographic Society, με την ευλογία του Ελληνικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες, για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομίας.
Για το εξαιρετικής σημασίας εύρημα και την επιχείρηση αποκατάστασης θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες τον Νοέμβριο στην εκπομπή Explorer στο National Geographic Channel.
Με πληροφορίες από το CNN Greece