Λίγο πριν την διεξαγωγή του 3ου debate για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στην Αμερική και ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει … drug test για τους δύο μονομάχους – Η αιτιολογία και οι νέοι πονοκέφαλοι για την Χίλαρι Κλίντον
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα στη μάχη για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών η Χίλαρι Κλίντον, η άλλοτε ισχυρά Κυρία του Λευκού Οίκου είναι μία ανάσα από την επιστροφή της αλλά αυτή τη φορά ως Πρόεδρος. Εκτός κι εάν χάσει από τον… εαυτό της. Ο λόγος; Μα κάθε λίγο έχουμε κι ένα μικρό ή μεγάλο σκάνδαλο που έρχεται μέσα από τα e – mails και τις συνομιλίες που είχε ως υπουργός εξωτερικών με διάφορους… Αντίθετα, η κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ περισσότερο δίνει συγγραφικό υλικό στους σεναριογράφους του Χόλιγουντ και λιγότερο την ενοχλεί η στάση του βαθύπλουτου Αμερικανού που θεωρεί ότι με τα λεφτά του, τον παρά του μπορεί να γίνει πρόεδρος.
Και μία και μιλάμε για …σενάρια, να σας αναφέρουμε την τελευταία του κίνηση: Ζήτησε να υποβληθεί τόσο ο ίδιος όσο και η βασική του ανταγωνίστρια, σε drug test λίγο πριν τη διεξαγωγή του τρίτου debate. Κι όλοι έμειναν …παγωτό. Σε ομιλία του στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ, ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος παραλλήλισε τον εαυτό του και τους άλλους διεκδικητές του προεδρικού θώκου, με αθλητές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχονται για ουσίες. «Είμαστε σαν τους αθλητές. Οι αθλητές υποβάλονται σε τεστ αναβολικών. Νομίζω πως πρέπει να θέσουμε το συγκεκριμένο θέμα πριν το επόμενο debate. Γιατί να μην το κάνουμε;» δήλωσε, επιμένοντας στους ισχυρισμούς του ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν διαθέτει το κατάλληλο επίπεδο υγείας, προκειμεένου να κυβερνήσει τις ΗΠΑ.
«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με την υγεία της, αλλά στο τελευταίο debate ήταν σεμ κακή κατάσταση από την ρχή και στο τέλος φώναζε για βοήθεια», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα ακολουθήσει απέναντι στην υποψήφια των Δημοκρατικών.
Συνομιλίες και Goldman Sachs
Και όσον αφορά την Χίλαρι Κλίντον; Τις ηχογραφήσεις τριών ομιλιών που είχε δώσει επί πληρωμή η Χίλαρι Κλίντον για την τράπεζα Goldman Sachs, δημοσιοποίησε το Σάββατο ο ιστότοπος WikiLeaks, ρίχνοντας φως στις σχέσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ με τους κύριους παράγοντες της Wall Street. Το επιτελείο της Κλίντον δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των εγγράφων που υπέκλεψαν τα WikiLeaks από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Τζον Ποντέστα. Κατηγόρησε, ωστόσο, τη ρωσική κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για τις διαρροές αυτές, άποψη την οποία συμμερίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και τον ιστότοπο WikiLeaks ότι βοηθά τον αντίπαλο της Κλίντον, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
Το ύφος αυτών των ομιλιών δείχνει τις απόψεις της Κλίντον για τις ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για τις σχέσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και για τα αρνητικά αποτελέσματα προηγούμενων διαρροών του WikiLeaks σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Σε ομιλία που εκφώνησε τον Οκτώβριο του 2013 για την Goldman Sachs, η Κλίντον αφήνει να εννοηθεί πως πρέπει να αναληφθούν ενέργειες προκειμένου να χαλιναγωγηθούν «για πολιτικούς λόγους» οι καταχρήσεις της Wall Street. «Υπήρχε επίσης μια ανάγκη για δράση για πολιτικούς λόγους. Αν έχετε εκλεγεί στο Κογκρέσο, οι άνθρωποι στην εκλογική περιφέρειά σας χάνουν τη δουλειά τους και παντού στον Τύπο λέγεται ότι φταίει η Wall Street, δεν μπορείτε να κάθεστε και να μην κάνετε τίποτα», είπε. Οι ομιλίες αυτές για τον γίγαντα των τραπεζών έγιναν αφού είχε εγκαταλείψει τη θέση της ως υπουργού Εξωτερικών και προτού αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία της.
Η αποκάλυψη ότι η Κλίντον είχε δώσει ομιλίες επί πληρωμή για την Glodman Sacks ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του αντίπαλού της στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σαντερς, ο οποίος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να θέσει κανόνες στις εταιρείες από τη στιγμή που αμείβεται από αυτές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον της τα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατηγορώντας την ότι δεν είχε εξασφαλίσει την προστασία εσωτερικών εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης όταν χρησιμοποίησε έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών.
Στηρίχθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις του WikiLeaks που δείχνουν πως η Κλίντον, στις ιδιωτικές ομιλίες της σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους το 2013 και το 2014, είχε ταχθεί υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και της αυτορύθμισης της Wall Street, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζει στις ομιλίες της ως υποψήφια.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ