Μία ισχυρή δόσης γέλιου πρόσφερε η τελευταία ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το καυτό ζήτημα που δημιουργήθηκε από το πουθενά με τους τούρκους να θυμούνται και πάλι τις βραχονησίδες του Αιγαίου και τα ελληνικά νησιά
Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως άτυχη στιγμή. Αλλά όταν μιλάμε για επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, οι … άτυχες στιγμές πρέπει απλά να μην υπάρχουν. Ούτε ως αστείο. Γιατί πολύ απλά φαντάζεστε τους ξένους ανταποκριτές που παίρνουν στα χέρια τους ένα επίσημο έγγραφο από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και αναφέρει την έκφραση «something running in the gypsies» (σ.σ. κάτι τρέχει στα γύφτικα) ή «how from here morning morning» (σ.σ. πως από εδώ πρωί πρωί). Αλλά και πιο σκληρές εκφράσεις που έχουν περισσότερη σχέση με τα Ελληνοτουρκικά «Bring your fregatas out in the Aegean, if you are a man» (σ.σ. φέρε τις φρεγάτες σου στο Αιγαίο εάν είσαι άντρας) και γιατί όχι και «Mister Erdogan, does you speak England? If you does, come here, we want tell you two little words» (Ερντογάν, μιλάς Αγγλικά; Εάν ναι, έλα εδώ να πούμε δύο κουβέντες)…
Είπαμε παιδιά… Που τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Μα στα πλαίσια της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Τουρκίας όταν θέλησε να σχολιάσει τα όσα γίνονται στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας γύρω από τα Ελληνικά νησιά. Και ανέφερε στην ανακοίνωση ότι «Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα»… Πρόταση που στα ελληνικά έχει νόημα, στα αγγλικά όμως η έκφραση αυτή δεν υπάρχει. Και όλοι οι ξένοι προσπάθησαν να κατανοήσουν τι σημαίνει το ««picking a fight for someone else’s barn» (!!!)
Τι είχε συμβεί;
Το απόγευμα του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «αναληθείς» τις καταγγελίες περί «μεταβίβασης» της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το 2003. «Ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών, περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα » υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στις δηλώσεις που έκανε πριν από μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, χαρακτηρίζοντας τις «απαράδεκτες» και πρόσθεσε: «Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε πει: «Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».