Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣενάρια ανασχηματισμού με υπουργοποίηση Συρμαλένιου, Σαντοριναίου

Σενάρια ανασχηματισμού με υπουργοποίηση Συρμαλένιου, Σαντοριναίου

|

Σενάρια ανασχηματισμού με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά και συμμετοχή νησιωτών βουλευτών και δη Συρμαλένιου (Κυκλάδες), Σαντοριναίου (Δωδεκάνησα) – Αλλαγές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός έχει απασχολήσει την επικαιρότητα από την άνοιξη όπου σε κάθε περίπτωση παρουσιάζεται ως η λύση για την κυβέρνηση προκειμένου να κάνει το απαραίτητο Lifting και να κερδίσει χρόνο στην διακυβέρνηση του τόπου.

Χρονικοί σταθμοί για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού είναι η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων είτε της πρώτης, είτε της δεύτερης που ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Μετά όμως από 1, 5 χρόνο στην εξουσία και την εφαρμογή ενός σκληρότατου Μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπό το βάρος των γκάλοπ που δείχνουν κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητούν διέξοδο σε ένα σαρωτικό ανασχηματισμό που θα φρεσκάρει την εικόνα της κυβέρνησης και θα δώσει ανάσα στο κυβερνητικό σχήμα.

Και αυτήν την φορά όμως το χρονικό όριο του ανασχηματισμού τίθεται για μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου που θα γίνει στις 13-16 και την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ενώ το πολιτικό σκηνικό θα διαμορφωθεί και από το νέο καθεστώς για τα εργασιακά που θα έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Στον επερχόμενο ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός αναμένεται να…σπάσει τα υπουργεία που έχει συγχωνεύσει καθώς διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να αποδώσει το κυβερνητικό σχήμα με…μπλεγμένες αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών και των αναπληρωτών τους. Αυτό θα σημάνει αύξηση του αριθμού των υπουργείων, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων οδηγώντας σε ένα υπουργικό σχήμα μαμούθ για να ικανοποιηθούν όλες οι… βλέψεις!

Τα σενάρια για Παππά, Σπίρτζη, Δραγασάκη

Σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικό ρόλο για το νέο υπουργικό σχήμα θα διαδραματίσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση του Νίκου Παππά η οποία αναμένεται να ακολουθηθεί από ντόμινο σχετικά με την επιλογή των προσώπων στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο Πρωθυπουργός θα στηρίξει μέχρι τέλους τον στενό του συνεργάτη Ν. Παππά και σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό το πιθανότερο είναι να αναβαθμιστεί εάν δεν παραμείνει – τουλάχιστον – στην θέση του. «Η απομάκρυνση ή υποβάθμιση του κ. Παππά από το υπουργικό σχήμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα μόνο υπό την πίεση δεδομένων που θα έχουν να κάνουν με τις νομικές εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες όπως για παράδειγμα μία ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός. Ακόμα και σε αυτήν την υπόθεση η απομάκρυνση Παππά θα αποτελούσε παραδοχή πολιτικής ήττας για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει στηρίξει μέχρι τέλους τον στενό του συνεργάτη και φίλο», υπογραμμίζει στο TheTOC.gr ένας…«βετεράνος» της ανανεωτικής αριστεράς.

Δύο είναι τα σενάρια που θα συμπαρασύρουν τον ανασχηματισμό και συνδέονται με την αξιοποίηση του Νίκου Παππά. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, προχωρά κανονικά η εφαρμογή του νόμου για τις άδειες και η απόφαση του ΣτΕ κατοχυρώνει την συνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός. Σε αυτήν την περίπτωση ο Νίκος Παππάς στο χειρότερο σενάριο παραμένει υπουργός Επικρατείας με ευθύνη τον χώρο των ΜΜΕ ή αναβαθμίζεται σε υπουργό Ανάπτυξης αναλαμβάνοντας τον τομέα των επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς έχει και σήμερα ατύπως τον συντονισμό των ξένων επενδύσεων στην χώρα. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η τοποθέτηση του Νίκου Παππά σε υπουργείο θα αποτελούσε γεγονός ήσσονος σημασίας αφού μία πιθανή απόρριψη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ θα μπορούσε να σημάνει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων.

Στην ιδανική περίπτωση που έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για ανασχηματισμό κατά τον Νοέμβριο, η τοποθέτηση του Ν. Παππά σε νέο υπουργικό θώκο θα συμπαρασύρει και τους στενούς συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας. Ο νυν υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στην χειρότερη περίπτωση θα παραμείνει στην θέση του αν και υπάρχει έντονη συζήτηση για να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Για το υπουργείο Εσωτερικών πάντως υπάρχουν πολλοί μνηστήρες μεταξύ των οποίων ο Πάνος Σκουρλέτης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο νυν υπερυπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον Γ. Δραγασάκη καθώς συζητείται η κατάργηση της θέσης του Αντιπροέδρου στην Κυβέρνηση.

Αυτοί που φεύγουν…

Δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευ. Αποστόλου με πιθανή αναβάθμιση του Μ. Μπόλαρη. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και πιθανότατα της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου. Την πόρτα εξόδου φέρεται να βλέπει ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Υγείας Δ. Ξανθός καθώς και ο Αλ. Μπαλτάς από το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο Γ. Σταθάκης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην αναλάβει υπουργικό θώκο σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό λόγω… κούρασης από την υπερπροσπάθεια των διαπραγματεύσεων αλλά και των συνεχών επιθέσεων που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση. Υποψήφιοι προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας καθώς και η Θ. Φωτίου.

Αυτοί που μετακινούνται…

Ο κ. Φίλης μετά την σύγκρουσή του με την Εκκλησία θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα απομακρυνθεί από το υπ. Παιδείας και να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, πιθανότατα στο υπουργείο Πολιτισμού ή στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας είτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε στο υπουργείο Πολιτισμού είτε ακόμα και στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνοντας αναβαθμισμένο ρόλο στο Μ. Μαξίμου για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης ακούγεται ότι προορίζεται για την θέση του Γραμματέα του κόμματος σε μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναβαθμίσει την κομματική λειτουργία και να…απομονώσει τον άλλοτε στενό του συνεργάτη. Αν παραμείνει στην κυβέρνηση θα τοποθετηθεί είτε στο υπουργείο Περιβάλλοντος είτε στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κ. Γεροβασίλη η οποία θεωρείται επιτυχημένη στα καθήκοντά της αναμένεται να παραμείνει στην θέση της ή να μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας το οποίο διεκδικεί και ο Π. Κουρουμπλής. Συζητείται έντονα η απομάκρυνση του κ. Μουζάλα και η μετακίνηση του Θ. Βίτσα στην θέση του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτοί που παραμένουν…

Σταθερές αξίες στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Τ. Κουίκ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς , ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης και ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος  για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Δεν θεωρείται πιθανή η απομάκρυνση του Ευ. Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών αν και έχει συζητηθεί και αυτό το ενδεχόμενο στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο νυν υπουργός Οικονομικών στις αρχές του χρόνου.

Αυτοί που έρχονται…

Με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συμβολίσει το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς με μεσαία στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα σε περιφερειακό επίπεδο. Το όνομα της Μ. Ξενογιαννακοπούλου ακόμα παίζει για την κατάληψη υπουργικού θώκου αλλά έχει…καεί τα όνομα του Δ. Ρέππα ο οποίος ουδέποτε συνομίλησε με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών ή αν. υπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή θέτοντας υποψηφιότητα για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας.

thetoc.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χατζηανδρέου: «Πολιτικό το πρόβλημα με την Πορτάρα – Όχι στη σύγκρουση με την Αρχαιολογία»

Κάλεσμα για κοινή επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και αποφυγή δικαστικής αντιπαράθεσης – «Η Πορτάρα ανήκει σε όλους τους Ναξιώτες, όχι μόνο στη δημοτική αρχή»

Κρήτη – Ζωνιανά: Η μεγαλύτερη γραβιέρα του κόσμου είναι 1.300 κιλά, το “χρυσάφι” του Μυλοποτάμου!

Με 9 τόνους γάλα και το μεράκι των ντόπιων, το κεφάλι-γίγας γραβιέρας θα παρουσιαστεί στη Γιορτή Βοσκού & Τυριού, στις 10 Αυγούστου. Πολιτισμός, γεύσεις και Κρητικό γλέντι στα Ζωνιανά.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)

Επιχείρηση «Θέρος»: Μαζικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ, πρόστιμα και λουκέτα σε Μύκονο, Πάρο, Μήλο

Αδιάκοποι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και τον Αύγουστο – Καμπάνες σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού και ενοικιάσεων οχημάτων στο Αιγαίο

Πορτάρα Νάξου: Η «περίφραξη» της ψυχής του νησιού και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λιανού (video)

Ανησυχία, αγανάκτηση και δημόσια παρέμβαση για το συρματόπλεγμα στο εμβληματικό μνημείο της Πορτάρας

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;