Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γαστρονομίας

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γαστρονομίας

|

Με κρητικές λιχουδιές, ρακή και με χορούς και δη ποντιακούς οι Έλληνες Αρχιμάγειροι υποδέχτηκαν το Σάββατο σχεδόν χίλιους επαγγελματίες της γαστρονομίας, οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων “World Chefs Congress & Expo” το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε Μεσογειακή χώρα –  Χθες η παρέλαση με αφετηρία τον Λευκό Πύργο των εκπροσώπων από 40 χώρες 

Και η καρδιά της γαστρονομίας, γευσιγνωσίας και κατ επέκταση του φαγητού χτυπάει στη Θεσσαλονίκη… Όπου και πραγματοποιείτε το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων World Chefs Congress & Expo 2016, λαμβάνει δε χώρα στα 85 χρόνια του θεσμού για πρώτη φορά στη Μεσόγειο… Και χθες Σάββατο εκατοντάδες σεφ από 40 χώρες του κόσμου παρέλασαν το απόγευμα στην παραλία Θεσσαλονίκης (σ.σ. ονομάζεται παρέλαση των Εθνών), κρατώντας μουσικά όργανα και τις σημαίες των χωρών τους. Ήταν η πρώτη ημέρα….. Η γαστρονομία, η ιστορία και η ελληνική φιλοξενία ήταν μερικά από τα πιο “δυνατά χαρτιά” που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της Ελλάδος, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Charles Carroll.

Αλλά ουσιαστικά από σήμερα Κυριακή ξεκινάει η …μάχη.  Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα έχουμε την εκλογή προέδρου και ανάμεσα στους υποψήφιους και ο Έλληνας Σεφ Μίλτος Καρούμπας) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Worldchefs Congress διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies) κάθε δύο χρόνια και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολύχρονης παράδοσης των Αρχιμαγείρων παγκοσμίως.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αρχιμαγείρων Worldchefs Congress & Expo 2016 συμμετέχουν πάνω από 1.000 επαγγελματίες του κλάδου- διάσημοι αρχιμάγειρες που έχουν βραβευθεί και κατέχουν εξέχουσες θέσεις στο χώρο, νέα ταλέντα στον κλάδο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, επικεφαλείς εταιρειών τροφίμων, ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων, καθώς και επιχειρήσεις εισαγωγής & εξαγωγής τροφίμων και εξοπλισμού απ’ όλον τον κόσμο- στα πλαίσια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να δικτυωθούν και παράλληλα να αναπτύξουν νέες συνεργασίες.

Κορυφαία παρουσία; Του «πατέρα» της μοριακής κουζίνας Hervé This, παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Αρχιμαγείρων, το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες (έως 25 ετών) ενώ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία σεφ από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο φιλοξενεί 34 ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους θα καταδείξει μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Όσο για το «Global Chef Challenge Final»; Αποτελεί τον παγκόσμιο τελικό των Worldchefs, όπου οι δέκα επικρατέστεροι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων διαγωνισμών (ξεκίνησαν 80) σε όλες τις ηπείρους, θα αναμετρηθούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα και ανώτερα σε ποιότητα υλικά από τη Σκοτία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη, η ελίτ των chef θα συναγωνιστεί επί ίσοις όροις μπροστά στο συνεδριακό κοινό, ώστε ο καλύτερος όλων να στεφθεί νικητής.

# Το Συνέδριο λαμβάνει την τιμητική υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης το στηρίζουν η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος (εθνικός φορέας υποδοχής), καθώς και οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης (τοπικοί φορείς υποδοχής) και οι χορηγοί επικοινωνίας του. Να σημειώσουμε ότι από τη Νάξο έχουν δώσει το παρών οι σεφ Δημήτρης Παπαδόπουλος και Μάκης Καραγιάννης ενώ ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζει είναι η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου οποία θα μας ξεναγήσει στη γεύση των ελληνικών παραδοσιακών πιτών και ο Πάτερ Επιφάνειος, που φημίζεται για τη μαγειρική του στην Αγιορείτικη κουζίνα.

Αποκλειστικός Χορηγός Bill Gallagher Young Chefs Forum η Nestle, Diamond Partner η Electrolux, Χρυσός Χορηγός η Figgio, Αργυρός Χορηγός Andy Mannhart και Ginox, Χορηγός Κοινωνικής Εκδήλωσης η Delifrance.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας

Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας Αμοργού - Ειδικότητες και τι προσφέρει ο δήμος

Springer Reisen: Αεροπορική σύνδεση από Βιέννη σε Πάρο, Νάξο και Μήλο

Νέες συνδέσεις με τις Κυκλάδες από τη Βιέννη το καλοκαίρι του 2025

Γλυπτά Παρθενώνα: Θα έρθουν στην Ελλάδα με … δανεισμό το 2025?

Θα έρθουν τελικά πιο κοντά σε λύση Βρετανικό Μουσείο και ελληνική κυβέρνηση το 2025;

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Κυκλάδες: Προκήρυξη 22 θέσεων σε 14 Κέντρα Υγείας (!!!)

Κέντρα Υγείας: 324 προσλήψεις γιατρών – Προθεσμίες και ειδικότητες - Η προκήρυξη αφορά και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Ελλάδας, για 12 ειδικότητες

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας