Η λειτουργία τόσο του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη για δεύτερη σερί χρονιά όσο και της Ευαγγελίστριας (Πρωτόθρονος) έφερε χαμόγελα στους εθελοντές και τα μέλη του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τραγαίας από τη στιγμή που η κίνησή τους βρήκε ανταπόκριση: περισσότεροι από 6.500 επισκέπτες και δη από 52 διαφορετικές χώρες
Το στοίχημα ήταν μεγάλο… Και το εγχείρημα πρωτόγνωρο… Να αναλάβει ένας ιδιωτικός φορέας και δη κατά βάση εθελοντικός να καλύψει τις ανάγκες μίας δράσης που θεωρητικά καλύπτεται από το Δημόσιο. Και όμως τα κατάφεραν μία χαρά και για 2η συνεχόμενη χρονιά. Κι εάν μπερδευτήκατε ή απορείτε η απάντηση έχει να κάνει με τα μέλη του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τραγαίας Νάξου που προχώρησαν σε μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο: έκαναν απολογισμό της δράσης όσον αφορά το άνοιγμα για τους επισκέπτες και τη φύλαξη των Βυζαντινών μνημείων της Νάξου στη περιοχή της Τραγαίας, ήτοι του Αγίου Γεωργίου Διασορίτης στο Χαλκί (για δεύτερη χρονιά) και της Ευαγγελίστριας (Πρωτόθρονος) επίσης στο Χαλκί, μόνο που για την Πρωτόθρονο ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας και με περιορισμένη λειτουργία…
Από τη Δομινικανή Δημοκρατία στη Νάξο
Και όπως φαίνεται από το σχετικό δελτίο Τύπου το εγχείρημα πέτυχε.. Και το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει συνέχεια. Αφού στόχος δεν είναι άλλος από το επόμενο βήμα και την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και με την ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας να έχει χαρακτηριστεί ως ο «Μυστράς του Αιγαίου». Και για να μπορέσει να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη βοήθεια από τους δημόσιους φορείς… Κάτι που όπως αναφέρουν «οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την ιερά Μητρόπολη Παροναξίας». Οι εθελοντές και μέλη του συλλόγου εδώ και χρόνια παλεύουν ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες που υπάρχουν στα μνημεία της περιοχής. Δυσκολίες υπήρχαν και υπάρχουν. Όμως, όπως αναφέραμε κάθε χρόνο γίνεται και ένα βήμα προς τα εμπρός. Όπως το γεγονός ότι φέτος άνοιξε έστω και για τρεις φορές την εβδομάδα ο Ναός της Ευαγγελίστριας… Και αναφερόμαστε στις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και πάντα στο δίωρο που ισχύει και για τον Άγιο Γεώργιο τον Διασορίτη.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, επισκέφθηκαν τους δύο ναούς το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος περίπου 6.600 προσκυνητές και μάλιστα από 52 χώρες (!!) με τις πλέον παράξενες αυτές της Αργεντινής και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρυσι που λειτούργησε μόνο ο Άγιος Γεώργιος είχαμε περίπου 5.000 επισκέπτες ενώ τα έντυπα έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες ήτοι: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Νορβηγικά (εδώ έχει βάλει το χεράκι της Νορβηγίδα που μένει στα Μονίτσια το μεγαλύτερο μέρος του έτους)…. Όλα κινούνται σε εθελοντική βάση, οι 43 «φύλακες» (αρκετοί έξ αυτών έρχονται για καλοκαιρινές διακοπές και ασχολούνται λόγω της αγάπης που έχουν για τη περιοχή) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να είναι επιτυχημένο το εγχείρημα και όπως είναι λογικό το ΔΣ του Συλλόγου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη παρουσία τους…
Ας δούμε αναλυτικά το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας με θέμα: «Απολογισμός εθελοντικής δράσης για τα Βυζαντινά μνημεία της Τραγαίας»
«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση του συλλόγου μας, που αφορούσε στο άνοιγμα – φύλαξη του Βυζαντινού ναού του Α. Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί, από ομάδες εθελοντών μελών και φίλων του συλλόγου μας. Ο ναός άνοιγε καθημερινά 11:00- 13:30 με ελεύθερη είσοδο, ενώ τυπώθηκε και έντυπο σε 7 γλώσσες με πληροφορίες για τους επισκέπτες.
Φέτος για πρώτη φορά ήταν επισκέψιμος και ο ναός της Ευαγγελίστριας (Πρωτόθρονος) στο Χαλκί και υπήρξε αθρόα προσέλευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ναός ήταν επισκέψιμος τρεις φορές την εβδομάδα, με ελεύθερη είσοδο και έντυπο με πληροφορίες για το κοινό.
Οι εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, τις οποίες και ευχαριστούμε.
Το εγχείρημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας για άνοιγμα και φύλαξη Βυζαντινών ναών του χωριού μας εστέφθη με επιτυχία καθώς κέρδισε την αναγνώριση και την επιδοκιμασία τόσο των κατοίκων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας της Νάξου , όσο και των επισκεπτών των εν λόγω μνημείων. Η επισκεψιμότητα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο υπήρξε πολύ μεγάλη, καθώς για δυόμισι μόνο ώρες σε καθημερινή βάση καταμετρήθηκαν 6.600 περίπου επισκέπτες από 52 εθνικότητες!
Το εγχείρημα αυτό δε θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς τη συμμετοχή των 43 εθελοντών τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά και την υπευθυνότητά τους!»