Η πρώτη παρουσίαση του μαγειρικού τμήματος του ΑΜΣ Φιλωτίου στο 10ο Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» απέδειξε περίτρανα γιατί «οι καλύτεροι σεφ είναι άντρες» – Το ανάρπαστο Μπατούδο, οι κιτροτηγανίτες και το «ευχαριστώ» σε όσους βοήθησαν
Η αλήθεια είναι ότι το Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» φέτος εκτινάχθηκε… Οι αντιπροσωπείες δεκάδες, σχεδόν από το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, παρουσίες από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν από 10 δέκα με περίπου 500 επισκέπτες και λιγοστές συμμετοχές έχει γίνει το επίκεντρο του γαστρονομικού τουρισμού στις Δυτικές (και όχι μόνο) Κυκλάδες με περισσότερους από 6.000 επισκέπτες το διήμερο. Και η Σίφνος στις αρχές του Σεπτεμβρίου ζει ημέρες… Αυγούστου με τις τοπικές επιχειρήσεις να βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν καθότι ουκ ολίγοι συνδυάζουν διακοπές με …φαγητό.
Οι άντρες
Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του φετινού Φεστιβάλ ήταν η αποστολή του ΑΜΣ Φιλωτίου. Με την αρωγή του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (και τη συμπαράσταση δεκάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που αναφέρονται στο ευχαριστήριο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου) βρέθηκαν στη Σίφνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με διπλή παρουσία. Η μία είναι γνωστή σε όλους: το χορευτικό του συγκρότημα είναι ένα από τα πιο διάσημα σε όλη την Ελλάδα με εντυπωσιακές παρουσίες σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις. Όμως, στη Σίφνο αποκάλυψαν κι άλλη μία πλευρά του ταλέντου των κατοίκων και μελών του συλλόγου. Αυτή της μαγειρικής. Όπως λένε δε γελώντας τα μέλη του «οι μεγαλύτεροι σεφ δεν είναι άντρες; Ε στο Φιλώτι οι άντρες πραγματικά μαγειρεύουν»… Όχι, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ξεκινήσει αντιδικία για το ποιος μαγειρεύει καλύτερα. Η ουσία ποια είναι;
Μπατούδο
Ότι το Φιλώτι έχει πλέον ένα πολύ δυνατό τιμ στην μαγειρική: Στέφανος Τσάφος, Δημήτρης Μανιός, Μιχάλης Βασιλάκης, Ηλίας Κύλης και Αντώνης Μανιός απέδειξαν περίτρανα ότι χώρος στη κουζίνα υπάρχει για τους άντρες. Ανεξάρτητα από τα επαγγέλματα που ακολουθούν για το προς το ζην (από πετράδες έως εκπαιδευτικοί) τον ελεύθερο χρόνο τους μαγειρεύουν. Και οι καλεσμένοι γλύφουν τα δάκτυλά τους όπως έγινε και στη Σίφνο. Μπατούδο και Κιτροτηγανίτες οι μεγάλες εκπλήξεις που ξάφνιασαν το κοινό στο Φεστιβάλ με την ιδιαιτερότητά τους. Και εάν οι περισσότεροι ξέρουν το μπάτουδο είτε από την Απείρανθο (σπανάκι και σταφίδες) είτε από την Κωμιακή (μάραθο) τώρα έχουμε το μπατούδο από το Φιλώτι. Με υπέροχη γέμιση από τυρί και εντόσθια και το γεύμα βασιλικό. Και η διαφορά όχι μόνο στο …τόνο αλλά και στον τρόπο παρασκευής και με δεδομένο ότι τη Δευτέρα του Πάσχα το τραπέζι στο Φιλώτι έχει το μπατούδο ως κύριο πιάτο. Αλλά και σε όλες τις γιορτές…
Τοπικά προϊόντα
Στην Σίφνο εκτός από το μπατούδο, ο Αντώνης Μανιός που εκτός από εκπαιδευτικός μας ανέδειξε και το ταλέντο του ως αρχισέφ στην κουζίνα, έκανε μία ακόμη υπέρβαση με την αποκάλυψη των κιτρο-τηγανίτων. Τηγανίτες με άρωμα και σβήσιμο σε κίτρο Νάξου με μία υπέροχη μυρωδιά και γεύση… Από εκεί και πέρα, τα τοπικά προϊόντα είχαν την τιμητική τους: από ποτά (ρακί, κίτρο και ούζο) έως γαλακτοκομικά (τυριά) και βέβαια κρασί, ελιές (ποικιλίες αρκετές), μέλι, αμυγδαλωτά και βέβαια το μοναδικό γαλακτομπούρεκο… Και βέβαια όλοι μένουν με την απορία: γιατί ενώ η Νάξος έχει τοπική κουζίνα και μάλιστα με πολλούς και διαφορετικού στιλ σεφ δεν μπορεί να διοργανώσει ένα φεστιβάλ γαστρονομίας; Η Μαζική Εστίαση πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει ένα, γιατί έμεινε στη μέση; Πάλι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει το πρώτο λόγο;
Ευχαριστήριο
Και τέλος να σημειώσουμε ότι ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου Νάξου «ο Ζεύς» ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν για την επιτυχημένη παρουσίαση του περιπτέρου της Νάξου στο 10ο Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» που διεξήχθει στο νησί της Σίφνου στις 8,9 και 10 Σεπτεμβρίου 2016.
Αναλυτικά ευχαριστούμε: το Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για τις γραβιέρες, τον Βασίλειο Κρασσά και Δημήτρη Μανιό για τα κατσίκια, την Κυριακή Κοττάκη για το κρασί τη ρακή και το γαλακτομπούρικο, την ποτοποιία Βαλληνδρά για το κίτρο και το ούζο, τον Γιάννη Παπαδόπουλο (Ραντεβού) για τα αμυγδαλωτά, τον Δημήτρη Βρούτση για τις γλυκοκολοκύθες, τον Κωσταντίνο Χουζούρη για τα αυγά ορτυκιού, τον Βασίλειο Λιόφαγο και τον Μανώλη Μανιό για τις ελιές και τα ξερά σύκα καθώς και τον Ηλία Μουστάκη Κοντολιό, τους αδελφούς Σπύρο και Γρηγόρη Λεμπέση από Σίφνο για την μουσική τους παρουσία και όλους τους διοργανωτές, Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, τον Αντιπεριφεριάρχη Στέλιο Μπρίγγο, τον Έπαρχο Νίκο Βενάκη, το Δήμαρχο Ανδρέα Μπαμπούνη, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού και ψυχή του φεστιβάλ Μαρία Ναδάλη με του συνεργάτες Γιάννη Αντάρτη, Φιλίππα Σπίθα, Ρόνια Αναστασιάδου
Ευχαριστούμε την Κατερίνα Χουζούρη για τις φωτογραφίες