Ο Χέμινγουεϊ κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα γράφοντας μία τραγική ιστορία με μόλις έξι λέξεις (!!!) Αποδείχτηκε όμως ότι αυτή την …ιστορία την γνώριζαν κι άλλοι χρόνια νωρίτερα. Και στο ερώτημα «θα μπορούσε ή όχι να γράψει αυτή την ιστορία ο Χέμινγουεϊ;» η απάντηση είναι απλή: Ναι…
Λάτρης των στοιχημάτων… Buon Vivere…… Απίστευτος συγγραφέας και γερό ποτήρι…. Ένας εκ των κορυφαίων λογοτεχνών στην ιστορία βραβευμένος με Νόμπελ αλλά είχε ένα πρόβλημα: δεν μπορούσε να πει όχι στις προκλήσεις. Κι εάν μάλιστα περιελάμβανε όμορφες γυναίκες, ποτό και στοίχημα, τότε χωρίς δεύτερα κουβέντα ήταν μέσα… Και έγινε πρωταγωνιστής σε μία εκ των πλέον θρυλικών ιστοριών στο χώρο της Λογοτεχνίας. Φέρεται να έχει γράψει την τέλεια τραγική ιστορία με μόνο έξι λέξεις (!!!) Αποτέλεσμα; Έγινε σημείο αναφοράς στην Λογοτεχνία. Καθότι πήρε διαστάσεις θρύλου.
Ο λόγος για τον Ερνεστ Χεμινγουέη και ο χρόνος που έλαβε χώρα το συμβάν ήταν την δεκαετία του 20 είτε σε δείπνο στο Παρίσι, είτε σε κάποιο μπαρ της Νέας Υόρκης… Ο Ερνεστ Χεμινγουέη ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών. Μαζί του βρίσκονται και άλλοι συγγραφείς. Έπιναν ουίσκι μπέρμπον και τότε ο Χεμινγουέη ανακοινώνει ότι μπορεί να γράψει μια ολόκληρη ιστορία με έξι λέξεις. Οι άλλοι συγγραφείς τον ειρωνεύονται, γελάνε και συνεχίζουν να πίνουν. Επιμένει και τους προτείνει να βάλουν ένα στοίχημα: ο καθένας να βάλει 10 δολάρια σε ένα μπολ. Αν χάσει, τότε θα διπλασιάσει το ποσό. Αν κερδίσει, θα τα πάρει όλα. Δέχονται. Ο Χεμινγουέη σκύβει στη χαρτοπετσέτα του και αρχίζει να γράφει. Όταν έρχεται η ώρα, στη χαρτοπετσέτα διαβάζουν: «For Sale, Baby Shoes, Never Worn». Που σημαίνει: «Προς πώληση μωρουδίστικα παπούτσια που δεν φορέθηκαν ποτέ». Ο Ερνεστ Χεμινγουέη κέρδισε το στοίχημα. Η ιστορία του των έξι λέξεων έχει αρχή, μέση και τέλος.
Πρότυπο
Αυτό το κείμενο έγινε από τότε ένα πρότυπο αφηγηματικής δομής και χρησιμεύει ως άσκηση στα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής ή στα βιβλία γραφής. Όμως, την έγραψε ο ίδιος; Για πρώτη φορά, η ιστορία αναφέρεται το 1991, σε ένα βιβλίο του Peter Miller με τίτλο «Συγγραφέας! Σεναριογράφος! Πώς να πετύχεις ως συγγραφέας στη Νέα Υόρκη και στο Χόλιγουντ». Σε αυτό το βιβλίο, ο Peter Miller τοποθετεί την ιστορία της χαρτοπετσέτας στο εστιατόριο Luchow της Νέας Υόρκης. Αλλά στην επανέκδοση του βιβλίου το 2006, τοποθετεί την ίδια ιστορία στα τραπέζια που έκανε ο κύκλος των συγγραφέων με την ονομασία The Vicious Circle, στο ξενοδοχείο Algonquin του Μανχάτταν. Ο Peter Miller είχε ακούσει αυτή την ιστορία της χαρτοπετσέτας από ένα μεγάλο αφεντικό του συνδικάτου Τύπου. Πάντως, το 1996, η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται στο θεατρικό έργο του John deGroot, Papa. Ισως να είναι η συλλογική φαντασία που απέδωσε αυτή την ιστορία στον Ερνεστ Χεμινγουέη. Το απαράμιλλο στιλ του και η αγάπη του για τα στοιχήματα τον έκαναν ιδανικό για κάτι τέτοιο.
Και ντέντεκτιβ
Για πρώτη φορά, το 2008, το σάιτ Snopes αρχίζει να έχει αμφιβολίες για την ιστορία του Χεμινγουέη. Το 2013, το διαβόητο Quote Investigator αρχίζει μια μεγάλη έρευνα για το θέμα. Με τη βοήθεια βιβλιοθηκάριων και αρχειοθετών της χώρας, οι ντετέκτιβ του Quote Investigator βρήκαν το πρώτο ίχνος του κειμένου των 6 λέξεων στις Μικρές Αγγελίες μιας εφημερίδας του Μίτσιγκαν, εν έτει 1906. Ο Χεμινγουέη ήταν έξι ετών εκείνη την εποχή. Βρήκαν επίσης ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1910 με μια παρόμοια αγγελία. Το 1917, ο συγγραφέας William R. Kane μιλάει, για πρώτη φορά, για την ισχυρή αφηγηματική δομή των σύντομων ιστοριών, σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, με τίτλο «Παπούτσια μωρού. Δεν φορέθηκαν ποτέ». Το 1921, ο χρονικογράφος Roy K. Moulton μιλάει για μια μικρή αγγελία που θα ήταν εξαιρετική για ταινία: «Πωλείται καροτσάκι. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ». Από το 1921 και μετά, η φράση «For Sale. Baby Shoes. Never Worn» αρχίζει να παίρνει το δρόμο της. Το Quote Investigator την ξαναβρίσκει σε κινούμενα σχέδια και σε ένα γράμμα του Αρθουρ Κλαρκ στους New York Times. Ωσπου ήρθε το βιβλίο του Peter Miller, εξήντα χρόνια αργότερα.
Ναι, θα μπορούσε
Ποια είναι η πλέον πιθανή εκδοχή; Ότι ο Χεμινγουέη δεν έγραψε την ιστορία των έξι λέξεων. Ούτε κλοπή, ούτε στοίχημα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να την είχε γράψει… Κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και δεν θα μπορούσε να γράψει μια δυνατή ιστορία σε έξι λέξεις; Από αυστηρά λογοτεχνική άποψη πρόκειται για μια αλάνθαστη αφηγηματική δομή. Η ιστορία είναι πραγματικά τραγική, αν και τόσο σύντομη: ένας γονέας πουλάει τα παπούτσια που ποτέ δεν μπόρεσε να φορέσει στο παιδί του. Εξάλλου αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κόλπο με τις έξι λέξεις κάνει σταδιοδρομία: αυτοβιογραφίες γράφονται σε έξι λέξεις και σύγχρονοι συγγραφείς μπαίνουν στον κόπο να το κάνουν ως άσκηση.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr