Στην ονομαζόμενη «Στήλη της Καταιγίδας» ή «Τρικυμία Στέλα» που βρέθηκε στην Αίγυπτο με ηλικία 3.500 ετών συναντάμε το πρώτο δελτίο Καιρού με αναφορά στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης
Έχετε σκεφτεί πως μπορεί να ήταν το δελτίο καιρού στην αρχαιότητα; Δύσκολο ε; Κι όμως έχουμε ένα δείγμα γραφής και μάλιστα αυτό έχει σχέση με την Ελλάδα και δη την Σαντορίνη και το ηφαίστειό της… Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστή η αποκρυπτογράφηση της «Στήλης της καταιγίδας» ή «Τρικυμία Στέλα» μίας αιγυπτιακής στήλης από ασβεστόλιθο, ηλικίας 3.500 ετών με ύψος 1.8 μέτρα και με 40 στίχους ως περιεχόμενο.. Ε, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αναφορά στις συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας οπότε και έχουμε ένα (ή και το) από τα αρχαιότερα δελτία Καιρού…
Ανακαλύφθηκε στον ναό του Καρνάκ στις Θήβες μεταξύ των ετών 1947 και 1951 από Γάλλους αρχαιολόγους. Οι επιστήμονες από το Oriental Institute (Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών) του Σικάγο που μελέτησαν και ερμήνευσαν εκ νέου την επιγραφή της, διαπίστωσαν ότι γίνεται λόγος για βροχή, σκοτάδι και θύελλα χωρίς διακοπή. Αν η νέα αυτή μελέτη ισχύει, έχει και ιστορικές προεκτάσεις, καθώς εξηγούνται πολλά κεφάλαια της Ιστορίας αφού χρονολογείται στα χρόνια της βασιλείας του Φαραώ Αμωση Α’, του πρώτου Φαραώ, της 18ης Δυναστείας. Και οι καθηγητές προσθέτουν ότι «Αυτό είναι σημαντικό για τους μελετητές της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, σε γενικές γραμμές, καθώς η χρονολόγηση που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι βασίζεται στα ευρήματα στο Λούξορ, και τα νέα αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες αυτές».
Μάλιστα, σύμφωνα με τη στήλη αυτή και αν όντως περιγράφει τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, τότε και η σωστή χρονολόγηση της στήλης και της βασιλείας του Αμωση, που μέχρι τώρα χρονολογούνταν στο 1.550 π.Χ., θα πρέπει να μετακινηθεί κατά 30 με 50 χρόνια νωρίτερα. Το κείμενο αναφέρει επίσης κορμιά που επέπλεαν στον Νείλο σαν σκάφη από πάπυρο: «Είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεται σε μια μεγάλη καταιγίδα διαφορετική από τις διαφορετικού είδους έντονες βροχοπτώσεις που κατά περιόδους έπλητταν την Αίγυπτο», περιγράφουν οι επιστήμονες.
Παράλληλα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ραδιοχρονολόγηση ενός κλαδιού ελιάς που καλύφθηκε από την ηφαιστειακή στάχτη της Θήρας έδειξε ότι η έκρηξη έγινε μεταξύ των ετών 1621-1605 π.Χ. και τονίζουν ότι αν μετακινηθεί προς αυτές τις χρονολογίες και η βασιλεία του Αμωση Α’, εξηγούνται λογικά και πολλά άλλα γεγονότα στην Εγγύς Ανατολή.