Με βασικό σύνθημα “Δεν θέλουμε μια πόλη με τουρίστες που την αδειάζουν κάθε νύχτα, θέλουμε μια πόλη όπου θα μπορούμε να αναπνεύσουμε» οι κάτοικοι της Βενετίας γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό που έως και σήμερα τους ..ταϊζει
Ποιος είναι ο αγαπημένος προορισμός όλων των νεόνυμφων? Και δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τις επιθυμίες των διάσημων; Αλλά και των λιγότερο επώνυμων… Και πριν πείτε Σαντορίνη ή Παρίσι, απλά σκεφτείτε μία βόλτα με γόνδολα στα κανάλια ανάμεσα σε αναγεννησιακά κτήρια… Ναι, σωστά καταλάβατε. Μιλάμε για την Βενετία. Την ωραιότερη πόλη της Βόρειας Ιταλίας που όμως είναι πλέον στα όρια της… Με μόνιμους κατοίκους που δεν ξεπερνούν τους 50.000, σε ημερήσια βάση δέχονται τους θερινούς μήνος περίπου 60.000 επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποιούν ημερήσια επίσκεψη στο πόλη των δόγηδων και διανυκτερεύουν εκτός πόλης, χωρίς ουσιαστικά να αφήνουν χρήματα στην τοπική οικονομία. Αντίθετα, τα προβλήματα μεγαλώνουν για τους μόνιμους κατοίκους που νιώθουν εγκλωβισμένοι και ξένοι στο σπίτι τους…
Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι της Βενετία κατέβηκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν εναντίον των… τουριστών (!!!) Βασικό σύνθημα; «θέλουμε την πόλη μας πίσω», περίπου 1000 Βενετσιάνοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Generation ’90 και γέμισαν την πλατεία του Αγίου Μάρκου για να διαμαρτυρηθούν για τα περίπου 34 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών ετησίως. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που προκαλεί η «εισβολή» των τουριστών στην καθημερινότητά τους, υποστηρίζουν πως η μετακίνηση στους δρόμους της πόλης είναι δύσκολη και η μετάβαση στο σπίτι ή τη δουλειά μοιάζει με μαρτύριο χωρίς τέλος.
«Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι συμμετείχαν με τα καροτσάκια τους για τα ψώνια. Διασχίσαμε την αγορά. Θέλουμε πίσω την πόλη μας και να στείλουμε μήνυμα ενότητας, μεταξύ όλων των φορέων της πόλης. Αυτή η πόλη θέλει να αντισταθεί. Χρειαζόμαστε μια ομαλή καθημερινότητα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ», τόνισε στο Euronews ένας διαδηλωτής. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης για την εκτίναξη του κόστους των ενοικίων – κυρίως για τις επιχειρήσεις που πουλούν σουβενίρ – και εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους διαδηλώνοντας στους δρόμους της όμορφης πόλης…
Αναπνοές
«Δεν νοσταλγούμε, είμαστε απλώς εκνευρισμένοι, αλλά και ρεαλιστές και αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα ώστε η πόλη μας να μην παρακμάσει μόνιμα», αναφέρει ένας εξ αυτών στο Facebook. Οι οργανωτές ταξιδίων πιστεύουν ότι οι κάτοικοι επιθυμούν λογικές τιμές στα ενοίκια, δουλειές που τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρους στους πολίτες τους οι κανονικές πόλεις. Επιθυμούν να αλλάξει η ελκυστικότητα της πόλης, προσελκύοντας ανθρώπους που θα δαπανήσουν 4 ή 5 ημέρες στην πόλη παρά 4 ή 5 ώρες. Παρότι τα κρουαζιερόπλοια έχουν συμβολή 20% στα τουριστικά έσοδα, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι οι επιβάτες τους δεν στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία.
«Δεν θέλουμε μια πόλη τουριστών, η οποία αδειάζει το βράδυ. Θέλουμε μια πόλη όπου θα μπορεί κανείς να αναπνέει», φωνάζουν οι διαδηλωτές. Πρόσφατα οι τοπικές αρχές έδωσαν στο κοινό διαφορετικές εισόδους στα κανάλια, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μη χρειάζεται να περνούν μέσα από μεγάλα πλήθη στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία νερού της πόλης, όμως το μέτρο αυτό δεν κρίνεται ως επαρκές.
Κίνηση και εναντίον Κρουαζιερόπλοιων
Να σημειώσουμε εδώ ότι τον περασμένο Δεκέμβριο μέσα από τις φωτογραφίες του Τζιάνι Μπερένγκο, είχε αποτυπωθεί για πρώτη φορά τόσο έντονα το φαινόμενο της διάλυσης της Βενετίας από την εισβολή των κρουαζιερόπλοιων… «Περίπου πριν από δύο-τρία χρόνια ήμουν στη Βενετία για μια έκθεση μου, που πραγματοποιήθηκε στο I tre Oci, είδα από το παράθυρό μου ένα από αυτά τα μεγάλα πλοία να περνούν. Ημουν σοκαρισμένος από την οπτική ρύπανση αλλά και από αυτή που προκαλούν τα πλοία στη λιμνοθάλασσα και την ατμόσφαιρα, με τη διέλευσή τους». Είχε δηλώσει τότε ο ιταλός φωτογράφος που είδε τον περασμένο Αύγουστο το δήμαρχο της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, επιχειρηματίας που υποστηρίζει τα κρουαζιερόπλοια, να μπλοκάρει την έκθεσή του στο Doge Palace. Η κίνηση αυτή προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Τύπου και αναζωογόνησε την κίνηση No Grand Navi, που εναντιώνεται στα πλοία. «Είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να υπερασπίζονται τα κρουαζιερόπλοια γιατί είναι ένας κλάδος που εργάζονται περίπου 4.000 άτομα, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας είναι εναντίον του. Η κίνηση No Grand Navi δεν υποστηρίζει την απώλεια θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα για το οποίο μάχονται είναι η διέλευση μεγάλων πλοίων στη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και του καναλιού Giudecca. Αν τα μεγάλα πλοία περνούσαν από ένα άλλο μονοπάτι για να φτάσουν στο λιμάνι, θα ήταν καλύτερα και οι θέσεις εργασίας δεν θα ήταν σε κίνδυνο».
Με πληροφορίες από το ProtoThema.gr