Στην Πάρο το τριήμερο 16 – 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήθεί διεθνές συνέδριο με τίτλο ” Η Ρωσία στην Ελλάδα” σε μία προσπάθεια να γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία με επίκεντρο την Νάουσα της Πάρου
Mια άγνωστη αλλά σημαντική περίοδο των Ορλωφικών, κατά την οποία ο κόλπος της Νάουσας υπήρξε το διοικητικό και το ναυτικό κέντρο της Ρωσικής ηγεμονίας στο Αιγαίο, θα φωτιστεί με αφορμή τις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πάρου, το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π, στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Μέσα από τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους 2016 “Η Ρωσία στην Ελλάδα”, το κοινό, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, που αναπτύχθηκαν με επίκεντρο τη Νάουσα της Πάρου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία – αφιέρωμα σε κλασικούς Ρώσους συνθέτες που σφράγισαν με το έργο τους το διεθνές ρεπερτόριο, με τη συμμετοχή των μόνιμων συνεργατών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Έλενας Κελεσίδη (σοπράνο) και Δημήτρη Γιάκα (πιάνο). Επίσης, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο: “Η Ρωσία στο Αιγαίο 1770-1775, οι μακροχρόνιες συνέπειες μιας βραχύβιας Ηγεμονίας” στο οποίο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο, αλλά και τελετή μνήμης στο Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη Δέτη, τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης αναθηματικής στήλης και επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση “Η Πάρος μέσα από τη Ρώσικη Χαρτογραφία 1770-1774”. Η έκθεση λειτουργεί από το 2014 στο παραδοσιακό κτίσμα των κελιών του Μοναστηριού του Άϊ –Γιάννη Δέτη που μετατράπηκε σε σύγχρονο μουσειακό χώρο με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και παρουσιάζει μικρό τμήμα της ιστορικής έρευνας, που πραγματοποίησε ομάδα Ελλήνων και Ρώσων ιστορικών σε ρωσικά, δυτικοευρωπαϊκά και ελληνικά αρχεία με χορηγία του ιδρύματος Α. Λεβέντη.
Δείτε στο τέλος του άρθρου το πρόγραμμα του Διεθνούς Συμποσίου