Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΤο Ελληνικό πρωϊνό στην Αμοργιανή έκδοση στο πιάτο μας

Το Ελληνικό πρωϊνό στην Αμοργιανή έκδοση στο πιάτο μας

|

Το Ελληνικό πρωϊνό στην Αμοργιανή του έκδοση παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αμοργού και έκλεψε τη παράστασή του με την ευρηματικότητα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων 

Ελληνικό πρωινό… Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχουν μπει για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, της ιδιαιτερότητας που έχει ο κάθε προορισμός αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση όλων μας… Σιγά σιγά όμως κάτι κινείται. Και την περασμένη εβδομάδα (Δευτέρα 05/09) στην Αμοργό και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αιγιάλης (Aegialis Hotel & Spa) είχαμε την επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού στην Αμοργιανή του έκδοση. Κίνηση που πραγματοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), τον Δήμο Αμοργού και την παρουσίαση ανέλαβε ο συγγραφέας και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Γιώργος Πίττας, μαζί με τη σύζυγό του και γνωστή δημοσιογράφο Μπήλιω Τσουκαλά. Και όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα amorgos-news.gr “Σκοπός αυτής της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών του νησιού και των παραγωγών για την μεγάλη αξία του ελληνικού πρωινού. Είναι πολύ σημαντικό ο τουρίστας να γνωρίζει τον τόπο και τις παραδόσεις που έχει επιλέξει για τις πολύτιμες διακοπές του ακόμα και μέσα από το πρωινό του. Γιατί σημασία έχει, όχι μόνο να προβάλουμε τα όμορφα τοπία του νησιού μας, αλλά και τη ξεχωριστή γαστρονομία του. Με την υιοθέτηση του “Ελληνικού πρωινού” όλα τα ξενοδοχεία του νησιού μας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της Αμοργού σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό”.

Με την εκδήλωση αυτή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έφθασε αισίως στο 30ό Ελληνικό Πρωινό. Τριάντα περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τις τοπικές συνταγές.

Αμοργιανές γεύσεις

Και όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες Αμοργιανές γεύσεις, που ομολογουμένως ήσαν εξαιρετικές. Ποιες ήταν αυτές που παρουσιάστηκαν;

* σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),

* ελιόψωμα και σταφιδόψωμα από τον Φούρνο του Νίκου Βασσάλου της Λαγκάδας,

* παστέλια, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,

* παραδοσιακά τυριά Αμοργού (γραβιέρα, μελίχλωρο, μυζήθρα) από τους τυροκόμους Βλαβιανό Γιώργο και τον γιο του Λεωνίδα,

* παστέλι, ρυζόγαλο, λουκούμια, ανεβατές τηγανίτες, ξεροτήγανα, τυρόπιτες,  κουραμπιέδες, μπάρες δημητριακών με μέλι, αμοργιανή μυζήθρα και ελιές από το ζαχαροπλαστείο Μέλι και Κανέλα,

και τέλος ξεροτήγανα, λουκουμάδες, τηγανίτες, μέλι, χορτόπιτες, τυρόπιτες, ψωμάκια με σουσάμι, μεθυσμένα αμοργιανά, μαρμελάδες, αμοργιανές ομελέτες, αυγά αμοργιανά, αμοργιανά τυριά, αμοργιανοί παύλοι (ντακάκια), σοκολατόπιτες, κέικ, ραβανί, πάστα φλώρες, πορτοκαλόπιτες, σύκα ξερά, αμύγδαλα και καρύδια, που ετοίμασε το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ξενοδοχείο είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που υιοθέτησαν το Ελληνικό πρωϊνό και ανέλαβαν την προώθησή του…  

Παρουσίες

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι – Λευτέρης Καραΐσκος, Νικόλαος Βασσάλος, Ειρήνη Γιαννακοπούλου – ο Γιάννης Συνοδινός πρόεδρος Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού, ο Νίκος Πορτοκάλης ανταποκριτής της εφημερίδας «Αιγιάλης», ο Αντώνης Βεκρής ανταποκριτής της Εφημερίδας «η Αμοργός», της ιστοσελίδας amorgos-news.gr  και παραγωγός των προϊόντων Αμόργιον, παραγωγοί αγροδιατροφικών προϊόντων (τυροκομικών, μελιού, βοτάνων, αρτοσκευασμάτων, γλυκών), καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Η συγκέντρωση έκλεισε με μια συζήτηση όλων των συμμετεχόντων με τον επικεφαλής του Ελληνικού πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ Γιώργο Πίττα, όπου περιγράφηκαν οι διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο Ελληνικό Πρωινό και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει το νησί για να αναπτυχθεί ως γαστρονομικός προορισμός.

Φωτογραφίες και πληροφορίες από την ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ενοικίαση γκαρσονιέρας στον Αγιο Πολύκαρπο

Ενοικίαζεται γκαρσονιέρα στον Αγιο Πολύκαρπο έξω από τη πόλη της Νάξου

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να πάρει την εξουσία από τα χέρια του ανθρώπου;

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της PauseAI, ισχυρά συστήματα ΑΙ όπως το ChatGPT θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους ή ακόμη και να τους χειραγωγήσουν.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων και πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Δώρο Χριστουγέννων και πώς μπορείτε να υπολογίσετε οnline το ποσό που δικαιούστε

Σαντορίνη: Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας για την κανονιστική κοινόχρηστων χώρων

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, της τάξης του 500% για τραπεζοκαθίσματα και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου

Νάντια Σαλτερή: “Για άλλη μια φορά η Ν.Δ “ξεχασε” να μας πει την αλήθεια”

Η Ν.Δ για μια ακόμα φορά, κατά την συνήθη πρακτική της επιλέγει να παρουσιάζει μια δική της πραγματικότητα, πανηγυρίζοντας και στήνοντας «φιέστες», για  αυτά που πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Νικ. Πιτταράς: “Με αγάπη και υπομονή ωριμάζει το τυρί μας γιατί είναι …ζωντανό” (video)

Η παρουσία του Νίκου Πιτταρά στην εκπομπή "Καλημέρα" του ΣΚΑΙ όπου μίλησε για την πορεία της τυροκομικής μονάδας αλλά και την διάκριση των Ναξιώτικων τυριών στον διαγωνισμό World Cheese Awards 2024 (video)

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Καιρικές Συνθήκες: Στα 121 χιλιόμετρα την ώρα (ριπές) η ένταση ανέμου στην Κάρυστο (πίνακας)

Οι Κυκλάδες χθές Σάββατο βίωσαν μία παράξενη εμπειρία με την ένταση των ανέμων να περνάνε και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.. (πίνακας)

Κυκλάδες: Βλέποντας από ψηλά την Κύθνο

Απολαύστε το απίστευτο τοπίο του πανέμορφου νησιού των Κυκλάδων.

National League 1: Ο Λιανός τιμώρησε τον ΑΠΑΣ και νίκη για τον ΟΦΗ στη Νάξο

Ο ΟΦΗ επέστρεψε στις νίκες επικράτησε στη Νάξο του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia με 63-60 - Ανησυχία στους Ναξιώτες για τον Οικονομόπουλο - Επόμενη αναμέτρηση εντός έδρας με Εσπερο Καλλιθέας

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας