Σε ηλικία 92 ετών, έφυγε από τη ζωή η γυναίκα του θρυλικού «φιλιού» (Sailor’s kiss) στην Τάιμς Σκουέρ, της θρυλικής φωτογραφίας που αποτέλεσε το σύμβολο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αποτέλεσε μία από τις φωτογραφίες σταθμό όχι μόνο στην ιστορία της Φωτογραφίας αλλά και της Ανθρωπότητας από τη στιγμή που εκείνο το κλικ της 14ης Αυγούστου 1945 σηματοδότησε το τέλος ενός πολέμου. Και δη του μεγαλύτερου έως τον επόμενο. Είναι το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου όταν Γκρένταν Φρίντμαν που εργάζονταν ως νοσοκόμα σε οδοντιατρείο, έκανε διάλειμμα. Μερικά λεπτά νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από το ραδιόφωνο η παράδοση της Ιαπωνίας. Η λήξη του πολέμου. Και όλοι στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Και στο … δρόμο του 22χρονου ναύτη Τζορτζ Μεντόνσα πέφτει η νεαρή νοσοκόμα «Δεν τον είδα να με πλησιάζει, πριν το καταλάβω ήμουν στα χέρια του», είχε δηλώσει το 2012 η Φρίντμαν στο CBS News. Εκείνος έχει αποκαλύψει ότι είχε βγει στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, το γιόρταζε μαζί με την αρραβωνιαστικιά του. Από τον ενθουσιασμό του άρχισε να φιλάει τυχαία άγνωστες γυναίκες στον δρόμο. Μία από τις τυχαίες άγνωστες ήταν η Φρίντμαν.
Αλλά είχαν την τύχη να έχουν απέναντί τους έναν φωτογράφο σε ετοιμότητα. Κι όπως περιγράφει την ιστορία ο Αλφρεντ Αϊζενστατ στο βιβλίο του «Eisenstaedt on Eisenstaedt: A Self-Portrait». Ένας ναύτης άρχισε να φιλάει κοπέλες στην τύχη. Όταν έπιασε το μάτι του το λευκό φόρεμα, ο ίδιος έβγαλε τέσσερις φωτογραφίες μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. «Αν εκείνη φορούσε σκουρόχρωμο φόρεμα δεν θα έβγαζα ποτέ τη φωτογραφία. Αν ο ναύτης ήταν ντυμένος με λευκή στολή, επίσης».
Η απώλεια
Η φωτογραφία ονομάστηκε «Το φιλί του Ναύτη» (Sailor’s Kiss) και δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα (27/08) στο περιοδικό Life χωρίς όμως να γνωρίζει την ταυτότητα του ζευγαριού. Οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι είναι ένα ζευγάρι που έχει πληροφορηθεί το τέλος του πολέμου και απλά ο ναύτης δεν θα αναγκαστεί να πολεμήσει… Όλοι όμως έψαχναν να βρουν την ταυτότητά τους…
Γιατί όμως η αναφορά σ’ αυτή τη φωτογραφία; Γιατί έγινε γνωστό ότι έσβησε η γυναίκα σύμβολο αυτής της φωτογραφίας… Η είδηση δόθηκε από το γιο της Τζόσουα Φρίντμαν, ο οποίος ανέφερε ότι η μητέρα του άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, υποκύπτοντας σε μία σειρά ασθενειών, ανάμεσα στις οποίες και η πνευμονία. Θα αναπαυθεί εν ειρήνη με τον επίσης αποβιώσαντα σύζυγό της, Μίσα Ελιοτ Φρίντμαν. «Η μητέρα μου πάντοτε εκτιμούσε τη φεμινιστική προσέγγιση και αντιλαμβανόταν ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να δείξει τέτοια οικειότητα σε έναν άγνωστο στο δρόμο. Αλλά δεν απέδωσε κακά κίνητρα στον Τζορτζ σε εκείνες τις συνθήκες, εκείνη την κατάσταση, εκείνη τη στιγμή», έχει δηλώσει ο γιος της για την επίμαχη φωτογραφία.
Αποκάλυψη
Όπως αναφέραμε για χρόνια η ταυτότητα του ζευγαριού ήταν άγνωστη. Το 1980 όμως το περιοδικό Life ζήτησε από το ναύτη κα τη νοσοκόμα να εμφανιστούν. Δεκάδες ήταν αυτοί που διεκδίκησαν την ταυτότητα του ζευγαριού. Ο φωτογράφος φυσικά αναγνώρισε τους ήρωές του. Για τη γυναίκα βοήθησε ένα διακριτό σημείο, οι γάμπες της. Αλλά χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να διαλευκανθεί το μυστήριο, όπως και τελικά έγινε με ένα ολόκληρο βιβλίο αφιερωμένο σε αυτή τη στιγμή, το «The Kissing Sailor: The Mystery Behind the Photo that Ended World War II», του Λόρενς Βέρια, το 2012. Εν τω μεταξύ, η Φρίντμαν είχε μεγαλώσει. Παντρεύτηκε, μετακόμισε στο Μέριλαντ, αποφοίτησε από το Κολέγιο Χουντ το 1981, την ίδια χρονιά που αποφοίτησαν και τα δύο της παιδιά από το πανεπιστήμιο. «Ήταν μία υπέροχη φωτογραφία, ένας άνδρας σε στολή ναυτικού, μία γυναίκα με λευκό φόρεμα… κι ένας μεγάλος φωτογράφος στην κατάλληλη τοποθεσία», είπε το 2012 για τη φωτογραφία. Όσο για τον Μεντόνσα; Σήμερα είναι 93 ετών, είναι πρώην ψαράς και ζει ήσυχα στο Ρόουντ Αϊλαντ…
Με πληροφορίες από το protagon.gr