Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

Αμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

|

Περί ξεροτήγανων ο λόγος… Η Αμοργός γιόρτασε (03/09) για 3η σερί χρονιά το αγαπημένο της γλύκισμα με χορούς και πανηγύρια ενώ προσφέρουμε και την παραδοσιακή συνταγή μέσω του greekgastronomy για να φτιάξετε τα δικά σας γλυκίσματα 

Κάθε νησί στις Κυκλάδες έχει τη δική του παράδοση… Στην Αμοργό όμως μπορεί να συναντήσει κανείς δύο πολύ δυνατές εκδηλώσεις που ενδεχομένως να μην έχουν σχέση με καμία άλλη στα υπόλοιπα νησιά ακόμη και του νοτίου Αιγαίου. Από τη μία έχουμε τη γιορτή του Παστελιού (τη πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας τον Αύγουστο) που αισίως συμπλήρωσε φέτος 18 χρόνια (!!!) Και η δεύτερη έχει σχέση με τα ξεροτήγανα. Το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού – συνηθίζεται και σ’ άλλα Κυκλαδονήσια – που φτιάχνεται για τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά κεράσματα, αλλά και προσφέρεται στους γάμους, στα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι και στις γιορτές. Όμως, τα ξεροτήγανα έχουν συνδεθεί με την Αμοργό σε κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής των Αμοργιανών.

Και για 3η σερί χρονιά, οι Αμοργιανοί διοργάνωσαν την Γιορτή του Ξεροτήγανου, το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου… Και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουν την διαδικασία παρασκευής του, να το δοκιμάσουν συνοδεία ψημένης ρακής, αλλά και να γλεντήσουν και να χορέψουν μαζί με τους ντόπιους χορευτικούς ομίλους με την υπόκρουση των παραδοσιακών τοπικών οργάνων. Και το παρών φέτος έδωσαν τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα των Λευκιανιών Πάρου, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και της Αιγιάλης. Ενώ η ζωντανή παραδοσιακή μουσική ήταν με τους Γιακουμή και τον Καστανή.

Μήνυμα: Ευχαριστούμε

Όπως ήταν λογικό μετά το πέρας της εκδήλωσης, νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (04/09) οι εκπρόσωποι των διοργανωτών (το χορευτικό συγκρότημα Αιγιάλης, ο Σύλλογος Επαγγελματικών Αιγιάλης και ο Δήμος Αμοργού) απεύθυναν ευχαριστήριο μήνυμα σε όσους όλους βοήθησαν… «Τέλος καλό όλα καλά και φέτος !!! πολλά και μεγάλα τα ευχαριστώ προς όλους του επαγγελματίες της Αιγιάλης και όχι μόνο φυσικά! Ξεχωριστά ευχαριστώ στο «Express Skopelitis»- Δημήτρης Σκοπελίτης και την Blue Star Ferries για την μεταφορά των χορευτικών συγκροτημάτων , στους μουσικούς μας Γιακουμή & Γιώργο Γαβρά, Αντώνη Γιαννακό, στις γυναίκες που έδωσαν κόπο ,χρόνο και μεράκι για τα ξεροτήγανα μας, όλους εσάς που με κόπο ,χρόνο & χρήματα μας στηρίξατε με την παρουσία σας και την ανεκτικότητα σας. Ευχαριστούμε όσους έτρεξαν από μακριά και την ΕΔΟΚ Αμοργού. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα μας Λευκιανιών Πάρου Kyriaki Iatropouli και Ηρακλειάς  – Σχοινούσας Manos Protonotarios που έκαναν τόσα ναυτικά μίλια για να βρεθούν κοντά μας !!!!

Ελπίζουμε να μην ξεχνάμε κανέναν κι αν το κάνουμε ζητάμε κατανόηση. Προσπαθούμε για το καλύτερο κι ελπίζω κάθε χρόνο να τα καταφέρνουμε. Ευχαριστούμε θερμά τα ξενοδοχεία μας Τα 3 αδέλφια Hotel Grispo,  Akrogiali hotel,  Nostos Christina, pension Galaxy hotel , Karkisia,  Askas, Vigla hotel,  Aigialis hotel & spa.

Τα καταστήματα μας: Ψησταριά Κωστάρας,  Αστέρια,  Σελήνη,  Ammos beach bar,  Frou -Frou, Embassa,  Amorgis Cafe Bar,  Maestro all day cafe -bar,  Amorgialos , Selinari,  Kelari,  Giallitiko market,  Super market Captain,  Melania, Ψιλικά εφημερίδες Άννα,  Κοραλι,  Falafel,  Amorgos,  To paulaki,  Amorgos Aegiali Camping. »

Συνταγή

Και βέβαια εμείς μέσω του Γιώργου Πήττα παραθέτουμε και τη συνταγή που αναγράφει στην ιστοσελίδα του Greekgastronomy.gr που θεωρείται ενδεχομένως και η καλύτερα για τα ξεροτήγανα…

Για την ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι, για το σιρόπι ζάχαρη, νερό, μέλι και χυμό λεμονιού ενώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και για το πασπάλισμα σουσάμι και αμύγδαλο καβουρντισμένα . Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήσουμε να φουσκώσει για δυό ώρες. Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά και τις διπλώνουμε σε σχέδια.

Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα! Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. (κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο μέλι αντί για σιρόπι).

Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το να σιγοβράζει, στην χαμηλότερη θερμοκρασία και περιχύνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα με το σιρόπι, με προσοχή για να μην σπάσουν. Τοποθετούμε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο και ελάχιστη κανέλα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το amorgos-news.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις