Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

Αμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

|

Περί ξεροτήγανων ο λόγος… Η Αμοργός γιόρτασε (03/09) για 3η σερί χρονιά το αγαπημένο της γλύκισμα με χορούς και πανηγύρια ενώ προσφέρουμε και την παραδοσιακή συνταγή μέσω του greekgastronomy για να φτιάξετε τα δικά σας γλυκίσματα 

Κάθε νησί στις Κυκλάδες έχει τη δική του παράδοση… Στην Αμοργό όμως μπορεί να συναντήσει κανείς δύο πολύ δυνατές εκδηλώσεις που ενδεχομένως να μην έχουν σχέση με καμία άλλη στα υπόλοιπα νησιά ακόμη και του νοτίου Αιγαίου. Από τη μία έχουμε τη γιορτή του Παστελιού (τη πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας τον Αύγουστο) που αισίως συμπλήρωσε φέτος 18 χρόνια (!!!) Και η δεύτερη έχει σχέση με τα ξεροτήγανα. Το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού – συνηθίζεται και σ’ άλλα Κυκλαδονήσια – που φτιάχνεται για τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά κεράσματα, αλλά και προσφέρεται στους γάμους, στα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι και στις γιορτές. Όμως, τα ξεροτήγανα έχουν συνδεθεί με την Αμοργό σε κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής των Αμοργιανών.

Και για 3η σερί χρονιά, οι Αμοργιανοί διοργάνωσαν την Γιορτή του Ξεροτήγανου, το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου… Και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουν την διαδικασία παρασκευής του, να το δοκιμάσουν συνοδεία ψημένης ρακής, αλλά και να γλεντήσουν και να χορέψουν μαζί με τους ντόπιους χορευτικούς ομίλους με την υπόκρουση των παραδοσιακών τοπικών οργάνων. Και το παρών φέτος έδωσαν τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα των Λευκιανιών Πάρου, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και της Αιγιάλης. Ενώ η ζωντανή παραδοσιακή μουσική ήταν με τους Γιακουμή και τον Καστανή.

Μήνυμα: Ευχαριστούμε

Όπως ήταν λογικό μετά το πέρας της εκδήλωσης, νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (04/09) οι εκπρόσωποι των διοργανωτών (το χορευτικό συγκρότημα Αιγιάλης, ο Σύλλογος Επαγγελματικών Αιγιάλης και ο Δήμος Αμοργού) απεύθυναν ευχαριστήριο μήνυμα σε όσους όλους βοήθησαν… «Τέλος καλό όλα καλά και φέτος !!! πολλά και μεγάλα τα ευχαριστώ προς όλους του επαγγελματίες της Αιγιάλης και όχι μόνο φυσικά! Ξεχωριστά ευχαριστώ στο «Express Skopelitis»- Δημήτρης Σκοπελίτης και την Blue Star Ferries για την μεταφορά των χορευτικών συγκροτημάτων , στους μουσικούς μας Γιακουμή & Γιώργο Γαβρά, Αντώνη Γιαννακό, στις γυναίκες που έδωσαν κόπο ,χρόνο και μεράκι για τα ξεροτήγανα μας, όλους εσάς που με κόπο ,χρόνο & χρήματα μας στηρίξατε με την παρουσία σας και την ανεκτικότητα σας. Ευχαριστούμε όσους έτρεξαν από μακριά και την ΕΔΟΚ Αμοργού. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα μας Λευκιανιών Πάρου Kyriaki Iatropouli και Ηρακλειάς  – Σχοινούσας Manos Protonotarios που έκαναν τόσα ναυτικά μίλια για να βρεθούν κοντά μας !!!!

Ελπίζουμε να μην ξεχνάμε κανέναν κι αν το κάνουμε ζητάμε κατανόηση. Προσπαθούμε για το καλύτερο κι ελπίζω κάθε χρόνο να τα καταφέρνουμε. Ευχαριστούμε θερμά τα ξενοδοχεία μας Τα 3 αδέλφια Hotel Grispo,  Akrogiali hotel,  Nostos Christina, pension Galaxy hotel , Karkisia,  Askas, Vigla hotel,  Aigialis hotel & spa.

Τα καταστήματα μας: Ψησταριά Κωστάρας,  Αστέρια,  Σελήνη,  Ammos beach bar,  Frou -Frou, Embassa,  Amorgis Cafe Bar,  Maestro all day cafe -bar,  Amorgialos , Selinari,  Kelari,  Giallitiko market,  Super market Captain,  Melania, Ψιλικά εφημερίδες Άννα,  Κοραλι,  Falafel,  Amorgos,  To paulaki,  Amorgos Aegiali Camping. »

Συνταγή

Και βέβαια εμείς μέσω του Γιώργου Πήττα παραθέτουμε και τη συνταγή που αναγράφει στην ιστοσελίδα του Greekgastronomy.gr που θεωρείται ενδεχομένως και η καλύτερα για τα ξεροτήγανα…

Για την ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι, για το σιρόπι ζάχαρη, νερό, μέλι και χυμό λεμονιού ενώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και για το πασπάλισμα σουσάμι και αμύγδαλο καβουρντισμένα . Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήσουμε να φουσκώσει για δυό ώρες. Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά και τις διπλώνουμε σε σχέδια.

Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα! Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. (κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο μέλι αντί για σιρόπι).

Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το να σιγοβράζει, στην χαμηλότερη θερμοκρασία και περιχύνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα με το σιρόπι, με προσοχή για να μην σπάσουν. Τοποθετούμε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο και ελάχιστη κανέλα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το amorgos-news.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το ράλι στο κακάο «πικρίζει» τις τιμές στη σοκολάτα

Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές – Τι λέει στον ΟΤ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Σαντορίνη: Δωρεάν πρόγραμμα στοματικής υγείας για τους μαθητές

Το πρόγραμμα "Το Μαγικό Ταξίδι της Στοματικής Υγείας", είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πρόληψης και ενημέρωσης.

Euroleague: Κορυφαίος αθλητής στην ιστορία ο Διαμαντίδης (!!!)

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της ιστορία της διοργάνωσης, στην ψηφοφορία του κοινού για την ανάδειξη της All-25 Euroleague Team - Στη δεύτερη θέση Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Βασίλης Σπανούλης.

Ψηφιακός οδηγός περιήγησης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Π.Ν.Αι.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 - 2027

National Geographic: Η Σαντορίνη στα 25 κορυφαία νησιά στον κόσμο σε επίπεδο κρουαζιέρας

Η κρουαζιέρα στο προσκήνιο και η Σαντορίνη σύμφωνα με το National Geographic στα 25 κορυφαία νησιά στον κόσμο

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Απέρριψε πρόταση για ξενοδοχειακή μονάδα στα Κουφονήσια

Δύο απορρίψεις και μία έγκριση για ξενοδοχειακές μονάδες - Σε ποιες περιοχές και για ποιο λόγο

Πρόταση Ημέρας: Ο Ευαγγέλου μας φτιάχνει μακαρονάδα με κεφτεδάκια κοτόπουλου

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου μας φτιάχνει μια μακαρονάδα με κεφτεδάκια κοτόπουλου, με μια πλούσια σε γεύση, ελαφρά πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

Αμερική – Λος Αντζελες: Πύρινη κόλαση με πέντε (5) νεκρούς, εκκένωση για 100.000 κατοίκους

Χιλιάδες κτίρια έχουν γίνει στάχτη - Ο Μπάιντεν ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιταλία, ο Τραμπ κατηγορεί τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ

Πολυδύναμα Ιατρεία: Αναβαθμίζονται σε Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Κίμωλος και Σίφνος

Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Κυκλάδων: Υπογράφηκε η σύμβαση για την αναβάθμισή τους - Σε ποια νησιά

Σημίτης: Σήμερα (09/01) το ύστατο χαίρε στον πρώην πρωθυπουργό

Κώστας Σημίτης: Σήμερα το «ύστατο χαίρε» στον πρώην πρωθυπουργό - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Blue Star Ferries: Το “Delos” έρχεται από 10 Ιανουαρίου να καλύψει το κενό του “Myconos”

Το "Blue Star Delos" αφήνει τη Παροναξία και πηγαίνει στα .. βόρεια με σκοπό να καλύψει το κενό της ακινησίας του Myconos ... - Ποιες άλλες αλλαγές και παρατάσεις έχουμε

Σχολεία: Επιστροφή στις τάξεις την 8η Ιανουαρίου, οι επόμενες αργίες

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου οι μαθητές γυρίζουν στο σχολείο - Ποια είναι τα επόμενα τριήμερα

Αιγαίο: Σε ποια νησιά θα έχουμε νέες αεροπορικές συνδέσεις το φετινό (2025) καλοκαίρι

Οι νέες πτήσεις στους ελληνικούς ουρανούς το 2025 – Τι προβλέπεται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Μαργ. Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας

Μαργαρίτα Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας – Υποβασταζόμενη η μητέρα της

Νάξος – Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός, μέλος του ΕΚΑΒ ο Ιορδάνης που έπιασε το Σταυρό (video)

Με λαμπρότητα και ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός των Θεοφανίων - Ποιος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και τι δήλωσε στον Γιάννη Βλαχάκη (video)

Θεοφάνια – Κωμιακή: Ο Σταυρός έπεσε στη στέρνα της Ανεβάλλουσας, τον έπιασε ο Μάριος Βενιέρης (video)

Για 3η σερί χρονιά η στέρνα της Ανεβάλλουσας λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κωμιακής τα Θεοφάνια - Ποιος έπιασε το σταυρό (video)

Δωδεκάνησα: Το “Σαόνησος” έφυγε, το “Σταυρός” αναλαμβάνει δράση

Το "Σταυρός" αναμένεται να αντικαταστήσει το "Σαόνησος" από αύριο Σάββατο 4 Ιανουαρίου

Τέλος Ανθεκτικότητας: Τι ισχύει από την 1η Ιανουαρίου για ξενοδοχεία και airbnb

Tέλος ανθεκτικότητας: Τα ποσά που ισχύουν για ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση με την έναρξη του νέου έτους

Express Skopelitis: Μπήκε πρώτο στο λιμάνι της Νάξου για το 2025, το πήρε κανείς …χαμπάρι;

Ποια είναι τα πρώτα πλοία που μπήκαν στο λιμάνι της Νάξου το 2025... Ποιος ενδιαφέρεται αλήθεια γι αυτό στο Δήμο ή το Λιμενικό Ταμείο;

Λ. Ελευθερίου: “Χαίρομαι που ο γιος μου, θέλει να ερχόμαστε Νάξο” (video)

Ο Λευτέρης Ελευθερίου μιλάει στο NaxosPress και τον Νίκο Σκορδιαλό για τον Καμπανέλλη, τον Ημελλο και βέβαια τη Νάξο (video)