Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 283 μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Κεντρική Ιταλία – Οι πρώτες κηδείες σήμερα – κανένας επιζών από την Πέμπτη – Ιταλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Αματρίτσε γνώριζε τις συνέπειες ενός σεισμού αλλά δεν έκανε τίποτα
Κι όμως κάποιοι γνώριζαν. Η Ιταλία σήμερα το μεσημέρι αποχαιρέτησε τα πρώτα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια συνεχίζονται ασταμάτητα και η Γη δεν έχει ακόμη σταματήσει να τρέμει. Στους 283 έχει ανέβει ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων, κάποια από τα οποία περιμένουν ακόμη μέσα αριθμημένα φέρετρα για να αναγνωριστούν…
Οι κηδείες έγιναν δημοσία δαπάνη στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο ενώ οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες. Και το χειρότερο όλων; Στο υπαίθριο «νεκροτομείο» στο Αματρίτσε βρίσκονταν ακόμη 43 σοροί, με συγγενείς αγνοουμένων να περιμένουν με νούμερο στη σειρά για να διαπιστώσουν αν κάποιος από αυτούς είναι δικός τους. Κάποιες από τις σορούς, θαμμένες στη σκόνη, είναι σε τέτοια κατάσταση που αναγνωρίζονται μόνο εξαιτίας δαχτυλιδιών ή ουλών.
Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός, από την ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, μιλά για 283 νεκρούς (στην πλειονότητά τους, οι 221, στο Αματρίτσε). Οι τραυματίες αγγίζουν τους 400, οι εκτοπισμένοι τις 2.500, ενώ από τα ερείπια έχουν βγει ζωντανοί 238 άνθρωποι. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες όμως οι ελπίδες σβήνουν όσο περνούν οι ώρες με τον τελευταίο επιζώντα να έχει βρεθεί την Πέμπτη. Ούτε όμως οι μετασεισμοί έχουν σταματήσει εντελώς -ο τελευταίος είχε μέγεθος 4,2 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Γνώριζαν
Και περνάμε στην συγκλονιστική αποκάλυψη του ιταλικού περιοδικού Espresso: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Αματρίτσε, το οποίο ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρο μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, γνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε η περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Και αποκαλύπτεται μέσα από έγγραφα που βρέθηκαν στον δήμο του Αματρίτσε προέβλεπαν με ακρίβεια τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, ο οποίος «χτύπησε» την περιοχή τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου. Στα έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρονται οι κίνδυνοι για τους πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις». Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τους κινδύνους και όπως τονίζει ο συντάκτης «δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν». Σε ένα ακόμα απόσπασμα, επισημαίνεται ο υψηλός κίνδυνος για τα κτήρια των οποίων «η τυπολογία κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την τρωτότητα των κτισμάτων που ήδη υπάρχουν με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό». Ειδική αναφορά, όμως, γίνεται και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών, εκ των οποίων πολλές είχαν κατασκευαστεί το 1800 και το 1900.«Οι παρεμβάσεις με ενισχυμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, κατά συνέπεια ο κίνδυνος από σεισμό είναι υψηλός και το μαρτυρούν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια από τον σεισμό του 1979 και του 2009 που σημειώθηκε στη Λ’ Άκουιλα», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Στο «σχέδιο πολιτικής προστασίας» που μελέτησε ο Ιταλός δημοσιογράφος, οι ειδικοί είχαν μελετήσει ακόμα και το σημείο που μέχρι προ ημερών βρισκόταν το ιστορικό ξενοδοχείο «Ρόμα», το οποίο κατέρρευσε παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον τέσσερις τουρίστες. Τα χαρακτηριστικά των προσχωσιγενών, αμμοπηλωδων εδαφών τα οποία έχουν προστεθεί πάνω σε πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν, επομένως, να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών έργων, ζητώντας να υπάρχει γεωτεχνική και γεωλογική μελέτη που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα του συνόλου έργου-εδάφους για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο.
Πρωτοβουλίες
Μετά τον σεισμό, πρωτοβουλίες αναλήφθησαν στις τέσσερις γωνιές της χώρας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πληγέντες. Στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ή της Caritas, τα παιχνίδια που έχουν συγκεντρωθεί είναι παρά πολλά για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Επίσης, γεμάτα από εθελοντές αιμοδότες είναι τα κέντρα που δέχονται δωρεά αίματος.
Σε ένδειξης τιμής, περίπου 700 εστιάτορες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό πρόσθεσαν ήδη στα μενού τους τα σπαγγέτι ‘αλ΄αματριτσιάνα”, μια σπεσιαλιτέ του Αματρίτσε, της πλέον πληγείσας κοινότητας από τον σεισμό, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το 50ο φεστιβάλ αυτού του παραδοσιακού πιάτου. Το 2009, ένας άλλος σεισμός είχε αφήσει πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς στην Λ’ Ακουίλα, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, η οποία τότε ήταν μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το iefimerida.gr, Koolnews.gr και imerisia.gr