Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΌταν η ξινομυζήθρα κατήργησε την κρέμα γάλακτος

Όταν η ξινομυζήθρα κατήργησε την κρέμα γάλακτος

|

Ένα υπέροχο ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος με την τέχνη του μέλλοντος, κάτω υπό την ενέργεια της Πορτάρας

Ξέρατε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές  ενός απλού παραδοσιακού υλικού όπως η ξινομυζήθρα Νάξου? Όπως για παράδειγμα γλυκιά μους ξινομυζήθρας με σπιτικό ρακόμελο πλαισιωμένη από ξερά σύκα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Η ελληνική κουζίνα διαθέτει τόσα υλικά που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε «ξενόφερτα» για να βελτιώσουμε την όποια γευστική οδό και ενδεχομένως να εντυπωσιάσουμε.  Αυτή τη διδαχή έχει έρθει να μας μεταφέρει με τον πιο αγνό τρόπο ένας άνθρωπος που με την αστείρευτη εμπειρία που διαθέτει μπορεί να μετουσιώσει οποιαδήποτε απαιτητική συνταγή χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά προϊόντα. Ο διακεκριμένος σεφ Γιάννης Γαβαλάς.

Γεννημένος στην Ηρακλειά, την υποτιθέμενη έλλειψη ποικιλίας υλικών την μετέτρεψε σε συγκριτικό πλεονέκτημα για να μας θυμίσει ότι η προστιθέμενη αξία βρίσκεται κρυμμένη ακόμη και στην πιο απλή κουζίνα στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι.

Όλο το άρωμα της Κυκλαδίτικης μεγαλοπρέπειας σε ένα τραπέζι. Φάβα Σαντορίνης με φρεσκομαζεμένα καπαρόφυλλα και λιαστή ντομάτα Τήνου, χειροποίητα στριφτούδια με λούζα Μυκόνου και γίδινο κεφαλοτύρι Ίου, Ναξιώτικη τυροκουλούρα με γραβιέρα Νάξου, τυροβολιά ντοματίνια και κοπανιστή Μυκόνου συντελούν σε μια πανδαισία γεύσης που μας επιστρέφει στις ρίζες.

Το υπέροχο αυτό μενού μπορεί να βρεθεί και στη Νάξο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου Γρόττα στην χώρα του νησιού. Με επιμέλεια Γιάννη Γαβαλά και εκτέλεση Σοφία Μακρή, χρησιμοποιώντας μόνο ντόπια Κυκλαδίτικα προϊόντα και την τέχνη από τα βάθη της παράδοσης το μενού προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Με θέα την επιβλητική Πορτάρα στις παρυφές της Γρόττας, σε ένα ήρεμα ρομαντικό περιβάλλον έγινε το όνειρο αυτό πραγματικότητα και μια συνέχεια λόγω οικογενειακής παράδοσης των ιδιοκτητών του. Προς το παρόν το εστιατόριο λειτουργεί για τους ένοικους του ξενοδοχείου στα πλαίσια μιας αμιγούς γαλήνιας εμπειρίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης.

Είχαμε την τιμή να δοκιμάσουμε μαλακά φιλετίνια κοτόπουλου σωταρισμένα με σκανδαλιστική σως φασκόμηλου και φρέσκο βελούδινο πουρέ πατάτας Νάξου, στριφτουδια με αργοψημένη πανσέτα και σαν επιδόρπιο γκανάζ σοκολάτας με κρέμα βανίλιας, λικέρ κίτρου και γλυκό του κουταλιού.

Η παλαιά θύμιση της παρθένας γεύσης με την σύγχρονη εκτέλεση της πιο απαιτητικής γκουρμέ κουζίνας. Η ισχύς εν τη ενώσει

 

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση αύριο (09/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Η ώρα της κρίσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος (Παναγία Αργοκοιλιώτισσα): Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

Νάξος – Λιμενικό Ταμείο: Δικαίωμα ελλιμενισμού στο λιμάνι του Κουφονησίου (περίοδος 2024)

Λιμενικό Ταμείο Νάξου: Χορήγηση δικαιώματος ελλιμενισμού έτους 2024 στο Λιμένα αρμοδιότητας Κουφονησίου

Fast Ferries: Ο …κεραυνός βγήκε χθες (07/05) και πάλι στο Αιγαίο

THUNDER : Ξεκίνησε τα δρομολόγια του το ταχύπλοο της Fast Ferries

ΠΝΑι – Σύρος: Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ύψους 4,3 εκατ. ευρώ

Αναψε το "πράσινο" φως για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου - Προϋπολογισμός

AstraZeneca – Covid 19: Αποσύρει όλα τα εμβόλιά της, ποιος ο λόγος;

Η AstraZeneca αποσύρει όλα τα εμβόλιά της παγκοσμίως, μετά την παραδοχή ότι προκαλούν παρενέργειες

Κέα: Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Νάξος: Προσφορά εργασίας από το Port …ara (coffee & brunch)

Ενα από το πιο γνωστά καφέ στη πόλη της Νάξου ενόψει τουριστικής σεζόν ζητάει προσωπικό

Κουφονήσι: Τάμα με την σημαία του Αγίου Γεωργίου, “σκέπασε” το νησί

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η τεραστίων διαστάσεων σημαία...

Παράνομος online τζόγος: Εσκασαν οι πρώτες μηνύσεις

Στο στόχαστρο μη αδειοδοτημένες εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με παρουσία στην Ελλάδα και influencers

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"