Από τα πρόστιμα τελικά δεν γλυτώνουν ούτε τα γαϊδούρια της Λίνδου με τους ιδιοκτήτες τους να τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 4.500 ευρώ καθότι δεν είχαν κόψει πέντε αποδείξεις – Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε πρόστιμο ύψους 85.000 ευρώ σε επιχειρηματία για παράνομη χρήση αιγιαλού
Ουδείς την γλυτώνει πλέον από τους άνδρες του ΣΔΟΕ. Και δεν μιλάμε για τους ανθρώπους αλλά και για τα …τετράποδα, που εκτελούν μεταφορικό έργο… Όμως, είχαμε και εξελίξεις στο θέμα των προστίμων για παράνομη χρήση αιγιαλού στη περιοχή των Χανίων Κρήτης. Χρήση που είχε να κάνει με εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής με τη γνωστή ανάπτυξη επιπλέον ομπρελών και τα συναφή…
Πρόστιμο σε γαϊδούρια
Ξεκινάμε με τα γαϊδουράκια, όπου σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ημερήσιας εφημερίδας «Ροδιακή» στο τέλος του προηγούμενου μήνα, δύο εφοριακοί πήγαν στη Λίνδο και πραγματοποίησαν έλεγχο στο σύλλογο ονηλατών Λίνδου «Ο Κλεόβουλος». Σύλλογος που ως γνωστό έχει αναλάβει το μεταφορικό έργο της ανάβασης επισκεπτών με γαϊδούρια στην ακρόπολη της Λίνδου. Οι εφοριακοί που πήγαν εκείνη τη μέρα για έλεγχο διαπίστωσαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις για τα πέντε εισιτήρια αξίας 5 ευρώ που πωλήθηκαν όπως έπρεπε και ότι δεν είχε γίνει έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ. Βεβαίωσαν μάλιστα την παράβαση και επέβαλαν πρόστιμο που έφτασε συνολικά τα 4.250 ευρώ. Φυσικά η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση των μελών του συλλόγου, ο οποίος όπως έγινε γνωστό έχει κινήσει σχετικές διαδικασίες για να αποτυπώσει τις απόψεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και αναμένονται οι εξελίξεις…
Παραλίες
Και από τα γαϊδούρια της Λίνδου στα Χανιά όπου το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε πρόστιμο 85.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε επιχειρηματία επειδή σε τουριστική παραλία του νομού Χανιών έκανε παράνομη χρήση αιγιαλού, δηλαδή έκανε χρήση πέραν των τετραγωνικών μέτρων που προέβλεπε η μίσθωση που είχε υπογράψει, προκειμένου να βάλει πρόσθετες ξαπλώστρες, ομπρέλες, κ.λπ.
Αναλυτικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε τμήμα αιγιαλού σε τουριστική περιοχή των Χανίων και ο Δήμος με τη σειρά του ενοικίασε το χώρο σε επιχειρηματία. Η επίμαχη περιοχή που παραχωρήθηκε έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο επιχειρηματίας έκανε κατάληψη επιπλέον 660 τ.μ. αιγιαλού από την έκταση που προέβλεπε η άδεια την οποία είχε λάβει από το Δήμο και τοποθέτησε πρόσθετες καρέκλες, ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια καντίνα 120 τ.μ.
Η Κτηματική Υπηρεσία μετά από επιτόπια αυτοψία θεώρησε αυθαίρετη χρήση το σύνολο της έκτασης των 1.800 τ.μ. που του είχε παραχωρηθεί (ενοικιαστεί). Το Δημόσιο του επέβαλε πρόστιμό 129.788 ευρώ και ο Δήμος 440 ευρώ για καταπάτηση αιγιαλού. Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στα δικαστήρια για το πρόστιμο των 129.788 ευρώ και το Εφετείο Αθηνών το μείωσε στις 85.000 ευρώ, με το αιτιολογικό ότι το πρόστιμο πρέπει να ανταποκρίνεται στο διάστημα της παράβασης, το οποίο ήταν επί τρίμηνο και όχι για όλο το χρονικό διάστημα της μίσθωσης (θερινή περίοδο). Ο Άρειος Πάγος στην συνέχεια απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του επιχειρηματία και επικύρωσε την εφετειακή απόφαση, που προέβλεπε την καταβολή του εν λόγω προστίμου..