Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕως και 1,75 ευρώ η βενζίνη στη Μήλο

Εως και 1,75 ευρώ η βενζίνη στη Μήλο

|

Η βενζίνη (αμόλυβδη των 95 οκτανίων) στις Κυκλάδες μοιάζει είδος … πολυτελείας από τη στιγμή που πωλείται ακόμη και 25 λεπτά πιο ακριβά σε σχέση με τον μ.ο. που αγγίζει τα 1.406 ευρώ το λίτρο – Στη Μήλο η ακριβότερη τιμή στα 1,76, στη Νάξο στο 1,70 και στην Κέα στα 1.53 ευρώ το λίτρο 

Αρκετοί είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες για να πάρει ένας οικογενειάρχης το αυτοκίνητό του και να έρθει στα νησιά του Αιγαίου. Και δεν μιλάμε μόνο για το υψηλό κόστος στο εισιτήριο μετακίνησης αλλά και για την τιμή της βενζίνης που έχει να καλύψει όταν βρεθεί στην νησιωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι μιλούν για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, κάποιοι άλλοι για τα μεταφορικά και οι τρίτοι για την έλλειψη ανταγωνισμού που κρατάει ψηλά τις τιμές. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα έχει μία ακόμη τσουχτερή πρωτιά καθότι βρίσκεται στις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. με την υψηλότερη τιμή βενζίνης. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από την επεξεργασία των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έκανε η «Ημερησία του Σαββάτου». Και η εικόνα που δίνεται είναι ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πανελλαδική τιμή σε αντίστοιχη με αυτή στα νησιά είτε μιλάμε για το Αιγαίο, είτε για το Ιόνιο Πέλαγος είτε για την Κρήτη…  Έτσι, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 1,406 ευρώ το λίτρο, εντούτοις σε νησιά και περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση η βενζίνη πωλείται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. στο Ιόνιο Πέλαγος, όμως συναντάται μεγάλο άνοιγμα της «ψαλίδας», με την Κεφαλλονιά να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η τιμή είναι στο 1,512 ευρώ και είναι υψηλότερη κατά 10,6 λεπτά από τη μέση πανελλαδική του 1,406 ευρώ το λίτρο.

Κυκλάδες

Κάνοντας λοιπόν μία βόλτα στην Νησιωτική Ελλάδα, βρίσκουμε ότι στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,655 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 25 λεπτά υψηλότερη από την πανελλαδική. Και εάν πάμε ανά νησί – με βάση την εικόνα που μας δίνει η ιστοσελίδα vrisko.gr  στην Αμοργό η τιμή είναι στα 1,68 ευρώ το λίτρο, στην Ανδρο από 1,58 έως 1,67, στην Αντίπαρο στα 1.68, στην Σύρο από 1.53 έως 1,69), στην Σαντορίνη από 1,59 έως 1.69, στην Ιο στα 1.52,. στην Κέα στα 1.53, στην Κύθνο στα 1,62, στη Μήλο στα 1.75, στη Μύκονο από τα 1.64 έως τα 1.74. στη Νάξο από τα 1.6 έως τα 1.70. στη Πάρο από το 1.6 έως τα 1.66,. στη Σέριφο στο 1.6, στη Σίφνο από το 1.68 έως το 1.71, στη Τήνο από το 1.60 έως το 1.66 και τέλος στη Φολέγανδρο στο 1.59.. Όπως διαπιστώνεται πάνω από το 1.70 (!!!) μπορείτε να βρείτε την βενζίνη (μιλάμε πάντα για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων) σε αρκετά νησιά και δη στη Μήλο (η ακριβότερη στις Κυκλάδες), στη Νάξο, στη Μύκονο και τη Σίφνο καταρρίπτοντας εν μέρει και την εκδοχή περί αύξηση του ΦΠΑ.

Οι άλλες περιοχές

Από εκεί και πέρα, στα Δωδεκάνησα είναι 15 λεπτά το λίτρο, αφού εκεί η βενζίνη βρίσκεται στο 1,556 ευρώ το λίτρο. Στα 14,4 λεπτά το λίτρο είναι το «καπέλο» στην τιμή της αμόλυβδης στη Σάμο, όπου εκεί πωλείται προς 1,55 ευρώ το λίτρο. Στη Χίο η «ψαλίδα» είναι στα 7,9 λεπτά το λίτρο με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στο 1,485 ευρώ το λίτρο. Και στο Ιόνιο Πέλαγος η Κεφαλλονιά να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η τιμή είναι στο 1,512 ευρώ και είναι υψηλότερη κατά 10,6 λεπτά από τη μέση πανελλαδική του 1,406 ευρώ το λίτρο. Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, η διαφορά από τη μέση πανελλαδική τιμή ανέρχεται στα 8,6 λεπτά το λίτρο. Όσοι παραθερίζουν στην περιοχή γεμίζουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους με 1,486 ευρώ το λίτρο.  Παρόμοια είναι και η εικόνα λίγο πιο δίπλα στο Λασίθι, όπου η αμόλυβδη βενζίνη έχει τιμή 1,484 ευρώ το λίτρο.

Μεγάλα περιθώρια κέρδους

Ποιες είναι οι αιτίες για το θέμα της αύξησης; Το βασικό ζήτημα είναι ότι η εικόνα της καλοκαιρινής περιόδου με τη χειμερινή είναι διαφορετική. Η ζήτηση στη χειμερινή περίοδο είναι υποτονική και το καλοκαίρι που ανεβαίνει οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να ανακτήσουν τις οικονομικές απώλειες. Επίσης, σε νησιά δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι με αποτέλεσμα το μεταφορικό κόστος να είναι ιδιαίτερα «τσιμπημένο». Με άλλη τιμή θα πωλήσει το διυλιστήριο σε εταιρεία εμπορίας στην Αττική με διαφορετική – υψηλότερη- θα διαθέσει καύσιμα για τα νησιά. Και τέλος, οι υψηλές τιμές στα νησιά αποδίδονται και στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Ο προνομιακός ΦΠΑ δεν υφίσταται πια. Άλλος παράγοντας που καθορίζει τις τελικές τιμές είναι και η εκπτωτική πολιτική των εταιριών εμπορίας. Μεγαλύτερες παροχές θα δώσουν σε βενζινάδικα της Αττικής, μικρότερες θα είναι στις απομακρυσμένες περιοχές.

Υψηλοί φόροι

Και επειδή νωρίτερα μιλήσαμε για ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει την 4η ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ε.Ε. λόγω των υψηλών φόρων. Αυτό προκύπτει από τα ετήσια στοιχεία της Eurostat που υπολόγισε τις μέσες τιμές των υγρών καυσίμων στα 28 κράτη. Οι μετρήσεις έγιναν τόσο σε επίπεδο τιμών λιανικής πώλησης όσο και σε εκείνο των προ φόρων. Έτσι, το 2015 η αμόλυβδη βενζίνη ήταν στην Ελλάδα στο 1,40 ευρώ το λίτρο και αν αφαιρεθούν τα τέλη και οι φόροι, τότε αυτή διαμορφώνεται στο 0,46 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται ουσιαστικά για την τιμή των διυλιστηρίων το ύψος της οποίας κατατάσσει την Ελλάδα στην 9η θέση. Οι Ολλανδοί είναι εκείνοι που πληρώνουν την ακριβότερη αμόλυβδη καθώς η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 1,46 ευρώ το λίτρο. Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή έχει η Ιταλία με 1,45 ευρώ και την τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,43 ευρώ το λίτρο. Τη φθηνότερη βενζίνη έχει η Πολωνία με 0,98 ευρώ το λίτρο. Σε αντίθεση με την αμόλυβδη, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου κίνησης. Αυτό πωλούταν στο 1,10 ευρώ το λίτρο και κατατάσσει τη χώρα μας στη 10η θέση. Το ακριβότερο ντίζελ βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τιμή στο 1,49 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν η Σουηδία με 1,27 και η Φινλανδία με 1,23 ευρώ το λίτρο.

Με πληροφορίες από την «Ημερησία» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Γαλάζιες Σημαίες: Χρήματα στο παραπέντε, τι θα γίνει με τους ναυαγοσώστες

Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί – Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»

Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Από σήμερα (06/05) η “Μονή της Χώρας” λειτουργεί ως τζαμί (!!!)

Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη - Παρέμβαση Ερντογάν

Αντώνης Τουρκογιώργης: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ιστορικού ροκ συγκροτήματος «Socrates Drank the Conium», στο οποίο ήταν μπασίστας και τραγουδιστής

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Νάξος – Τραγαία: Πιστοί στο ραντεβού για τους αγαπημένους “Νίκους” που έφυγαν νωρίς (video)

Μεγάλο Σάββατο και για μία ακόμη χρονιά η Νάξος και δη οι άνθρωποι της Τραγαίας τίμησαν τους Νίκο Βλησίδη και Νίκο Βλακό που έφυγαν νωρίς (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες