Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕνα γευστικό οδοιπορικό στη Νάξο

Ενα γευστικό οδοιπορικό στη Νάξο

|

Με την βοήθεια του Γιώργου Πίττα – γευσιγνώστης – έχουμε την καταγραφή και παρουσίαση ενός οδοιπορικού στη Νάξο όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι γεύσεις και τα αρώματα των προϊόντων 

Το οδοιπορικό στη Νάξο περιλαμβανει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, αλλά και γλέντια με ναξιώτικη μουσική και χορό. Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και ταυτόχρονα το πιο εύφορο, έχει μια λαμπρή ιστορία, που την καταμαρτυρούν τα αναρίθμητα μνημεία απ’ όλες τις ιστορικές περιόδους και βρίσκονται διάσπαρτα παντού.

Η φύση της είναι πλούσια και ποικίλη, με πρωταγωνιστή τον εντυπωσιακό Ζα, το υψηλότερο βουνό των Κυκλάδων (1.004 μ.) όπου σύμφωνα με το μύθο μεγάλωσε ο Δίας. Κάμποι με εσπεριδοειδή (Εγγαρές), ελαιώνες στην Τραγέα, κηπευτικά στην Ποταμιά, αμπελώνες στα βορινά του νησιού, απέραντες βουνοπλαγιές που βόσκουν αιγοπρόβατα (100.000) και βοσκοτόπια με γελάδια (4.000).

Πολλοί περιηγητές θαύμασαν τα προϊόντα και τα τοπία της Νάξου, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος, παρ’ όλο που η πατρίδα του η Κρήτη είναι τόσο καρπερή, εντυπωσιάστηκε από την ευφορία του μεγάλου Κυκλαδονησιού.

Για πολλά χρόνια, μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή της Νάξου ήταν τα μεταλλεία της σμύριγδας, τα λατομεία του μαρμάρου και μαζί με την γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία διαμόρφωσαν μια κοινωνία αυτάρκη.

Στη Νάξο, υπάρχει μια μακρά παράδοση, που φτάνει πίσω στα χρόνια της ενετικής εποχής,παραγωγής τυριών με βάση το αγελαδινό γάλα. Οι Κυκλάδες είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που από τον 16ο αιώνα είχε γαλακτοφόρες αγελάδες, και ως εκ τούτου πέτυχε από πολύ παλιά την τυροκόμηση του αγελαδινού γάλακτος, γεγονός που δικαιολόγησε στις μέρες μας, την κατ’ εξαίρεση ονομασία ελληνικής γραβιέρας ΠΟΠ από γάλα γελάδας. Τα τυριά της Νάξου είναι από τα πιο φημισμένα στην Ελλάδα και οι σπουδαιότεροι παραγωγοί της γραβιέρας Νάξου (ΠΟΠ)είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου που παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα τυριών, η Τυροκομική Νάξου (Κουφόπουλος), το τυροκομείο του Πιτταρά, το τυροκομείο Μπαμπούνη, και πολλοί άλλοι μικροί τυροκόμοι που τυριά τους μπορείς να βρεις στο κατάστημα του Τζιμπλάκη στην αγορά της οδού Παπαβασιλείου.

Μαζί με τα τυροκομικά, ένα άλλο σπάνιο κτηνοτροφικό προϊόν είναι το ζαμπόνι, εξαιρετικής ποιότητας χοιρινό αλλαντικό που θυμίζει προσούτο και που παράγεται σε μικρές ποσότητες από κρεοπωλεία.

Το νησί είναι αυτάρκες σε λάδι που προέρχεται από τα 400.000 ελαιόδεντρα, 4.000 κυψέλες παράγουν σημαντικές ποσότητες θυμαρίσιου μελιού, ενώ προσφάτως γίνονται προσπάθειες αξιοποίησης των βοτάνων (θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα, φασκόμηλο, λεβάντα) του νησιού, με σημαντικότερη αυτή από το εργαστήρι Organic Islands.

Η άλλη σημαντική καλλιέργεια στο νησί είναι των εσπεριδοειδών και κυρίως κίτρων από όπου μεγάλη παράδοση στην αξιοποίησή τους σε λικέρ έχει η ποτοποιία Βαλληνδρά. Ένα σπάνιο εσπεριδοειδές στη Νάξο, είναι η παπιλώνα, ένα φρούτο -διασταύρωση περγαμόντου με νεράντζι- που γίνεται γλυκό του κουταλιού. Αξιόλογη είναι πρωτοβουλία του κτήματος Χερουβείμ να καλλιεργήσει 4.000 πυρηνόκαρπα σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, ενώ σταθερή αξία και ενδιαφέρον αξιοθέατο στη πόλη της Νάξου παραμένει ο ξυλόφουρνος του Βελώνη.

Τέλος, στη Νάξο και ειδικά στο Γλινάδο αλλά και τα υπόλοιπα Λιβαδοχώρια παράγονται γύρω στους 8.000 τόνους ντόπιας πατάτας που θεωρείται από τις πιο νόστιμες της Ελλάδας.

Η κουζίνα της Νάξου – καταγεγραμμένη με μεράκι από τον γέννημα θρέμμα Ναξιώτη σεφ Δημήτρη Παπαδόπουλο του αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου Ραντεβού – είναι πολυεπίπεδη (της παραλίας, του κάμπου και του βουνού), με χαρακτηριστικά πιάτα το απειραθίτικο ρόστο (σκορδο κρασάτο χοιρινό με χοντρά μακαρόνια), το χοιρινό φρικασέ με προβάτσιεςκατσίκι γεμιστό με πατούδα (χορταρικά) και ρύζι, τα γαρδούμια (ομοιάζουν με τις γαρδούμπες), την σεφουκλωτή, και από θαλασσινά το σαλατούρι (σαλάχι σαλάτα με κρεμμύδι και μαϊντανό) και λιόκαφτες γούνες(σκουμπριά ή κολιοί στεγνωμένοι στον ήλιο).

Στην Νάξο θα βρει κανείς πολύ καλό και φθηνό φαγητό στις περισσότερες ταβέρνες -που είναι οικογενειακές- , στα εστιατόρια αλλά ενίοτε και σε καφενεία που αξιοποιούν τα ντόπια υλικά του νησιού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: o Χάρης στις Εγγαρές, o Παράδεισος στην Πλάκα, η Αξιώτισσα στο Καστράκι, ο Λευτέρης στην Απείρανθο, ο Κλουβάτος στον Κινίδαρο, ο Σταύρος και η Ματίνα στην Κωμιακή, ο Αποστόλης στην πόλη της Νάξου, κι ο Μαράκης στο Χαλκί.

Η γαστρονομική εμπειρία συνοδεύεται πολύ συχνά στα δεκάδες πανηγύρια και στα αναρίθμητα γλέντια από ναξιώτικη μουσική και χορό, ένα τομέα όπου η Νάξος έχει κυριαρχήσει με τους δεκάδες μουσικούς της (τους ανεπανάληπτους βιολάτορες και τους γλεντοκόπους τσαμπουνιέρηδες).

Στις μέρες μας ο Τουρισμός στη Νάξο παρ’ ότι εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς, δεν έγινε μονοκαλλιέργεια -σε αντίθεση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων- και δεν αποτέλεσε ποτέ την πρώτη προτεραιότητα των Ναξιωτών. Θα μπορούσαμε μάλιστα να ισχυριστούμε ότι η Νάξος αποτελεί ένα πρότυπο ισόρροπης νησιωτικής ανάπτυξης, μεταξύ πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα να φύγει κανείς επισκέπτης από το νησί χωρίς να έχει γοητευθεί από τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Πηγή: greekgastronomyguide.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά