Γ. Χατζημάρκος: “Η Τήνος, νησί “φάρος” στην παγκόσμια γλυπτική τέχνη” – Το διήμερο 28-29 Ιουλίου θα είναι αφιερωμένο στην Τηνιακή μαρμαροτεχνία.
εριφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνει το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο νησί με την μακρά παράδοση στην μαρμαροτεχνία, με σκοπό να καταστεί θεσμός για τις εικαστικές τέχνες διεθνώς
Στα εγκαίνια της Έκθεσης Γλυπτικής, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, το νησί με την μεγάλη παράδοση στην γλυπτική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρούσης της Προέδρου του κας Σοφίας Στάικου, με την επιδίωξη να καθιερωθεί ως θεσμός, για τις εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα και διεθνώς, στο νησί που η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την γλυπτική.
Ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη προσφορά της Τήνου στις εικαστικές τέχνες, έκανε ο κ. Χατζημάρκος στον χαιρετισμό του, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε:
“Ο θρύλος θέλει τον Φειδία, εξόριστο προς την Δήλο, να ναυαγεί στο νησί και να διδάσκει στους ντόπιους την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Η Τήνος με την μακρά παράδοση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, γεννά τους μεγαλύτερους γλύπτες του 19ου αιώνα και αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς στην παγκόσμια γλυπτική. Είναι η Τήνος του λευκού και του πράσινου μαρμάρου που θα γεννήσει τον Γιαννούλη Χαλεπά, τους Φυτάληδες, τον Λάζαρο και τον Αντώνιο Σώχο, τον Δημήτριο Φιλιππότη, τον Λουκά Δούκα, τον Γεώργιο Βιτάλη, αλλά και τους ζωγράφους Νικόλαο Γύζη και Νικηφόρο Λύτρα, που άφησαν έντονο το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η εγγραφή της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2015, αποτελεί το επιστέγασμα της αναγνώρισης αυτού του μικρού νησιού των Κυκλάδων ως ένα τηλαυγή φάρο στην παγκόσμια γλυπτική τέχνη”.
Η Έκθεση Γλυπτικής που εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου, φιλοξενεί έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στο Συμπόσιο. Είναι οι καλλιτέχνες Θεόδωρος Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που έχει πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση συμποσίων γλυπτικής σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου και οι Γιάννης Καγιώργης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Δημήτρης Σκαλκώτος, με κοινή αφετηρία την καταγωγή τους από την Τήνο, τη φοίτησή τους στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου και την ΑΣΚΤ, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις.
Συμπόσιο
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, που ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου, και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους σε τηνιακό μάρμαρο, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.
Το διήμερο 28-29 Ιουλίου θα είναι αφιερωμένο στην τηνιακή μαρμαροτεχνία. Την πρώτη ημέρα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και τοπικούς φορείς, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο εκδήλωση με αφορμή την εγγραφή της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Τη δεύτερη ημέρα, προγραμματίζεται οργανωμένη περιήγηση στο νησί, με ξεναγό τον Αλέκο Φλωράκη, επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου.
Το Συμπόσιο θα κλείσει την Τετάρτη 3 Αυγούστου, με παρουσίαση των ολοκληρωμένων έργων και σύντομες ομιλίες από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτό.
Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”