Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμός"Οχι" στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

“Οχι” στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

|

Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η πρώτη δικαστική απόπειρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα 
 

Η πρώτη δικαστική απόπειρα να αναγκαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενών στην Ελλάδα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο Ιndependent.
Με δημοσίευμα του ο Independent αναφέρει πως η πρώτη δικαστική απόπειρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι επειδή η καταγγελλόμενη κλοπή των γλυπτών από τον 2.500 ετών Παρθενώνα έγινε πάνω από 150 χρόνια και πριν η Μεγάλη Βρετανία υπογράψει τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει τη δικαιοδοσία να αναλάβει την υπόθεση.
Όσοι έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών επισημαίνουν πως το δικαστήριο δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τα Γλυπτά είχαν αφαιρεθεί από το Ναό στις αρχές του 1800 από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν και αργότερα πουλήθηκαν στην βρετανική κυβέρνηση, με την Ελλάδα να προσπαθεί να απωθήσει τον τουρκικό ζυγό.
Σύμφωνα με τον Independent, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προσφύγει ο “Σύλλογος των Αθηναίων”, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την πρόταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα Προελεύσεως να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.
Σκεπτικό 
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι “Το δικαστήριο σημειώνει πως τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Προκειμένου να φέρει το θέμα στο πλαίσιο της χρονικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν την άρνηση της Μ. Βρετανίας να μπει σε διαμεσολάβηση με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνεχή άρνηση της επιστροφής τους.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο από τη φύση των καταγγελιών τους ότι διαμαρτύρονται για την φερόμενη ως παράνομη αφαίρεση των Γλυπτών από την Ελλάδα. Η αφαίρεση έγινε περίπου 150 χρόνια προτού συνταχθεί η Συνθήκη και επικυρωθεί από το εναγόμενο κράτος, οπότε οι αιτιάσεις των προσφευγόντων εμφανίζονται ως μη αποδεκτές”.
Το δικαστήριο επισήμανε ακόμη πως ο “Σύλλογος των Αθηναίων” δεν έχει καμία δικαιοδοσία για την επιστροφή των Γλυπτών”.
Για την απόφαση τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως αυτή η υπόθεση ήταν το πρώτο βήμα και ισχυρίστηκε πως η απόφαση μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί νομικά στο μέλλον.
“Αυτή η πρώτη δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ιστορικά η πρώτη δικαστική απόφαση στο θέμα του Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα με ιδιαίτερη προσοχή, στην προσφυγή της ενάντια στη Μ. Βρετανία”, είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος στον Independent.
“Αυτή η απόφαση αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μία προσφυγή από την Ελλάδα να κηρυχθεί αποδεκτή και ως εκ τούτου προσφέρει έμμεσα πολύτιμη τεχνογνωσία για το πώς θα πρέπει να χειρισθεί αυτή την υπόθεση”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Andrew George, δήλωσε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει τα επιχειρήματα για την περιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Πηγή: Newsit.gr 
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.