Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΦορολογικές δηλώσεις: παράταση έως 18/08

Φορολογικές δηλώσεις: παράταση έως 18/08

|

Φορολογικές δηλώσεις: Νέα παράταση ως τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί.

Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

Σημειώνεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

-Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

-Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

–Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

-Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι μέχρι χθες το βράδυ είχαν εκκαθαριστεί 5.646.721 δηλώσεις εκ των οποίων: τα 2.093.618 είναι χρεωστικές, με τον επιπλέον φόρο να ανέρχεται συνολικά στα 3,054 δισ. ευρώ (1.458 ευρώ ο μέσος φόρος).

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φθάνουν τις 957.146, με τον προς επιστροφή φόρο να υπολογίζεται στα 279,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο μεγάλος όγκος των εκκαθαριστικών (2.595.957) είναι μηδενικά.

Σε ποσοστά, το 37,08% αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά, το 16,95% σε πιστωτικά και το 45,97% σε μηδενικά.

Η καθαρή θέση του Δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα ανέρχεται σε 2,774 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις. Η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άλλη στο τέλος Νοεμβρίου.

Μέχρι να «κλείσει» το σύστημα, καλούνται να ξαναϋποβάλλυν δήλωση περίπου 3.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τα οποία δεν υπολογίσθηκε το Τέλος Επιτηδεύματος με υπαιτιότητα της ΓΓΔΕ.

Από το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Εάν τα εκκαθαριστικά του φόρου αναρτηθούν στις αρχές Αυγούστου, η καταβολή θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν όμως καθυστερήσει η ανάρτηση και πάει για τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η καταβολή θα γίνει σε 4 δόσεις.

Περιορισμένες αλλά υπαρκτές είναι οι πιθανότητες να δεχθούν οι θεσμοί να πληρωθούν δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δύο πρώτους μήνες του 2017, προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.

Το τεράστιο φορολογικό βάρος αναμένεται να οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη, θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Αν μια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη, τότε η αίτηση της ρύθμισης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω taxisnet, με υποχρεωτική εξουσιοδότηση τράπεζας να εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,76% ετησίως και στην περίπτωση μη πληρωμής δόσης χρεώνεται αυτόματα προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης.

Η δεύτερη λύση αφορά στις διευκολύνσεις που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων, μέσω πιστωτικών καρτών που διαθέτουν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης κάθε δόσης σε έως και δώδεκα μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Όμως, σε περίπτωση που μια δόση εξοφληθεί εκπρόθεσμα, χρεώνεται το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας, το οποίο φθάνει ακόμα και το 18%.

Πολλοί φορολογούμενοι ακολουθούν και τη λύση του «πληρώνω όταν έχω και όσα έχω». Στην περίπτωση αυτή χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73%, ενώ κινδυνεύουν να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Για την προστασία τους από την κατάσχεση υπάρχει η δυνατότητα της δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω taxisnet, στον οποίο προστατεύεται ποσό έως 1.250 ευρώ.

Παράταση για τις δηλώσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ολοκληρώνεται έγκαιρα και ομαλά αυτές τις ημέρες, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του έτους 2015, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των φοροτεχνικών ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες ακόμα και θεσμικών παραγόντων για το αντίθετο.

Υπολείπεται ωστόσο ένας σχετικά μικρός αριθμός δηλώσεων προς υποβολή και πιστεύουμε ότι ως ένδειξη κατανόησης και επιβράβευσης απέναντι στους φοροτέχνες – λογιστές και τους πολίτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μια ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας υποβολής .

Στα πλαίσια αυτά και επειδή αφουγκραζόμαστε την κοινωνία καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει ως το τέλος Ιουλίου την υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων.

Με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την αποφυγή επιβολής άσκοπων κυρώσεων, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί είναι ανάγκη να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτεία, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατική” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ασπίδα για γενοκτονία στη Γάζα»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Καφέ Γκρέκο: Σε κίνδυνο το ιστορικό στέκι διανοουμένων της Ρώμης λόγω ενοικίου (!!!)

Το θρυλικό καφενείο της οδού Κοντότι, σημείο συνάντησης Γκαίτε, Ντίκενς και Λόρδου Βύρωνα, απειλείται ξανά με λουκέτο μετά από αιώνες ιστορίας.

Νέος εκλογικός κώδικας: Ανατροπές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκλογές σε έναν γύρο

Η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής, η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψήφου και η νέα κατανομή εδρών αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΟ Μυκόνου: Με τον Παναγιώτη Τσάμη “γεμίζει” τη ρακέτα του

Η Mykonos Basketball Club αποκτά τον 23χρονο σέντερ με δανεισμό από τον Προμηθέα Πατρών, ενισχύοντας τη γραμμή ψηλών στην ιστορική πρώτη της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Σίφνος: Βαρύ πένθος για τον μικρό Λευτέρη

Ανείπωτη θλίψη στη Σίφνο για τον ξαφνικό χαμό του μικρού Λευτέρη. Το νησί πενθεί σαν μια οικογένεια και αποχαιρετά το παιδί του με αγάπη και δάκρυα.