Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕρχεται το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου

Ερχεται το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου

|

Το προσεχές Σάββατο 16 Ιουλίου στις Κάπαρες της Αγίας Αννας πραγματοποιείται για 7η χρονιά το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου – Οι καλεσμένοι και η άλλη οπτική με την πένα του Δημήτρη Καλαντζή 

Ήταν η μεγάλη πείνα μετά την επανάσταση του ΄21, που έκανε τον Ιωάννη Καποδίστρια να φέρει την πατάτα στην Ελλάδα. Είχε γνωρίσει τα «γεώμηλα» στην Ευρώπη, είχε εντυπωσιαστεί από τη γεύση τους και, όταν έμαθε για τη θρεπτική τους αξία, σκέφτηκε ότι αυτά θα μπορούσαν να χορτάσουν τους πεινασμένους Έλληνες. Ο Καποδίστριας εισήγαγε μαζικά πατάτες και ενθάρρυνε με κάθε τρόπο την παραγωγή τους. Ο θρύλος λέει ότι μεταχειρίστηκε ακόμα και τεχνάσματα (φύλαγε τις πατάτες σε αποθήκες, δήθεν ως πολύτιμα είδη, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου), αλλά η ιστορία επιβεβαιώνει μόνο ότι οι πατάτες έγιναν γρήγορα δημοφιλείς στους Έλληνες και η καλλιέργειά τους αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα. Μία όμως περιοχή κατάφερε να ξεχωρίσει μέχρι της ημέρες μας για την ποιότητα της πατάτας της. Είναι η Νάξος με ένα μεγάλο – και ταυτόχρονα τόσο φυσικό – «μυστικό επιτυχίας»…

του Δημήτρη Καλαντζή

Η Νάξος είναι γνωστή για δύο ιδιαίτερα προϊόντα: τη γραβιέρα και την πατάτα. Για τους περισσότερους από τους κατοίκους των πόλεων, δεν φαίνεται κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο: το ένα είναι κτηνοτροφικό προϊόν και το άλλο γεωργικό. Και όμως, η πατάτα της Νάξου ήταν η αφορμή για να αναπτυχθεί η αγελαδοτροφία (και άρα η τυροκομία) και η αγελαδοτροφία με τη σειρά της, ήταν η αιτία για να γίνει η πατάτα της Νάξου, η πιο νόστιμη και ποιοτική πατάτα σε όλη την Ελλάδα. Οι επιστήμονες θα περιέγραφαν το σύστημα που ακολουθείται στη Νάξο ως «αειφόρο ανάπτυξη» ή «φυσική ανακύκλωση». Στους Ναξιώτες όμως προέκυψε από την απλή παρατήρηση…

Τι πρόσεξαν λοιπόν οι Ναξιώτες πριν μερικές δεκαετίες; Ότι κοντά στους χώρους που κρατούσαν τα βόδια (ζώα με τα οποία όργωναν τις πατατο-καλλιέργειες), οι πατάτες έβγαιναν πιο πλούσιες, πιο μεγάλες και πιο γευστικές. Δεν άργησαν λοιπόν να κάνουν τη σύνδεση με την κοπριά των ζώων και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζουν τα κοπάδια τους για να εμπλουτίζουν τα χωράφια τους με το πιο πλούσιο και φυσικό λίπασμα στη γεωργία: την κοπριά από τα βοοειδή. Η αλήθεια είναι ότι τους βοήθησε πολύ και το κλίμα του νησιού, που δεν ευνοεί φυτικές ασθένειες, κι έτσι δεν είχαν ανάγκη από πολλά ραντίσματα και χημικές παρεμβάσεις. Η πατάτα της Νάξου κατέκτησε με αυτόν τον τρόπο την κορυφή στις επιλογές των Ελλήνων για την ποιότητα και τη γεύση της. Και παράλληλα έγινε η αιτία για να οργανωθεί η αγελαδοτροφία και η τυροκομία στο νησί με αποτέλεσμα να βγει την εκλεκτή γραβιέρα Νάξου.

Περίπου 300 με 400 οικογένειες καλλιεργούν πατάτες σήμερα στο νησί, παράγοντας 6 – 7 εκατομμύρια κιλά το χρόνο, όπως μας λέει ο διευθυντής για την παραγωγή πατάτας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου,Μιχάλης Βερνίκος. Η ΕΑΣ προσπαθεί να προφυλάξει το «καλό όνομα» της τοπικής πατάτας, με την συσκευασία του προϊόντος σε διχτάκια με την επωνυμία της Ένωσης, καθώς δεκάδες τόνοι πατάτας διακινούνται στην Ελλάδα ως Νάξου, χωρίς να είναι. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός χονδρεμπόρου, που αγόρασε από τη Νάξο δύο τόνους ντόπιας πατάτας και τελικά διοχέτευσε στην αγορά… 200 τόνους, ως πατάτα Νάξου. Με το διχτάκι, ο κάθε καταναλωτής διασφαλίζει ότι θα απολαύσει πραγματική πατάτα Νάξου, νόστιμη, υγιεινή και ανθεκτική μέχρι να μαγειρευτεί.

Φεστιβάλ 

Οι Ναξιώτες γιορτάζουν το προϊόν τους και μας καλούν όλους στο 7ο Φεστιβάλ πατάτας τηςΈνωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, το Σάββατο 16 Ιουλίου στην Αγία Άννα (περιοχή Κάπαρες).

Μεγάλη «πρωταγωνίστρια» θα είναι φυσικά και αυτή τη χρονιά η πατάτα Νάξου που θα υπάρχει άφθονη, μαγειρεμένη σε δεκάδες παραδοσιακές συνταγές και θα προσφέρεται σε όλουςεντελώς δωρεάν!

Το φεστιβάλ θα έχει εντυπωσιακά σκηνικά, μουσική, χορό και τραγούδι, βραβεύσεις αλλά και πολλές ανατροπές (οργάνωση – επιμέλεια: Μάνος Μπανασάκης).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Χρήστος Νέζος (κάνοντας, μαθαίνουμε, μία πολύ εντυπωσιακή είσοδο) με τη δημοσιογράφο Πόπη Αλιμπέρτη.

Τις συνταγές επιμελείται ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου στη Νάξο, Στέλιος Κορρές.

Στο Φεστιβάλ Πατάτας 2016 θα βρίσκονται και οι αναγνωρισμένοι chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος, Ρένα της Φτελιάς και Νικόλας Σακελλαρίου.

Σκηνικά: Devid Negrin

Μουσικό πρόγραμμα: Στελλίνα Κονιτοπούλου- Μανώλης Μπαρμπεράκης.

Πηγή: postmodern.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μάιος έφυγε αφήνοντας λίγες σταγόνες και πολλά… σημάδια για το καλοκαίρι (πίνακες)

Περισσότερη ζέστη, λιγότερες βροχές και μια υδρολογική εικόνα με ενδείξεις για ένα ακόμα ξηρό καλοκαίρι στην Παροναξία

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή