Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚίνητρο το -5% επιστροφής ΦΠΑ μέσω καρτών

Κίνητρο το -5% επιστροφής ΦΠΑ μέσω καρτών

|

Επιστροφή ΦΠΑ 4%-5% στα νησιά για ηλεκτρονικές συναλλαγές 

Την επιστροφή στις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου ενός ποσοστού 4% – 5% από τον συνολικό ΦΠΑ που αυτές αποδίδουν στο κράτος θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αμβλύνει το κόστος από την κατάργηση της έκπτωσης 30% από τον συγκεκριμένο φόρο.
Η διάταξη αυτή περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τη χρήση του “πλαστικού χρήματος”, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται για προσθαφαιρέσεις στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Η επιστροφή του φόρου θα αφορά αποκλειστικά στις συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (πιστωτική – χρεωστική κάρτα κ.ά). Σύμφωνα με το υπουργείο, ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από την 1/1/2017, όταν θα ενταχθούν στο πακέτο αυτών που χάνουν την έκπτωση του ΦΠΑ και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Ήδη, με κανονικό  ΦΠΑ πραγματοποιούνται οι συναλλαγές σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο (από 1/10/2015) και σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (από 1/6/2016).
Παράλληλα, με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο θα δώσει το δικαίωμα και στις επιχειρήσεις όλης της χώρας (όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα) να δημιουργήσουν έναν “ακατάσχετο λογαριασμό”, μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές της επιχείρησης και που θα χρησιμοποιείται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την πληρωμή των προμηθευτών.
Αν και το όριο του ακατάσχετου που θα έχει ο λογαριασμός δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια, το υπουργείο έχει προτείνει να είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει και η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να υπάρχουν “real time” ενημέρωση και έλεγχος όλων των φορολογικών στοιχείων.

Έτσι, θα αλλάξει και ο τρόπος των ελέγχων, οι οποίοι θα είναι στοχευμένοι με βάση και τα στοιχεία των καταστημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Η εφορία θα συγκρίνει τους τζίρους όλων των πέριξ καταστημάτων και θα προχωρεί σε επιτόπιους ελέγχους σε εκείνα που θα εντοπίζει “περίεργα” χαμηλά έσοδα σε σχέση με τα γειτονικά.
Όσον αφορά στα υπερβολικά χαμηλά πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις (το 50% του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από τη μη έκδοση αποδείξεων), που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μόλις 5 ευρώ (!), οι όποιες αλλαγές στο ύψος τους προσκρούουν στον “τοίχο” της τρόικας, που δεν επιθυμεί την επιστροφή του παλαιού καθεστώτος με τα “εξοντωτικά” πρόστιμα που ποτέ δεν εισπράττονταν.
Έτσι, οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αφορούν στα χρηματικά, αλλά κυρίως στα διοικητικά πρόστιμα, ενώ για την πρώτη κατηγορία εξετάζεται η αύξησή τους κατά ελάχιστο (π.χ. συνολικό πρόστιμο 100 ευρώ στην πρώτη διαπίστωση παραβάσεων).
Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται επιχειρήσεις να μην έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία, την επόμενη ημέρα θα μπαίνει λουκέτο στο κατάστημα για 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με το ύψος της παράβασης κι εφόσον η επιχείρηση δεν έχει εντοπιστεί ξανά να φοροδιαφεύγει.
Παράλληλα ο ιδιοκτήτης θα υποχρεούται να αναρτήσει σε εμφανές σημείο πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται: “Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό λόγω φοροδιαφυγής”.
Πηγή: Εφημερίδα “Αγορά” / Φωτογραφία “Δημοκρατική” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί