Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΥδροπλάνα... Next year κι αν

Υδροπλάνα… Next year κι αν

|

Με την Ελλάδα να είναι σε επενδυτικό αποκλεισμό ούτε και φέτος θα δούμε υδροπλάνα στα νησιά του Αιγαίου 

Μια ανάσα στα νησιά της άγονης γραμμής, τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα με την απόφαση του υπουργείου Υποδομών, που περικόπτει κατά 63% την κρατική επιχορήγηση για την εκτέλεση των επιδοτούμενων αεροπορικών δρομολογίων, θα μπορούσε να δώσει η απογείωση των υδροπλάνων στη χώρα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ετών, ούτε φέτος θα προσθαλασσωθούν τα αμφίβια αεροσκάφη στις ελληνικές θάλασσες, λόγω πολλών προβλημάτων, με κυριότερο τον επενδυτικό αποκλεισμό στον οποίο βρίσκεται πλέον η χώρα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος των νησιών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι ο επανασχεδιασμός των επιδοτούμενων αεροπορικών δρομολογίων «βυθίζει ακόμη περισσότερο τα νησιά στην απομόνωση και έρχεται να ολοκληρώσει μια συστηματική καταστροφική οικονομική και κοινωνική πολιτική που δέχονται τα νησιά με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, την επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις επισκεπτών, την υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας και δημόσιας διοίκησης, το υψηλό κόστος μετακινήσεων και, φυσικά, τις δυσανάλογες συνέπειες που επωμίζονται από την προσφυγική κρίση», όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη ο Επιμελητηριακός Ομιλος Ανάπτυξης  Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ).

Οι πτήσεις με υδροπλάνα, αν και δεν αποτελούν την απάντηση σε όλα τα προβλήματα της νησιωτικής χώρας, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη θερινή τουριστική κίνηση. Ωστόσο αυτήν τη στιγμή συμβαίνει κάτι παράδοξο – πράγμα διόλου πρωτόγνωρο για την ελληνική πραγματικότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι «καλοβλέπει» πρακτικές της δεκαετίας του 1990, θεωρώντας ότι το να «κόψει κορδέλες» θα ενισχύσει επικοινωνιακά τη θέση της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με χιλιάδες προβλήματα. Πριν από λίγες ημέρες το ενδεχόμενο εγκαινίων υδατοδρομίων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να καρπωθεί την απογείωση των υδροπλάνων στη χώρα. Μπορεί να είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο (το δεύτερο κατά σειρά), το οποίο θα οριστικοποιεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών υδροπλάνων και υδατοδρομίων, ωστόσο ούτε οι υπηρεσίες αλλά ούτε οι εταιρείες φαίνεται ότι παρουσιάζουν την ίδια ετοιμότητα. Και αυτό γιατί, ύστερα από πολυετείς καθυστερήσεις, ενός κρατικού μηχανισμού που εμφανίζεται ανέτοιμος να τρέξει με τις απαιτούμενες ταχύτητες τις διαδικασίες, οι ίδιες οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες εύρεσης και κυρίως διατήρησης επενδυτών. Η αστάθεια της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας και οι πολυετείς καθυστερήσεις δεν παρέχουν κανένα αίσθημα επενδυτικής ασφάλειας, απωθώντας έτσι ενδιαφερόμενους.

Στόχος και των δύο εταιρειών («Hellenic Seaplanes» και «Ελληνικά Υδατοδρόμια») που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο ήταν φέτος το καλοκαίρι να εκτελέσουν τις πρώτες ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ), καθώς οι συνθήκες δεν επέτρεπαν τη διαμόρφωση προγράμματος τακτικών πτήσεων. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό ούτε φέτος.

Οι υποψήφιοι επενδυτές, με τους οποίους συνομιλούν οι εταιρείες, παρά το γεγονός ότι βλέπουν εντυπωσιακές ευκαιρίες στη χώρα, κυρίως λόγω της γεωγραφικής κατανομής του τουριστικού προϊόντος, αποθαρρύνονται συνεχώς από τις επαναλαμβανόμενες αναβολές και καθυστερήσεις του ανώριμου (έως και εχθρικού) επενδυτικά περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει κάποιες εταιρείες πτήσεις με υδροπλάνα. Η μία, ελληνοκαναδικών συμφερόντων, είχε ξεκινήσει το 2004 πτήσεις στο Ιόνιο αλλά και από το Λαύριο με δύο αεροσκάφη. Επικεντρώθηκε στο Ιόνιο τελικώς.

Παράλληλα, το 2009, όταν ανέστειλε τη λειτουργία της η πρώτη εταιρεία, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στις Σποράδες μία ελληνική εταιρεία μεξικανικών συμφερόντων. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν χωρίς σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Πηγή: Εντυπη έκδοση Καθημερινής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Σύρος – Νοσοκομείο: Ενίσχυση με τέσσερις νέους ειδικευόμενους γιατρούς

Η άφιξη τεσσάρων νέων ειδικευόμενων ιατρών ενισχύει τις κλινικές του Νοσοκομείου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του στη στήριξη της Δημόσιας Υγείας στις Κυκλάδες.

Καφηρέας: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης στο ακρωτήριο Καφηρέα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών