Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕπιμένουν να μας αγνοούν

Επιμένουν να μας αγνοούν

|

Εντονότατη αντίδραση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, που συνεχίζουν τον αγώνα για  την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, για ίσες ευκαιρίες  και για επιπλέον πόρους στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, στην χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΝΠΕ, για την αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις Περιφέρειες της χώρας όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες , όσον αφορά την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 – 2020), με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που, ως εκ τούτου, είναι σημαντικά μειωμένοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου για την κατανομή του ΠΑΑ 2014 – 2020, μόνο 23 εκ. ευρώ αντιστοιχούν για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την νέα προγραμματική περίοδο, ήτοι μόλις το 2,89% των συνολικών πόρων που διατίθενται στις Περιφέρειες.

Για τον υπολογισμό τους αναπτύχθηκε μία μεθοδολογία που οδηγεί σε στρεβλά αποτελέσματα , αφού για μια ακόμη φορά δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι δεσμεύσεις για αυξημένη κατανομή των πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τα Τομεακά Προγράμματα , ούτε ο νησιώτικος χαρακτήρας της Περιφέρειας, αλλά ούτε και οι ειδικές συνθήκες που τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί.

Η πρόταση κατανομής των πόρων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες ήταν εκ των βασικών θεμάτων της χθεσινής συνεδρίασης στην ΕΝΠΕ, με τους κκ Χατζημάρκο και Ζαννετίδη να αντιδρούν έντονα και αποφασιστικά στην εμμονή του Γ.Γ. του Υπουργείου Χ. Κασίμη  να αγνοεί  τις ειδικές συνθήκες και για πολλούς λόγους έχουν διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και την συνεχή και ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε έγινε γνωστή η πρόταση κατανομής του Υπουργείου, υπήρξαν αλλεπάλληλα διαβήματα διαμαρτυρίας και επιστολές, που τεκμηρίωναν πέραν πάσης αμφιβολίας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο και επιβάλλουν την στήριξη και ενίσχυση της περιοχής.

Ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου 2016, ο Περιφερειάρχης είχε στείλει επιστολή στον Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κασίμη όπου αποτύπωνε τις ανάγκες και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Χατζημάρκος είχε επισημάνει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συμπεριληφθεί στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της χρήσης στρεβλών στατιστικών στοιχείων, ειδικά όσον αφορά στο παραγόμενο περιφερειακό εισόδημα. Η κατηγοριοποίηση αυτή οδήγησε στο να διατεθούν πολύ περιορισμένοι πόροι στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των ιδιαίτερα μεγάλων και επιτακτικών αναγκών, κυρίως για υποδομές, που υφίστανται στην Περιφέρεια.

Για τον λόγο αυτό υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα είναι αυξημένη η κατανομή πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, όπως και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου  δεν εφαρμόζονται κανόνες κατανομής βάσει της κατηγοριοποίησης μιας Περιφέρειας. Είχε ζητήσει επίσης να αλλάξει η μεθοδολογία κατανομής των πόρων όπου θα λαμβάνονται υπόψιν ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι μεγάλες αποκλίσεις στο ΑΕΠ από νησί σε νησί.

Ανάλογα διαβήματα είχαν γίνει και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη προς τους βουλευτές της Περιφέρειας.

Μετά την διαπίστωση ότι τα διαβήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συστηματικά  αγνοήθηκαν από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αυθαίρετα επιμένει να εξαιρεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τις Περιφέρειες όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη περαιτέρω αντίδραση, με νέα συνεδρίαση του δ.σ της ΕΝΠΕ για το θέμα, η οποία προσδιορίστηκε για την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 και με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο να δηλώνει ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, για ίσες ευκαιρίες και για την διεκδίκηση των πόρων που δικαιούνται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα συνεχιστεί.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Σύρος – Νοσοκομείο: Ενίσχυση με τέσσερις νέους ειδικευόμενους γιατρούς

Η άφιξη τεσσάρων νέων ειδικευόμενων ιατρών ενισχύει τις κλινικές του Νοσοκομείου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του στη στήριξη της Δημόσιας Υγείας στις Κυκλάδες.

Καφηρέας: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης στο ακρωτήριο Καφηρέα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών