Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣοκ και δέος στην Κωνσταντινούπολη

Σοκ και δέος στην Κωνσταντινούπολη

|

Τρομοκρατική επίθεση (28/06 στις 21.50) στον τερματικό σταθμό αφίξεων του αεροδρομίου Ατατούρκ: Δεκάδες νεκροί (36) και τραυματίες (147)  
 

Τρομοκρατική επίθεση έγινε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, περίπου στις 21:50 ώρα Ελλάδας χθες Τρίτη 28 Ιουνίου. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε πως υπάρχουν τουλάχιστον 36 νεκροί και 147 τραυματίες εκ των οποίων οι 6 σοβαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νεκροί είναι οι δύο δράστες από τους έξι – σύμφωνα με τις αναφορές – συνολικά δράστες. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για βομβιστές αυτοκτονίας που εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές. Οι υπόλοιποι τέσσερις καμικάζι φέρεται να πρόλαβαν και διέφυγαν.

Ακόμη υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες τόσο σχετικά με τις συνθήκες τις επίθεσης όσο και με τον αριθμό των εκρήξεων. Αρχικά οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, λίγο αργότερα ωστόσο, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας:

Μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

Σημειωτέον ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είναι το τρίτο σε πολυσύχναστο της Ευρώπης και θεωρείται υψηλής ασφάλειας προορισμός.

Σύμφωνα με την Telegraph και το RT το ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant, μια άλλη επωνυμία για το ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα. Επισήμως πάντως καμία οργάνωση μέχρι τώρα δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για το μακελειό.

Το χρονικό του μακελειού

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους λίγο προτού περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου.

Ένας εκ των δραστών άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Όπως αναφέρει το NBC News, αυτόπτης μάρτυρας είδε έναν αστυνομικό να παλεύει με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας πριν αυτός πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Αξιωματούχος είπε πως ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να «εξουδετερώσουν» τους υπόπτους.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

 «Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Σύμφωνα με το Τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 4 ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν μετά τις εκρήξεις από τον τερματικό σταθμό, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τον χώρο στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Όλα δείχνουν ISIS

Καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα. Σε τουρκικά ΜΜΕ πιθανολογείται ότι πρόκειται είτε για τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είτε για Κούρδους του PKK.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος. «Οι μέθοδοι πίσω από την επίθεση και το γεγονός ότι έγινε χτύπημα σε στόχο με τουρίστες, δείχνουν μεθοδολογία του ISIS» αναφέρει αν και τίποτε δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Λιβάνου Τζαμάλ Γουακίμ, υποστήριξε πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε τρομοκρατική επίθεση του ISIS.

Συνελήφθη ο ένας δράστης, υποστηρίζει αρθρογράφος της Χουριέτ

Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι δράστες ήταν 7. Όπως υποστηρίζει, ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο δεύτερος ανατινάχθηκε όταν πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά και ένας τρίτος συνελήφθη. 

Αποτροπιασμό και καταδίκη του ΥΠΕΞ για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κων/πολη   

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του – στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε το βράδυ της Τρίτης για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης από τη Λίζα Μόνακο, την σύμβουλό του για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters έκτακτη σύσκεψη είχε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η πτήση της Aegean για Αθήνα πρόλαβε και αναχώρησε κανονικά από Κωνσταντινούπολη και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Ελ. Βενιζέλος. Αντιστοίχως, η πτήση της Turkish Airlines που επρόκειτο να αναχωρήσει από το Ελ. Βενιζέλος για το αεροδρόμιο Ατατουρκ, λόγω των επιθέσεων, δεν αναχώρησε τελικώς.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για χτύπημα στην Τουρκία

Οι Αμερικανοί, την Τρίτη, είχαν εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση για χτύπημα στην Τουρκία την 29η Ιουνίου, καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφύγουν τα ταξίδια στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Πηγή: iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Αθώωση πατρός Αντωνίου και στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

Ομόφωνη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, μετά την απόσυρση των μηνύσεων από τους πρώην τροφίμους – «Αρχή αποκατάστασης της αλήθειας» δηλώνει το περιβάλλον του π. Αντωνίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος: Όταν η πινακίδα λέει “Απαγορεύεται” κι εμείς διαβάζουμε “Δεν βαριέσαι”

Ένα χαρτόκουτο, ένα σκουπιδότοπος κι ένας καθρέφτης που μας δείχνει ποιοι είμαστε – Η δημόσια παρέμβαση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για το θλιβερό αυτονόητο

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final 4 U-14: Ο Πανναξιακός και ο Μαρπησσαϊκός στον μεγάλο τελικό

Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και ανατροπές, οι Μαρπησσαϊκός και Πανναξιακός προκρίθηκαν στον τελικό του Final-4 U14 της ΕΣΚ Κυκλάδων. Το κλειστό της Νάξου έζησε μοναδικές στιγμές με τον τελικό να υπόσχεται υψηλό επίπεδο μπασκετικού θεάματος.

Πανναξιακός ΑΟ: Κέρδισε με στιλ την Θύελλα Χαλκειού (3-0) και κοιτάζει την άνοδο

Η ομάδα της Νάξου «καθάρισε» το ματς με πειστική εμφάνιση και πηγαίνει… Βριλήσσια με βλέψεις ανόδου! - Επέστρεψε ο Μανωλάς, αποβλήθηκαν δύο παίκτες

Στους 35,7°C η Νάξος: Ο πρώτος «καύσωνας» Μαΐου σε Νάξο και Πάρο, από αύριο αλλαγή σκηνικού

Ξεπέρασαν τους 35°C οι θερμοκρασίες στη Νάξο, πάνω από 34°C στην Πάρο – Καταβατικοί άνεμοι, συνθήκες ζέστης και προειδοποίηση για καιρική μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.