Η Τήνος από χθες μπήκε στην αλυσίδα των νησιών που προσπαθούν για την μείωση του πλαστικού ενώ οι παράγοντες της ΕΟΑΝ εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκαν Σαντορίνη και Τήνος ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας
Πραγματοποιήθηκε χθες (27/06) το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου η συνάντηση εργασίας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Μια δράση που θα ξεκινήσει στο νησί της Τήνου. Η σημερινή εκδήλωση την διοργάνωσε ο Δήμος Τήνου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή-Κελλιά Τήνου. Κατά την έναρξη της συναντήσεως ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός αφού ευχαρίστησε του παρευρισκομένους ανέφερε πως πρόκειται για μια εθελοντική δράση που ξεκινάει ο Δήμος και αφορά την μείωση της πλαστικής σακούλας στο νησί.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως « Η διαχείριση των απορριμάτων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η Χώρας μας και το νησί μας. Οπότε με διάφορες δράσεις θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμάτων και να διαχειριστούμε το πρόβλημα που λέγεται σκουπίδια.» Κλείνοντας δήλωσε πως «Ο Δήμος θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) σε δράσεις που στόχο θα έχουν την μείωση της πλαστικής σακούλας.»
Ο λόγος επιλογής
Στη συνέχεια τον λόγο είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ο.ΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος όπου τόνισε την οδηγία που έχει δώσει η Ε.Ε. και υποχρεώνει τις χώρες να εναρμονιστούν και να μειώσουν την πλαστική σακούλα. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το ανάλογο νομοσχέδιο και από το 2017 θα εφαρμοστεί η μη χρήση της πλαστικής σακούλας.
Ο κ. Πολιτόπουλος ενημέρωσε πως επιλέχτηκαν τα νησιά Τήνος και Σαντορίνη, για να γίνει αυτό το πιλοτικό σύστημα επειδή είναι ένα κλειστό κύκλωμα και δεν υπάρχουν διαρροές στα στατιστικά. (π.χ. η Τήνος διαθέτει δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Αθήνα κάτι που θα καθιστούσε το όλο εγχείρημα δύσκολο στο κομμάτι των στοιχείων.)
Δεύτερο λόγος που επιλέχτηκαν τα νησιά είναι η προβολή της Ελλάδας. Η Σαντορίνη προσελκύει περισσότερο κόσμο από την Τήνο αλλά η Τήνος απευθύνεται σε διαφορετικά είδη τουρισμού. Θα ήταν ωραίο να περάσει και η περιβαλλοντική συνείδηση σ’ αυτά τα νησιά και ταυτόχρονα και στους επισκέπτες τους.
Στο τέλος της ενημέρωσης δόθηκε η πρώτη σακούλα στο Δήμος Τήνου ενώ έχουν τυπωθεί κι άλλες που θα δοθούν ανά οικογένεια για να τις χρησιμοποιούν. Έπειτα, η κ. Τριτοπούλου στέλεχος του Ε.Ο.ΑΝ έκανε μια παρουσίαση της όλης δράσης. Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι υπάρχει η σκέψη να γίνεται μια εκδήλωση στα χωριά του νησιού (από την Κοιν. Σ.ΕΠ και τον Δήμο Τήνου) σχετικά με την δράση και να δίνονται οι σακούλες. Επίσης, έγινε πρόταση σε κάθε ξενοδοχείο – ενοικιαζόμενα για κάθε δωμάτιο να έχει μια σακούλα με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που να αναφέρει πως κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στο νησί να χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα και στο τέλος να την παραδίδουν στον επόμενο επισκέπτη του καταλύματος.
Ανακύκλωση
Το θέμα της ανακύκλωσης δεν θα μπορούσε να λείπει από την σημερινή συνάντηση. Ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελληνικής Ανακύκλωσης, τόνισε πως όλα βρίσκονται σε ένα καλό σημείο και θα ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση στο νησί. Θα τοποθετηθούν οι κάδοι στους δρόμους, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των κατοίκων και έπειτα θα βγει το όχημα στον δρόμο. Αξίζει να αναφέρουμε, πως οι διαδικασίες που βρίσκετε τώρα ο Δήμος είναι η χωροθέτηση του χώρου που θα πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες και ανταλλάχτηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την λειτουργία του όλου εγχειρήματος.
Το παρών έδωσαν, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, εκπρόσωποι των αλυσίδων Super Market και άλλοι επαγγελματίες.