Το πρόβλημα της στελέχωσης στοιν τομέα της Υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα νησιά του Αιγαίου με ελλείψεις ακόμη και σε βασικές ειδικότητες γιατρών όπως καρδιολόγοι, παθολόγοι και παιδιάτροι
Στο έλεος του …Θεού και του καιρού φαίνεται ότι έχει αφεθεί η υγειονομική κάλυψη των κατοίκων των νησιών. Οι ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά -ακόμη και στα πλέον τουριστικά- είναι τεράστιες, καθώς λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, παιδίατροι και αναισθησιολόγοι. Ενδεικτικά, σε Λήμνο, Ικαρία και Λέρο δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, σε Λήμνο, Σύρο και Νάξο δεν υπάρχουν παθολόγοι, σε Κω, Σάμο, Ικαρία και Πάρο οι παιδίατροι είναι «είδος πολυτελείας» ενώ στην Κω δεν υπάρχει καρδιολόγος και στη Λήμνο χειρουργός και νεφρολόγος.
Έλλειψη γενικών ιατρών ή παθολόγων παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας Αίγινας, Γαλατά, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Ίου, Άνδρου, Πάτμου, Καρπάθου και άλλων νησιών και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Λειψών, Αγαθονησίου, Τήλου, Σύμης, Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίου, Σίφνου, Σικίνου, Αγκιστρίου, Πόρου κ.λπ.
Υγειονομικές ανάγκες
«Τα προβλήματα υγείας και περίθαλψης των νησιωτικών περιοχών είναι χρόνια και δημιουργούν προβλήματα στις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων», αναφέρει στην ΗτΣ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος. Παράλληλα, αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι και η αύξηση των αεροδιακομιδών που στοιχίζουν 12.000 – 15.00 ευρώ έκαστη. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, πέρυσι σε νησί του Αιγαίου καταγράφηκαν 170 αεροδιακομιδές με κόστος ίσο τους μισθούς 100 γιατρών!
Πλήρως αποδιοργανωμένη είναι και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΠΕΔΥ Χίου που διαθέτει μόλις έναν ορθοπεδικό, έναν επικουρικό μικροβιόλογο, έναν οδοντίατρο, έναν παιδίατρο αποσπασμένο και έναν παθολόγο που εκτελεί χρέη διοικητικού διευθυντή.
Ενώ συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι μόλις το 10% των γιατρών του νησιού. Σε απόλυτους αριθμούς, το νησί διαθέτει μόλις έναν καρδιολόγο, έναν πνευμονολόγο, έναν χωρίς ειδικότητες, τρεις παθολόγους, ένα ακτινολόγο, ένα ουρολόγο και ένα κέντρο πυρηνικής ιατρικής. Πρόσφατα το νησί απέκτησε και δύο συμβεβλημένους μικροβιολόγους.
Στη Σίφνο, υπάρχει ένα περιφερειακό ιατρείο και το πλησιέστερο νοσοκομείο βρίσκεται στη Σύρο, όπου οι ασθενείς μεταβαίνουν με πλωτό, συνοδεία της αγροτικής ιατρού που εδρεύει στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, τότε η Σίφνος μένει χωρίς γιατρό για μέρες. Στο νησί δεν υπάρχει κανένας παιδίατρος για τα περίπου 300 παιδιά που ζουν εκεί.
Σε καλύτερη κατάσταση είναι η Νάξος, η οποία διαθέτει νοσοκομείο. Ωστόσο κι εκεί η δημόσια υγεία δοκιμάζεται από την υποστελέχωση, με αποτέλεσμα οι αεροδιακομιδές να είναι «μονόδρομος».
Παρόμοια είναι η κατάσταση στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων ενώ υπάρχουν 17 μικρά νησιά (άγονα) χωρίς αγροτικό ιατρό εδώ και 3 χρόνια!
Στο Καστελόριζο, οι κάτοικοι μεταβαίνουν στη Ρόδο ή στην Τουρκία ακόμη και για απλές εξετάσεις! Παρότι το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού είναι εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, εντούτοις αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω έλλειψης ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
Πόσοι λείπουν
Ήδη για το θέμα έχει παρέμβει ο ΠΙΣ και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας με την πολιτική ηγεσία, τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο κ. Βλασταράκος ενημέρωσε για την πρόθεση του Συλλόγου να συνδράμει στη στελέχωση και οργάνωση του Πολυδύναμου Ιατρείου με τη δημιουργία επιπλέον οικονομικών κινήτρων.
Ο κ. Βλασταράκος οριακή χαρακτήρισε και την κατάσταση στα νοσοκομεία τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω και του προσφυγικού προβλήματος. Οι σοβαρότερες ελλείψεις που παρουσιάζουν αφορούν κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό με κενές να είναι πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων. Από το σύστημα συνολικά λείπουν 40.000 εργαζόμενοι από τους οποίους 6.000 γιατροί, 15.000 νοσηλευτές, 8.000 διοικητικό προσωπικό.
Λόγω των ελλείψεων δεν λειτουργούν βασικά τμήματα των νοσοκομείων. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Χίου δεν λειτουργούν επτά κλίνες εντατικής και η μονάδα εντατικής θεραπείας έχει μετατραπεί σε μονάδα αυξημένης φροντίδας με δύο μόνιμους γιατρούς.
«Τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις 60 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Βλασταράκος.
Πηγή: Hmεrιsia.gr