Η Τήλος των 400-500 μόνιμων κατοίκων θα κάνει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και «εξαγωγή ενέργειας», παρέχοντας στην Κω ισχύ 400 kW για πέντε ώρες την ημέρα.
«Πράσινο φως» για τη μετατροπή της Τήλου σε πράσινο νησί άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την απόφασή της για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ακριτικό νησί από τον πρώτο στην Ελλάδα υβριδικό σταθμό, με τη συμμετοχή συσσωρευτών. Η δημιουργία του υβριδικού σταθμού αποτελεί συστατικό μέρος ενός προγράμματος, που αποσκοπεί στο να αναδείξει την Τήλο στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα, καθώς προβλέπεται η κάλυψη του 85% των αναγκών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, το όμορφο ακριτικό νησί με τους 400-500 μόνιμους κατοίκους (που πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι) θα κάνει και «εξαγωγή ενέργειας», παρέχοντας στην Κω εγγυημένη ισχύ 400 kW για πέντε ώρες ημερησίως, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα.
Πρόκειται για υλοποίηση του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού έργου «TILOS» (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), το οποίο συντονίζει το Εργαστήρι Ηπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), με τη συμβολή κοινοπραξίας 15 εταίρων από επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα η Τήλος ηλεκτροδοτείται με υποβρύχιο καλώδιο από την Κω, με ενέργεια που παράγεται με χρήση πετρελαίου. Με βάση το πρόγραμμα θα κατακτήσει την ενεργειακή της αυτονομία στο μεγαλύτερο μέρος, συμβάλλοντας και στη μείωση χρήσης του ρυπογόνου πετρελαίου. Η ενεργειακή σύνδεση με την Κω θα παραμείνει αφενός ως παράγοντας ασφαλείας και αφετέρου για τη μεταφορά της περίσσειας του συστήματος της Τήλου.
Τρεις καινοτομίες
Οι καινοτομίες του προγράμματος «TILOS» δεν περιορίζονται στη βασική επιδίωξη, δηλαδή την κατάκτηση της ενεργειακής αυτάρκειας και στην ανάδειξη του πρώτου πράσινου νησιού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με όσο το δυνατόν ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Μία ακόμα καινοτομία του συστήματος είναι η ύπαρξη υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, όπου αξιοποιούνται δύο διαφορετικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, ο άνεμος και ο ήλιος», λέει στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Καλδέλλης, διευθυντής του Εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, ο σταθμός θα αποτελείται από μια μικρή ανεμογεννήτρια 800 kW και φωτοβολταϊκά πάνελ 200 kW. Για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας πραγματοποιήθηκε μελέτη για την προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού.
Η δεύτερη καινοτομία είναι η χρήση σύγχρονων συσσωρευτών τεχνολογίας, με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 MWh. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα η τεχνολογία των συσσωρευτών («μπαταρίες» ειδικού τύπου) για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ. Μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των αντλιοταμιευτήρων νερού. Βεβαίως, οι συσσωρευτές (θα εισαχθούν από το εξωτερικό) είναι ακριβοί, αλλά αναμένεται στον βαθμό που εξελίσσονται τεχνολογικά και προχωρά η εμπορική τους αξιοποίηση να μειωθεί το κόστος τους. «Επίσης, έχει ήδη πιστοποιηθεί διάρκεια ζωής των συσσωρευτών δέκα ετών, με πιθανή επέκταση ακόμα και τα 20 χρόνια, περίπου όσο είναι και η ζωή ανεμογεννητριών και πάνελ», σημειώνει ο κ. Καλδέλλης.
Η τρίτη καινοτομία αφορά τον εξοπλισμό του συστήματος με «έξυπνο δίκτυο», δηλαδή με την εγκατάσταση σε κάθε σπίτι και χώρο εργασίας «έξυπνων μετρητών», οι οποίοι θα προειδοποιούν για πιθανή πτώση στα φορτία ενέργειας, ωθώντας σε εναρμόνιση με αντίστοιχο περιορισμό στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
Κέντρο Παγκόσμιου ενδιαφέροντος
Με την αδειοδότηση του σταθμού ξεκινούν τα έργα για την εγκατάστασή του. «Τα σημεία τοποθέτησης της ανεμογεννήτριας και των φωτοβολταϊκών συλλεκτών έχουν καθοριστεί. Υπολογίζουμε τον Μάιο του 2017 να τεθεί το όλο σύστημα σε λειτουργία. Οι εργασίες για την ανάπτυξη του έξυπνου δικτύου θα ξεκινήσουν άμεσα», σημειώνει ο κ. Καλδέλλης.
Η δήμαρχος Τήλου κ. Μαρία Καμμά υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της ΡΑΕ, δίνοντας έμφαση στη συμβολή της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση του έργου. «Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, ένα πρωτοποριακό έργο για τα παγκόσμια δεδομένα αρχίζει να υλοποιείται. Ενα έργο που τοποθετεί το ακριτικό νησί μας στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το μικρό νησί μας με τα πολλά προβλήματα δεν φοβάται για ακόμη μια φορά να πρωτοπορήσει και να κάνει τη διαφορά», τόνισε η κ. Καμμά.
Με το πρόγραμμα «TILOS», η Τήλος θα γίνει το πρώτο πραγματικά πράσινο νησί στη Μεσόγειο. Οπως σημείωσε το WWF, «για πρώτη φορά παγκοσμίως θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών, η λειτουργία του οποίου θα επικουρείται από την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης». Και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό πως όλα αυτά γίνονται σε ένα μακρινό, ακριτικό νησί, όπως είναι η Τήλος.
Πηγή: Εντυπη Εκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή”