Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΘερινό σχολείο στο Απολιθωμένο Δάσος

Θερινό σχολείο στο Απολιθωμένο Δάσος

|

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος επιστημόνων, ερευνητών και στελεχών διαχείρισης γεωπάρκων ανά τον κόσμο βρίσκεται η Λέσβος, η οποία φιλοξενεί αυτές τις μέρες το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων, με δεκάδες συμμετέχοντες από 30 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το νησί του Βορείου Αιγαίου μαγνητίζει τους κορυφαίους επιστήμονες του είδους, όχι μόνο για το εμβληματικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών, αλλά και για το σύνολο των γεωλογικών μνημείων και γεωμορφών που φιλοξενεί (ηφαίστεια, θερμές πηγές, απολιθωματοφόρες θέσεις, γεωλογικά ρήγματα, καταρράκτες, παράκτιες γεωμορφές κ.ά.), τα οποία καθιστούν ολόκληρη τη Λέσβο ως Γεωπάρκο, ενταγμένη από το 2012 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, που αριθμεί 120 θέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Ελλάδα της κρίσης και ειδικά η Λέσβος που πλήττεται έντονα από το Προσφυγικό, χρειάζεται καθαρές θετικές εικόνες και μηνύματα που θα την προβάλλουν στο εξωτερικό. Και μόνο το γεγονός ότι η αφρόκρεμα του επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού των γεωπάρκων βρίσκεται εδώ για να δει, να μάθει και να μεταφέρει πρακτικές διαχείρισης στο εξωτερικό, αποτελεί μια τέτοια καθαρή θετική εικόνα», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και «οικοδεσπότης» του Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων, καθηγητής Νίκος Ζούρος.

«Οι άνθρωποι αυτοί αναγνωρίζουν τη Λέσβο ως πρότυπο διαχείρισης Γεωπάρκων, εκτιμούν την επιστημονική έρευνα που έχει γίνει, την ανάδειξη των ευρημάτων και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά και έρχονται εδώ για να πάρουν τεχνογνωσία και να τη μεταφέρουν στις δικές τους περιοχές. Η Λέσβος έχει γίνει το παγκόσμιο κέντρο αναφοράς», προσέθεσε.

Οι συμμετέχοντες στο δεκαήμερο Θερινό Σχολείο μελετούν θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των γεωπάρκων, την αξιολόγηση περιοχών φυσικής κληρονομιάς, τη συνεργασία μεταξύ τους, την προβολή, τη συντήρηση και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Προνόμιο

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να διαθέτει 5 μνημεία φυσικής κληρονομιάς ενταγμένα στο παγκόσμιο δίκτυο των 120 γεωπάρκων της UNESCO. Αυτά είναι ολόκληρο το νησί της Λέσβου, ο Ψηλορείτης, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου ? Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού ? Βουραϊκού και η Σητεία. Ο Δήμος Λέσβου κατέθεσε τη σχετική υποψηφιότητα τον Νοέμβριο του 2011, συνεπικουρούμενος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, των εφορειών αρχαιοτήτων και άλλων φορέων του νησιού, ενώ η απόφαση για την ένταξη του νησιού στο παγκόσμιο δίκτυο ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012. Προμετωπίδα του πλήθους γεωλογικών και φυσικών μνημείων του νησιού αποτελεί το Απολιθωμένο Δάσος, που δεσπόζει στο δυτικό τμήμα του, όπου διάσπαρτοι απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται σε μια έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Αντισσα.

Διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985, το Πάρκο έγινε το επίκεντρο συστηματικής ανασκαφικής έρευνας από το 1997, που έφερε στο φως σημαντικά φυτικά απολιθώματα (κορμούς, φύλλα, κλαδιά, ρίζες) που αποτελούν τεκμήρια της χλωρίδας της περιοχής πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα από τις τέσσερις κυκλικές θεματικές διαδρομές που έχουν χαραχθεί, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να δει διαδοχικά τα διαφορετικά είδη χλωρίδας (δάση σεκόιας, πρωτοπευκίδων κ.ά.), να κατανοήσει τα μυστικά της δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους, αλλά και να θαυμάσει τα ευρήματα χλωρίδας και πανίδας, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο.

Επίσης μπορεί να επισκεφθεί τα πάρκα του Σιγρίου, της Πλάκας, αλλά και του νησιού Νησιώπη, που περιλαμβάνει και απολιθώματα στον βυθό της θάλασσας. Η επισκεψιμότητα του Πάρκου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, φτάνοντας σήμερα τους 100.000 επισκέπτες ετησίως.

Απολιθωμένος κορμός της Ευρώπης

Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που συντελέστηκε στην περιοχή της Λέσβου κατά το τέλος του Ολιγόκαινου μέχρι το μέσο Μειόκαινο, δηλαδή περίπου πριν από 20 εκατ. χρόνια. Από τη μελέτη των απολιθωμάτων προκύπτει πως το κλίμα στην περιοχή ήταν υποτροπικό. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα γνωστός ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δέντρου, όχι μόνο για τη Λέσβο αλλά για την Ευρώπη, και ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Πρόκειται για κορμό διαμέτρου 7,02 μέτρων και περιμέτρου 8,58 μέτρων, που ανήκει στο είδος Taxodioxylon albertense και αποτελεί πρόγονο του σύγχρονου δέντρου της Σεκόιας. Επίσης βρέθηκαν απολιθωμένα οστά προβοσκιδωτού ζώου της οικογένειας των δεινοθηρίων, προγονικής μορφής των σημερινών ελεφάντων. Η κατώτερη ηλικία του καθορίστηκε στα 18,4 εκατ. έτη, που το καθιστούν ως το αρχαιότερο δείγμα δεινοθηρίου στην Ελλάδα, και δεδομένης της θέσης της Λέσβου, πιθανότατα και της Ευρώπη.

Πηγή: Εθνος (Βασίλης Ιγνατιάδης) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία