Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαSos από τις εφορίες

Sos από τις εφορίες

|

Πριν καν ξεκινήσει η μάχη για τον έλεγχο των αγορών αυτή δείχνει να χάνεται από τη στιγμή που τα πρόστιαμ είναι ελάχιστα για την μη απόδοση αποδείξης και έτσι κανείς δεν κόβει – Τι γίνεται στα νησιά του Αιγαίου και γιατί οι εφορίες εκπέμπουν SOS

“Διπλοί” τιμοκατάλογοι και παζάρια για άλλες χρεώσεις, αναλόγως αν ζητείται να εκδοθεί ή όχι απόδειξη, είναι πλέον το σύστημα που διαμορφώνει τις τιμές στην αγορά. Η αγορά λειτουργεί ασύδοτη, χωρίς τον φόβο των προστίμων και ελεγκτές δεν καταγράφουν καν τις παραβάσεις, ακόμα και αν τις διαπιστώνουν!

Καθώς επιβάλλονται διαρκώς και νέοι φόροι, ελεγκτές της εφορίας που μπαίνουν σε επιχειρήσεις, φεύγουν χωρίς να βεβαιώνουν καν την παράβαση, αν τα πρόστιμα είναι μηδενικά ή κάτω από μόλις 5 ή 10 ευρώ. Αλλά και όταν επιβάλλονται, τα πρόστιμα μοιάζουν με χάδι: τις προάλλες μόλις, σε καλό εστιατόριο των βορείων προαστίων με πολλές δεκάδες τραπέζια όπου δεν είχαν κοπεί αποδείξεις, το πρόστιμο που επέβαλαν φεύγοντας οι ελεγκτές ήταν μόλις 90 ευρώ.

Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται πλέον όμως, μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στα κοσμικά νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς όπου δεν φτάνει ο έλεγχος, κυριαρχεί ασυδοσία. Τα έσοδα από ΦΠΑ στις περιοχές αυτές καταρρέουν κατά 40% ή και 60% έναντι των στόχων. Το «μάρμαρο» πληρώνουν κυρίως επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα, καταβάλλοντας 10%-30% περισσότερα για ΦΠΑ, από όσα ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών.

Καλούν σε βοήθεια οι εφορίες

Για να μη χάσουν -πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι- τη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νέα μέτρα, με «λουκέτα» αντί για πρόστιμα και μετακίνηση ελεγκτών στα νησιά όπου υπάρχει πρόβλημα.

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει ένας «βομβαρδισμός» εγγράφων αιτημάτων προς τις Κεντρικές Υπηρεσιες του υπουργείου, από εφορίες σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Ζητούν εκτάκτως ενισχύσεις και μετακινήσεις ελεγκτών, για στελέχωση συνεργείων ελέγχου στις κρίσιμες τουριστικές περιοχές.

Τεράστιες ανάγκες καταγράφονται με τις επιστολές αυτές σε Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Ωστόσο ακόμα γίνονται διερευνητικές κινήσεις και παρότι πολλοί εφοριακοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετακινηθούν, ο καιρός περνάει και ο κίνδυνος είναι να μη φτάσουν τέλη Ιουλίου, όπως πέρυσι, όταν θα έχει χαθεί η μισή τουριστική σαιζόν, για να ληφθούν οι αποφάσεις.

«Μάχη» για τον ΦΠΑ

Εφόσον δεν κόβονται αποδείξεις, το κράτος δεν εισπράττει ΦΠΑ. Το οξύμωρο όμως είναι πως όσοι έλεγχοι γίνονται, δείχνουν πολύ χαμηλή παραβατικότητα!

Πανελλαδικά, με βάση το πλάνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ποσοστό διαπίστωσης παραβατικότητος στους ελέγχους έπρεπε να είναι τουλάχιστον 15%, κάτι που φαντάζει ίσως λογικό αν η φοροδιαφυγή εκτιμάται σε 30% ή 40%. Οι παραβάσεις που διαπιστώνονται όμως ως τώρα (Ιανουάριος – Απρίλιος 2016) δεν ξεπερνούν το 5,70% των ελέγχων που γίνονται!

Αιτία του κακού θεωρούνται τα πρόστιμα-“χάδι” που ισχύουν πλέον, που δεν ξεπερνούν το 50% του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που διαπιστώθηκε πως δεν κόπηκε. Για παράδειγμα, στο εστιατόριο των βορείων προαστείων όπου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 90 ευρώ, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως την ώρα εκείνη δεν είχαν κοπεί αποδείξεις αξίας περίπου 900 ευρώ, και κατελόγισαν επιτόπου το 50% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτές.

Εκτός ελέγχου η αγορά

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες εφορίες κάνουν ουσιαστικούς προληπτικούς ελέγχους. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 48 ώρες, η εφορία έκανε 40 ελέγχους στη Χίο, έπιασε 14 παραβάτες (30% παραβατικότητα) και επέβαλε πρόστιμα για 79 παραβάσεις συνολικά (κατά μέσο όρο 2 παραβάσεις για όσους ελέγχθηκαν ή 5 παραβάσεις για όσους εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν).

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στους μερικούς ελέγχους, που δεν ξεπερνούν το 10% ενώ έπρεπε να έχουν φτάσει στο 25%, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων του υπουργείου. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όμως;

Το Κίνημα «Δεν κόβω απόδειξη» και υστέρηση των εισπράξεων ΦΠΑ που στη Μύκονο τον Μάιο φτάνει στο 40% έναντι των στόχων (ήταν 62% τον Απρίλιο αλλά ενδεχομένως η δημοσιοποίηση των στοιχείων του α΄τετραμήνου να συνέβαλε να υπάρξει κάποια “αυτοσυγκράτηση”).

Υστέρηση 30%-40% έναντι των στόχων είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και ο μέσος όρος για τα περισσότερα τουριστικά νησιά τον Μάιο παρότι στις περιοχές αυτές έχει ήδη αυξηθεί από πέρυσι ο ΦΠΑ κατά 50% (από 16% σε 24% πλέον και από 9% σε 13%).

Αντιθέτως, στα αστικά κέντρα όπου υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος, η εικόνα είναι αντίστροφη. Ενώ τον Απρίλιο οι εισπράξεις ΦΠΑ από Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Λευκάδα ήταν 39% χαμηλότερες, αυξημένες σε σχέση με τους στόχους ήταν οι εισπράξεις:
– κατά 16,1% στην Β΄ΔΟΥ Περιστερίου
– κατά 10,8% στη ΦΑΕ Αθηνών
– κατά 8,6% στην Α΄Αθηνών
– κατά 23% στην ΔΟΥ Λειβαδιάς
– κατά 8,7% στη ΔΟΥ Μοσχάτου
– κατά 35% στον Πύργο
– κατά 13,5% στην Πάτρα

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να εφαμόσει άμεσα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με μέτρα όπως:

– Μεταφορά ελεγκτών στα νησιά
– Επιβολή διοικητικών ποινών («λουκέτα» τριάντα ημερών) σε όποιους συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά να μην κόβουν απόδειξη
– Κατάρτιση «μαύρης λίστας» με τις επιχειρήσεις που δηλώνουν πολύ λιγότερα από όσα διαπιστώθηκαν τις ημέρες του ελέγχου.

Με τις τεχνικές και τις συγκρίσεις αυτές που τώρα εςνεργοποιούνται, οι εφορίες θα μπορούν να υπολογίσουν τεκμαρτά το μέγεθος της φοροαπόκρυψης , ώστε να ζητούν εξηγήσεις από τις επιχειρήσεις ή να επιβάλουν φόρους κατά βούληση.
Επιπλέον δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν μέσα στην τουριστική περίοδο να επιβληθεί η υποχρεώση για ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπέζης, αντί μετρητών. Στόχος είναι να ξεκινήσει το μέτρο από τη Μύκονο, ώστε να καταγράφεται άμεσα και να αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες το ποσό ΦΠΑ που οφείλει -βάσει των εσόδων της- κάθε επιχείρηση, στα τουριστικά νησιά και άλλα κοσμικά θέρετρα της χώρας.

Πηγή: newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – “Ρίζες & Ειρήνη”: Η καρδιά του χορού χτυπά (21/06) στο Καμπανέλλης

Το Motus Studio και η Μαργαρίτα Τσίγκου παρουσιάζουν για δεύτερη και τελευταία φορά την παράσταση που συγκίνησε, μίλησε για την ειρήνη και ένωσε τα χέρια των παιδιών της Νάξου για έναν καλύτερο κόσμο

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.