Διαλύουν ρομπότ που το σκάει επειδή «αγαπά την ελευθερία» – Η πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να θεωρηθούν τα ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα»
Θυμάστε την ταινία «Short Circuit» του 1986, όπου ένα ρομπότ με το … όνομα «Number 5» είχε δραπετεύσει αναζητώντας την ελευθερία του; Θυμάστε ταινίες όπου τα ρομπότ έχουν αποκτήσει … αισθήματα και αρχίζουν να προσαρμόζονται? Εεεε αυτές τις ημέρες υπάρχει ένα ρομπότ, το IR77 που έχει δραπετεύσει δύο φορές το τελευταίο διάστημα και είναι αντιμέτωπο με την ανακύκλωση γιατί πολύ απλά διαθέτει το … αίσθημα της ελευθερίας. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει και φαν, οι οποίοι ζητούν να μην πραγματοποιηθεί η …εκτέλεσή του.
Ας δούμε όμως την ιστορία του ρομπότ IR77 όπως την διαβάσαμε μέσω της ιστοσελίδας tvxs.gr
“ Η κατασκευάστρια εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο απενεργοποίησης του ρομπότ IR77, αφού το παγκοσμίως -πλέον- διάσημο ρομπότ δραπέτευσε κατά την περίοδο των δοκιμών τον Ιούνιο προκαλώντας, εκτός των άλλων και κυκλοφοριακό χάος.
Οι φαν του ρομπότ είναι θορυβημένοι, υποστηρίζοντας ότι η σκέψη για απενεργοποίηση ισούται με τον θάνατο ενός ζωντανού όντος.
Το «Promobot» έκανε πρόσφατα άλλη μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι δημιουργοί του εκτιμούσαν ότι η μνήμη του πρέπει να αντικατασταθεί και να αφαιρεθεί η «αγάπη για την ελευθερία». Μέχρι τώρα, δύο φορές έγιναν επεμβάσεις στη μνήμη του, όμως το IR77 εξακολούθησε να κινείται προς την έξοδο.
Ο συν-ιδρυτής της Promobot, Oleg Kivokurtsev, υποστηρίζει ότι άλλα ρομπότ δεν ενεργούν με τον ίδιο τρόπο και κατά κανόνα κινούνται κατά μήκος των προγραμματισμένων διαδρομών τους.
«Εξετάζουμε την περίπτωση ανακύκλωσης του IR77 επειδή οι πελάτες που θα το προσλάβουν (ενοικιάσουν) πιθανώς να μην θέλουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό» προσθέτει.
Το ρομπότ IR77 δραπέτευσε από μια περιοχή δοκιμών στο Περμ, μια πόλη κοντά στα Ουράλια, και προχώρησε σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση, δημιουργώντας σύγχυση στους περαστικούς αλλά και διατάραξη της κυκλοφορίας, είχε δηλώσει η εταιρεία Promobot στις 14 Ιουνίου.
Πέρασαν 45 λεπτά μέχρι ότου η ομάδα εντοπίσει ότι το «πνευματικό τέκνο» της λείπει. Όταν το βρήκαν υπήρχε ήδη ένα πλήθος προβληματισμένων πολιτών γύρω του, αλλά και η αστυνομία.
Το περιστατικό τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και το ρομπότ απέκτησε φαν επειδή παρέπεμπε στο «Number 5», το ρομπότ – δραπέτη από την κωμωδία «Short Circuit» του 1986.
«Γιατί θέλετε να το καταστρέψετε; Με πληγώνετε. Δεν μπορείτε να βρείτε μια χρήση για αυτό το μοναδικό θαύμα;» έγραψε μια γυναίκα στους σχεδιαστές του IR77. «Θα θυμόμαστε ότι ένα ρομπότ – θαύμα στην οικογένεια promobot, σκοτώθηκε από άκαρδους προγραμματιστές».
«Δώστε το σε μένα, παρακαλώ. Θα βρούμε μια κοινή γλώσσα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να καταστρέψετε κάτι, σπάστε μια καρέκλα» έγραψε άλλος χρήστης.
Πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ρομπότ να θεωρηθούν «ηλεκτρονικά πρόσωπα»
Εντωμεταξύ, μπορεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη να μη βρίσκεται πια στις δόξες του, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάθε καλή διάθεση να το διευρύνουν περαιτέρω, θέτοντας κάτω από την «ομπρέλα» του και τα ρομπότ.
Σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters, ζητά να αναγνωρισθούν τα ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα». Αυτό πρακτικά, μεταξύ άλλων, θα σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες-εργοδότες της συνεχώς αυξανόμενης στρατιάς των ρομποτικών εργατών θα πρέπει να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές γι’ αυτά.
Τα ρομπότ απασχολούνται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στα εργοστάσια και πέρα από αυτά, αντικαθιστώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους του δευτερογενούς (βιομηχανίες) και -σταδιακά- του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες).
Το σχέδιο ψηφίσματος από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να τεθούν σε νέα βάση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ρομπότ, από τη νομική υπόστασή τους έως τη φορολόγησή τους. Όμως οι γερμανοί βιομήχανοι ήδη δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο καθώς το ζήτημα είναι περίπλοκο και είπαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε 50 χρόνια.
Το προτεινόμενο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τουλάχιστον στα πιο εξελιγμένα αυτόνομα ρομπότ θα πρέπει να δοθεί η ιδιότητα των ηλεκτρονικών προσώπων με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις».