Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΡόδος: στάχτη 20.000 στρέμματα

Ρόδος: στάχτη 20.000 στρέμματα

|

Από σπινθήρα θεριστικής μηχανής η φωτιά στη Νότια Ρόδο – Στάχτη έγιναν περίπου 20.000 στρέμματα -Υπό έλεγχο η φωτιά – Στη Ρόδο αύριο (21/06) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Αποστόλου 

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο, η οποία ξεκίνησε από περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς το Σάββατο γύρω στις 11:00 και είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων, δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης, αλλά και στάβλων, γεωργικών μηχανημάτων, αποθηκών,  κήπων που βρίσκονταν περιμετρικά του χωριού της Απολακκιάς, η οποία όπως και η Ιστριος εκκενώθηκαν προληπτικά, αφού η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα για τους οικισμούς λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα , η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μηχανήματα του Δήμου και εθελοντές,  μετά από τιτάνια μάχη κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα στα μέτωπα Απολλακιάς-Ιστρίου-Μονολίθου-Σιαννών, αργά το βράδυ αφού είχαν κοπάσει και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πλήρωμα  71 πυροσβέστες , 85 άτομα  πεζοπόρο τμήμα , 24 οχήματα του Δήμου και εθελοντές, παρέμειναν στην περιοχή δίνοντας  ολονύκτια μάχη.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα σε εστίες της φωτιάς, ενώ βρίσκονται έτοιμα εάν χρειαστεί 3 ακόμη ελικόπτερα. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ακόμη 3 ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκφράζει αισιοδοξία ότι από την στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα μέτωπο, επικρατήσει και η άπνοια η οποία υπάρχει αυτή την ώρα, θα μπορέσει σύντομα να πει ότι η φωτιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Σπινθήρας

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς κ. Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του.

Στη Ρόδο μεταβαίνει την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πυρκαγιά και να αποφασίσουν τι μέτρα πρέπει να ληφθούν.

 Ήδη, οι αγρότες στην πληγείσα περιοχή έχουν ζητήσει να αποκατασταθεί άμεσα στο αρδευτικό δίκτυο που έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες που γλίτωσαν από τη φωτιά και η ζημιά θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές και να κινηθεί στη συνέχεια η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ, σε πρώτη φάση.

Τελευταία ενημέρωση:

14:00 Σε συνεχείς αναζωπυρώσεις επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, αλλά χωρίς αυτό να εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην «Δημοκρατική» οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Γ. Πόκκιας και Αγαπητός Πάλλας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έγιναν 20.000 περίπου στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης και καλλιεργειών.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατική» – Φωτογραφία: Μ. Μπαλασκάς/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Κυριαζής Στέφανος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Porto Leone»: Η Τρούμπα των ’60s ζωντανεύει στη νέα μεγάλη σειρά εποχής του ALPHA

Μια συγκλονιστική ιστορία πάθους, εξουσίας και προδοσίας ξεδιπλώνεται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, με φόντο τη θρυλική Τρούμπα του 1965.

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Ζητείται αρτοποιός ή βοηθός αρτοποιού για τη σεζόν στη Νάξο

Οικογενειακή επιχείρηση (βλ Artos Bakery Lagogianni) αναζητά ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο με διαμονή, καλό κλίμα και στήριξη.

Απογειώνεται η Νάξος: Άνοδος 31% στις αφίξεις του αεροδρομίου τον Μάιο, ρεκόρ και στο 5μηνο

Με αυξημένα δρομολόγια και έντονο ενδιαφέρον για το νησί, το αεροδρόμιο της Νάξου σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο τον Μάιο όσο και συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2025.

«Μειώστε Ταχύτητα»: Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα (video)

Μια νέα καμπάνια οδικής ασφάλειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Hellenic Seaplanes: Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων – Δονούσα & Οινούσσες τα νέα μέλη στο δίκτυο προορισμών

Νέες αδειοδοτήσεις για Δονούσα και Οινούσσες – Συντονισμός της ΑΠΑ και ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου της Hellenic Seaplanes για τη νησιωτική σύνδεση

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Μια πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και του Αστικού ΚΤΕΛ μετατρέπει τη δημόσια συγκοινωνία σε κινούμενο μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το Karagoutis Training Camp επιστρέφει στην Πάρο για 4η χρονιά

Με την υποστήριξη του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, νέοι αθλητές προπονούνται δίπλα στον Γιώργο Καράγκουτη και κορυφαίους προπονητές

Η Κατερίνα Μονογυιού για τη γονιμότητα: «Η επιστήμη μας δίνει επιλογές, η Πολιτεία οφείλει στήριξη»

Ανοιχτή εξομολόγηση και προτάσεις της βουλευτή Κυκλάδων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Παρέμβαση στην επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα στην Τήνο

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος