Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, που είναι το μεγαλύτερο έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στο Αιγαίο
Το Σάββατο 11 Ιουνίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τη Χίο: ο βοριάς έδιωχνε μακριά τη ζέστη και έφερνε κοντά τις μυρωδιές, το φως ήταν λαμπερό και-κυρίως-ήταν η μέρα που άνοιγε τις πόρτες του το πρώτο μουσείο Μαστίχας από τον Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Όχι οπουδήποτε αλλού αλλά ακριβώς στο μέρος που τη γέννησε και την ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, εκεί στη Ράχη της Χίου να αντικρίζει περήφανα και από ψηλά τα μαστιχοχώρια ως επιστέγασμα των αιώνιων δώρων τους στον πολιτισμό.
Το επιβλητικό κτήριο που απλώνεται σε πολλά επίπεδα και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον-το κόκκινο χρώμα, την πέτρα που σκαλεύουν χρόνια οι κάτοικοι, το ξύλο-απλώνεται σε πολλά επίπεδα για να αφηγηθεί την απίστευτη ιστορία της μαστίχας που μόνο εδώ ευδοκιμεί με αυτόν τον τρόπο και μόνο εδώ δακρύζει. Αλλά και πάλι δεν πρόκειται απλώς για ένα κτήριο αφού συνομιλεί απόλυτα με το περιβάλλον και ανοίγεται στη φύση, εκεί όπου ανθίζουν οι σχίνοι και αρχίζουν οι μυρωδιές.
Η μαστίχα άλλωστε δεν είναι παρά ένα πολύτιμο αλλά και άυλο κομμάτι πολιτισμού που πλέον προστατεύεται επίσημα από την Ουνέσκο και σε αυτό αναφέρθηκε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) Σοφία Στάικου εγκαινιάζοντας το όγδοο κατά σειρά μουσείο του Δικτύου θεματικών Μουσείων του (ΠΙΟΠ), μέσω του οποίου επιδιώκεται η ανάδειξη της αειφορίας της παραδοσιακής καλλιέργειας και της παραγωγικής ιστορίας της επεξεργασίας της μαστίχας και, παράλληλα, η ένταξή της στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πλήθος επίσημοι, πολιτικοί, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών και κυρίως οι ντόπιοι συγκινημένοι που το πολύτιμο αυτό προϊόν τους αποκτούσε τη δική του στέγη. Η κυρία Στάικου στον λόγο της μετέφερε το μήνυμα ελπίδας που δίνει αυτό το έργο «ενάντια στην απαξίωση των καιρών και την πίστη στην παραγωγική Ελλάδα» τονίζοντας πως αυτό είναι «τελικά αυτό το όραμα που υπηρετούν και κληροδοτούν στις νέες γενιές» οι άνθρωποι του μουσείου. Η ίδια άλλωστε δεν βλέπει το μουσείο Μαστίχας μόνο ως έργο αλλά ως ένα πραγματικό παιδί «ένα αγαπημένο παιδί που αναπτύχθηκε σε έξι χρόνια»-όπως και τα υπόλοιπα επτά μουσεία και άλλο ένα που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του σε λίγους μήνες στα Ιωάννινα. Γι αυτό και στον λόγο της επανήλθε ξανά και ξανά στον ρόλο του ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των μουσείων τα οποία αναδεικνύουν την έμπνευση, τη δημιουργία και τον κάματο συνδέοντας την αγροτιά, την παραγωγή και τον καθημερινό μόχθο με την υψηλή τέχνη.
Γι αυτό και ο Προκόπης Παυλόπουλος παρομοίασε τα 24 μαστιχοχώρια με πετράδια και εξήρε τη «μοναδική σε κλίμακα καλλιέργεια που αποδεικνύει τον απίστευτο δυναμισμό των κατοίκων». Μίλησε δε για τρεις άξονες που εξηγούν αυτή την επιτυχία των κατοίκων της Χίου: «τον αγώνα τους για την ελευθερία, τη θυσία τους κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας και το εμπορικό δαιμόνιο» που ανέδειξε καλλιεργητές, εφοπλιστές και καπεταναίους. Με έναν έντονα συγκινητικό λόγο που αναδείκνυε το θαύμα που ψηλαφούμε λίγες φορές στη ζωή μας και το θαυμασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου τονίζοντας πως το «μουσείο δεν είναι κάτι στατικό αλλά δίνει το λάκτισμα να γίνουμε πιο αισιόδοξοι».
Λόγο εκφώνησε και ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις προσπάθειες των μαστιχοπαραγωγών ώστε η παραγωγή τους να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και του τόπου λέγοντας πως τα «μουσεία λειτουργούν ως θύλακες και κιβωτοί διάσωσης της άυλης αξίας διασώζοντας τη συλλογική προσπάθεια και το μόχθο».
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης παραγωγών Μαστίχας Γιώργος Τούμπος και ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς. Στα εγκαίνια του Μουσείου παραβρέθηκαν, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ο ευρωβουλευτής του Σύριζα κ. Χρυσόγονος, ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης, ο κ. Δένδιας, η κ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Κικίλιας κ.α. Επίσης παραβρέθηκαν άνθρωποι του πνεύματος όπως ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βαλτινός, ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου.
Πηγή: Koolnews.gr