Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΓέμισε η ψυχή μας ….

Γέμισε η ψυχή μας ….

|

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο προαύλιο χώρο του ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου τα παιδιά του χωριού έδειξαν με την βοήθεια των εθελοντών εκπαιδευτικών της «Άγονης Γραμμής Γόνιμης» ότι εάν θέλουν μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα 

Μία φίλη (ελπίζω να μου επιτρέπει να την αποκαλώ έτσι) έγραψε πρόσφατα στον τοίχο της «Η ψυχή μας έχει πατζούρια, από εμάς εξαρτάται αν θα τα αφήσουμε ανοιχτά…Εγώ τα άφησα χτες και γέμισα…Ευχαριστώ πολύ». Γιατί το έγραψα; Όχι γιατί ήθελα να κάνω τον έξυπνο. Μπα, απλά «κλέβω» σκέψεις των άλλων. Αλλά γιατί θέλω να υποκλιθώ στους ανθρώπους της ορεινής Νάξου. Σ’ αυτούς που αρέσκονται να λένε ότι «είμαστε ανοιχτόμυαλοι γιατί εδώ στα ορεινά φυσάει πολύ αέρας και μας καθαρίζει το κεφάλι»….

Ναι… οι άνθρωποι στα ορεινά έχουν μάθει να παλεύουν καθημερινά με τις δυσκολίες της ζωής. Και τα έχουν καταφέρει μία χαρά. Τελευταία απόδειξη; Μα το θέαμα που αντίκρισαν και … αντιμετώπισαν όσοι έκαναν τον κόπο να ταξιδέψουν έως την Απείρανθο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Εκεί όπου στήθηκε μία μικρή γιορτή. Ο λόγος;

Ε καλά ρωτάτε τώρα; Υπάρχει λόγος ή αιτία για να γιορτάσουν οι κάτοικοι της Απειράνθου; Απλά το έχουν στο αίμα τους. Όμως, την περασμένη Πέμπτη ήθελαν μέσα από μία πρόχειρη γιορτή να δείξουν ότι το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Βλέπετε «από τον Φεβρουάριο μέχρι και την Πέμπτη πραγματοποιούνται εργαστήρια κιθάρας και kung – fu στο Δημοτικό σχολείο. Και αυτές οι δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για τα παιδιά από τη στιγμή που ελέω Οικονομικής κρίσης, η επαφή των παιδιών με δραστηριότητες είναι μειωμένες. Όμως, με την βοήθεια των εθελοντών εκπαιδευτικών και των ανθρώπων της «Άγονης Γραμμής Γόνιμης» που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Και ο προαύλιος χώρος του Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου γέμισε από χαρούμενες φωνές το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Παιδιά που έδειξαν την πρόοδο τους όχι μόνος τις πολεμικές τέχνες αλλά και στην μουσική με τους γονείς και τους καλεσμένους να μην προλαβαίνουν να χειροκροτούν. Όχι από σεβασμό αλλά γιατί τους βγήκε μέσα από τη ψυχή τους…

Ευχαριστήριο
και το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Απεράθου τα λέει όλα. Και ευχαριστεί όσους πρέπει… «Απείρανθος. Σ αυτό το υπέροχο ορεινό χωριό της Νάξου, πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του χειμώνα δύο εργαστήρια. Το πρώτο από την ομάδα του Traditional Chinese Martial Arts/ Α.Σ. Βόρειος Αετός, Kung Fu, και το δεύτερο από τον καταπληκτικό δάσκαλο κιθάρας Γιώργο Ρουσόπουλο. Τέλος ακολούθησε συναυλία από τα χάλκινα της Κ.Ο.Α. Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία τον Σύλλογο Γονέων Απεράθου.

O Σύλλογος μας είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την Πέμπτη 9 Ιουνίου ,κουιντέτο χάλκινων πνευστών ,από την ομάδα metallon της κρατικής ορχήστρας Αθηνών για μια μοναδική συναυλία που μας καθήλωσε, εκπροσώπους της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Άγονη γραμμή Γόνιμη» και εκπρόσωπο του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Δεσμός».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπέροχους δασκάλους των εργαστηρίων(κ. Διβάνη Γιώργο ,κ. Παπαδημητρόπουλο Πάνο, κα. Τουμπακάρη Ιωάννα, κα Πλαΐνη Χριστίνα για τα εργαστήρια kung-fu και τον κ.Ρουσόπουλο Γιώργο για τα εργαστήρια κιθάρας) που από τον Φεβρουάριο μέχρι προχθές βρίσκονταν κοντά στα παιδιά μας ,μακριά από τα σπίτια τους ,προσφέροντας γνώσεις και χαμόγελα. Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δεσμός» και την κυρία Σκουρλέτη Άννι για την πολύ μεγάλη δωρεά προς το σχολείο μας σε αθλητικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το ίδρυμα Μποδοσάκη και ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο του κύριο Δέτση για την δωρεά 15 κιθάρων στο σχολείο μας, τον μεγάλο χορηγό του προγράμματος blue star ferries ,το ξενοδοχείο ostria inn στη Μουτσούνα ,το καφέ «Σκάλα» και τον κύριο Γανωτή Στέφανο ,που φιλοξένησαν δωρεάν κάποιους από τους συμμετέχοντες, τον Ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου για την παραχώρηση του χώρου καθώς και της μικροφωνικής.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά κάποιους ανθρώπους που βοήθησαν. Τους κυρίους: Γιακουμή Λευτέρη(του Ντουνομανώλη),Μπαρδάνη Γιάννη (του Φλώριου), Μπαρδάνη Γιάννη (του Φαζακοφλώριου),Ελευθερίου Φλώριο (του Πυθαγόρα) ,Κρητικό Λογοθέτη(του Γκιόστη), Ελευθερίου Λογοθέτη (του Ντεμπελομανώλη) και τον Πρωτονοτάριο Γιώργο (Καλυμιό).

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Στέφανο Νόλλα που χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του και της σχέσης που έχουμε χτίσει ,το όνειρο δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους».

Επίλογος

Ο επίλογος όμως δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει σε ένα πρόσωπο που έχει δώσει τη ψυχή του για το σχολείο. Βέβαια εδώ θα αδικήσουμε κάποια άλλα, όμως μερικές φορές – ποιητική αδεία – θα μπορούσε κάποιος να πει, αξίζει μία μικρή διαφοροποίηση και ελπίζουμε ότι όλοι οι άλλοι θα την σεβαστούν. Ως επίλογο χρησιμοποιούμε την πρόταση που κατέθεσε η Γαλήνη Μπαρδάνη που με τον δικό της τρόπο λέει «ευχαριστώ» σε όλους.. «Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω τους υπέροχους δασκάλους των εργαστηριών για την αγάπη που έδειξαν στα παιδιά μας και για όλα όσα τους χάρισαν, την Μάχη Κανελάκη που βοήθησε με όλο το οργανωτικό κομμάτι, τον Στέφανο Νόλλα που είναι πια δικός μας άνθρωπος. Είμαστε τυχεροί που σας γνωρίσαμε. Ακόμη να συμπληρώσω πως τέτοιες προσπάθειες πρέπει να αγκαλιάζονται απ’ όλους μας γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι δείγματα πολιτισμού».

Για περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Φινλανδία: Χάκα – Ίντερ Τούρκου, δεν… (Χ)αλιούνται στο 3.85!

Με αντίθετους στόχους αλλά κοινή διάθεση για… συμβιβασμό, η ισοπαλία «παίζει δυνατά» στο μεγάλο ματς της Veikkausliiga ανάμεσα σε Χάκα και Ίντερ Τούρκου.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Διακοπές στην Ευρώπη; Πρόσεξε τι φοράς, πού καπνίζεις και… πού πατάς!

Από το Πορτοφίνο μέχρι την Πράγα, νέοι κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους απρόσεκτους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή