Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜία κυρία ετών 101....

Μία κυρία ετών 101….

|

Η Ποτοποιία Προμπονά μπήκε στον 2ο αιώνα ζωής της και η Κατερίνα Προμπονά εξηγεί στην ιστοσελίδα epixeiro.gr την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης που έχει κάνει διάσημη τη Νάξο μέσω του Κίτρου

Επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς, ωστόσο είναι και μερικές, που η ιστορία τους μετρά περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργίας. Μία από αυτές είναι και η επιχείρηση “Προμπονάς”, η οποία ιδρύθηκε το 1915, στο νησί της Νάξου, από τον Δημήτρη Προμπονάκαι ξεκίνησε με την παραγωγή και την εμφιάλωση του τοπικού ηδύποτου “Κίτρο Νάξου“.

Το κίτρο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όμως από τις κιτριές Νάξου παράγεται το γνωστό σε όλους λικέρ κίτρο Νάξου από φύλλα κιτριάς, το οποίο ανήκει εδώ και ένα χρόνο, στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). “Την προσπάθεια ένταξής του στα Π.Ο.Π. προϊόντα την ξεκίνησε ο πατέρας μου, Τάκης Προμπονάς, πριν από δέκα χρόνια” μας είπε η κα Kατερίνα Προμπονά, ιδιοκτήτρια πλέον της επιχείρησης. Η Κατερίνα μαζί με την αδελφή της ασχολούνταν με την οικογενειακή βιοτεχνία από τα παιδικά τους κιόλας χρόνια. Όμως την αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης την ανέλαβαν πριν από τρία χρόνια, όταν “έχασαν” ξαφνικά τον πατέρα τους.

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση “Προμπονάς” διαθέτει περίπου 1500 κιτριές. “Το να καλλιεργείς κιτριές δεν είναι εύκολο, καθώς τα δέντρα αυτά θέλουν συγκεκριμένη φροντίδα. Σκεφτείτε ότι κάθε 15 χρόνια γίνεται αλλαγή των δέντρων, γιατί όταν γεράσει η κιτριά δεν αποδίδει το ίδιο και εμείς χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα φύλλων για να κάνουμε την απόσταξη, οπότε κάνουμε συνέχεια αλλαγές” μας εξήγησε η Κατερίνα.

Από το 1950 όταν ανέλαβε την επιχείρηση ο πατέρας της Κατερίνας, Τάκης Προμπονάς, δεν στάθηκε μόνο στο λικέρ κίτρου, αλλά εμπλούτισε την παραγωγή με νέα προϊόντα όπως είναι το ούζο, το τσίπουρο, το κρασί και διάφορα είδη γλυκών του κουταλιού. Όμως, και η Κατερίνα με την αδελφή της δεν επαναπαύτηκαν και πρόσθεσαν και αυτές τα δικά τους προϊόντα στον κατάλογο της οικογενειακή επιχείρησης. “Φτιάχνουμε λικέρ μαστίχας -αγοράζουμε την πρώτη ύλη από την Χίο- και λικέρ από λεμόνι με λεμόνια από δικό μας κτήμα, αλλά και ρακί με μέλι και κανέλα. Από γλυκά του κουταλιού παράγουμε το πετροκέρασο, το βύσσινο, και φυσικά το κίτρο. Φέτος φτιάξαμε το κιτρόμελο, το οποίο είναι λευκό κίτρο με προσθήκη μελιού, λουκούμια και χαλβαδόπιτες με άρωμα κίτρου και φρουί γλασέ κίτρου”. Άλλωστε, το όραμα της Κατερίνας και της αδελφής της είναι να ανακαλύπτουν και να φτιάχνουν συνεχώς νέα προϊόντα.

Η ποσότητα παραγωγής λικέρ κίτρου δεν είναι συγκεκριμένη, καθώς η προσφορά καθορίζεται από τη ζήτηση. “Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση, έχουμε πτώση στην κατανάλωσή των προϊόντων μας, που φτάνει το 50%. Πέρα από τον Φ.Π.Α. ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ), αυξήθηκε 100%. Για παράδειγμα αν ένα ποτό τιμολογείται 5 ευρώ, τα 2,5 από αυτά είναι Ε.Φ.Κ., ανεξαρτήτως τον Φ.Π.Α. Όπως αντιλαμβάνεστε το κόστος αυτό μετακυλίεται σε κάθε φιάλη” μας τόνισε η Κατερίνα. Και συνέχισε λέγοντας “Πολύ σημαντική δυσκολία για εμάς είναι και η αύξηση της τιμής στην αγορά του οινοπνεύματος. Στο ούζο η φορολογία είναι χαμηλότερη, επειδή είναι χαρακτηρισμένο ως ελληνικό προϊόν. Ενώ, στο κίτρο παρόλο που έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. δεν ισχύει το ίδιο. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της τιμής του, καθώς πρόκειται για ένα προϊών με 30% και 40% αλκοόλ, γεγονός που το καθιστά μη ανταγωνίσιμο. Επίσης, ο Φ.Π.Α. ήταν στο 16%, τώρα είναι στο 23% και πρόκειται να αυξηθεί και άλλο, οπότε αναμένεται και άνοδος στην τιμή του προϊόντος με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτησή του”.

Πριν από την οικονομική κρίση στην επιχείρηση “Προμπονάς” εργάζονταν 10-12 άτομα, όμως εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης ο αριθμός των εργαζομένων περιορίστηκε στους 4. Δυστυχώς, οι δυσκολίες για την επιχείρηση της Κατερίνας, δεν περιορίζονται μόνο στην υψηλή φορολογία. “Εμείς είμαστε ανοιχτά όλο το χρόνο, αλλά τουρισμό έχουμε μόνο τρεις μήνες το καλοκαίρι. Επομένως, τον χειμώνα πρέπει να διαθέσουμε προκαταβολικά μεγάλα κεφάλαια για να φτιάξουμε την παραγωγή μας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την καλοκαιρινή σεζόν” πρόσθεσε.

Η παραγωγής της επιχείρησης “Προμπονάς” απορροφάται κατά κύριο λόγο στη Νάξο, ενώ προμηθεύεται και σε ορισμένα καταστήματα με ναξιακά προϊόντα στην Αθήνα. Η εξαγωγή της όμως είναι αδύνατη, καθώς η περιορισμένη ποσότητα της πρώτης ύλης δεν το επιτρέπει. “Το λικέρ κίτρο γίνεται με απόσταξη από τα φύλλα της κιτριάς και δυστυχώς δεν έχουμε μεγάλη ποσότητα από αυτό” μας ανέλυσε η Κατερίνα. 

Πριν 15 χρόνια η οικογένεια Προμπονά υλοποίησε ένα πρόγραμμα Leader, με στόχο την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων της, ωστόσο και με αυτό δυσκολεύτηκε αρκετά. Όπως ανέφερε η Κατερίνα “Με το Leader δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι. Για να το πάρουμε αναγκαστήκαμε να γίνουμε Α.Ε. γεγονός που μας δημιούργησε πολλά προβλήματα, γιατί κάναμε μεγάλο οικονομικό άνοιγμα και αυτό μας στοίχησε αρκετά, καθώς δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε επαρκώς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Τώρα, μπορώ να πω ότι έχουν μπει τα πράγματα σε ένα δρόμο και πάμε κάπως καλύτερα”.

Παρά τα εμπόδια η επιχείρηση “Προμπονάς” έχει καταφέρει να επιβιώσει 101 χρόνια και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους, σύμφωνα με την Κατερίνα: “Ο πρώτος είναι ότι αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, γι’ αυτό και δεν το εγκαταλείψαμε μπροστά στην όποια δυσκολία βρέθηκε στο δρόμο μας. Και ο δεύτερος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι διατηρούμε υψηλή ποιότητα στα προϊόντα μας από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση μέχρι και σήμερα. Δεν θελήσαμε ποτέ να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητά μας. Για παράδειγμα το λικέρ κίτρο είναι ένα προϊόν, το οποίο είναι απόσταγμα και έχει 40% αλκοολικούς βαθμούς. Θα μπορούσαμε, λοιπόν να μην το έχουμε τόσο δυνατό και να μην είναι με απόσταγμα, αλλά με ένα άρωμα. Με τον τρόπο αυτό θα ήταν πολύ πιο οικονομικό, αλλά δεν θα ήταν σίγουρα το ίδιο προϊόν”.

Της Ευαγγελίας Κακλειδάκη – Epixeiro.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.