Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΜπουρντέν: το νησί που σε ταίζουν με το πιρούνι

Μπουρντέν: το νησί που σε ταίζουν με το πιρούνι

|

Ποιος είπε ότι η Νάξος δεν είναι Μύκονος: «Η Νάξος είναι το νησί όπου λέγεται ότι ζούσε ο ίδιος ο Δίας. Ο γιος του, Διόνυσος, ξεφάντωνε, μεθούσε, διοργάνωνε όργια και χόρευε στην αντίστοιχη ηλεκτρονική μουσική (EDM) της εποχής»,

Ο αμερικανός σεφ Αντονι Μπουρντέν ταξίδεψε στη Νάξο, το νησί του Δία και του Διονύσου, το νησί όπου έχει καλό τυρί και αυθεντική τοπική κουλτούρα, και παρουσίασε την άκρως ελληνική του εμπειρία στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής του «Anthony Bourdain: Parts Unknown»

Ο αμερικανός σεφ δοκίμασε ρακή, έφαγε τυρί και θαλασσινά, ίσως περισσότερο τυρί, έκανε κατάδυση σε ένα ναυάγιο του 20ού αιώνα, διέσχισε τα νερά της θάλασσας πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό, βρέθηκε σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι όπου τον τάιζαν –στην κυριολεξία- μεζέδες, άπλωσε χταπόδια σε σχοινί και πέρασε τις διακοπές του στο νησί με τον τρόπο που του αρέσει: κάνοντας… τίποτα.

Και όλα αυτά, ο Αντονι Μπουρντέν τα έζησε με μάρτυρες τους χιλιάδες ακόλουθούς του στο Instagram που παρακολουθούσαν τις κινήσεις (φωτογραφίες) του σεφ τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν βρέθηκε στο ελληνικό –τι άλλο θα ήταν;- νησί, τη Νάξο. Και ακόμη περισσότεροι παρακολούθησαν την ελληνική εμπειρία του αμερικανού σεφ στο τελευταίο επεισόδιο του νέου κύκλου της εκπομπής «Anthony Bourdain: Parts Unknown» που προβλήθηκε στο CNN την Κυριακή, 8 Μαΐου.

Η προετοιμασία του έβδομου κύκλου της εκπομπής οδήγησε τον -βραβευμένο με Emmy για μία άλλη εκπομπή («No Reservation»)- στις Φιλιππίνες, το Σικάγο, τη Γεωργία, τη Μοντάνα, τη Σενεγάλη, τη Γερμανία και την Αργεντινή. Ανάμεσα σε αυτά, γιατί επέλεξε τη Νάξο; «Το πλάνο ήταν να βρεθώ σε ένα ήρεμο ελληνικό νησί, με πραγματική τοπική κουλτούρα, με επιχειρήσεις και εισόδημα πέρα από τον τουρισμό και να κάνω κατ’ αυτόν τον τρόπο –και χωρίς να χάσω και τα μαύρισμά μου- το πέρασμα σε μία ακόμη χρονιά στην τηλεόραση», εξήγησε ο 59χρονος παρουσιαστής κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Τι γνώριζε για το νησί των Κυκλάδων πριν το επισκεφθεί;

Οτι η Νάξος δεν είναι Μύκονος. «Η Νάξος είναι το νησί όπου λέγεται ότι ζούσε ο ίδιος ο Δίας. Ο γιος του, Διόνυσος, ξεφάντωνε, μεθούσε, διοργάνωνε όργια και χόρευε στην αντίστοιχη ηλεκτρονική μουσική (EDM) της εποχής», υποθέτει. Και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει σήμερα στη Μύκονο, σκέφτεται σε μία ακόμη αναλογία ο μάγειρας. Αλλά η Νάξος δεν είναι νησί αυτού του είδους πάρτι.

Και τι σημαίνει πάρτι –εδώ τα λέμε πανηγύρια- της Νάξου;

«Ετοιμάσου για ρακές, κρασιά. Θα σε ταΐσουν με το πιρούνι», συμβουλεύει ο ίδιος τον τηλεθεατή. Αυτή την εμπειρία είχε στον Απείρανθο, «το μέρος όπου περπατάς προς την πλατεία και βρίσκεσαι στη μέση μίας γιορτής. Σαν να γιορτάζεται η επιστροφή του ελληνοαμερικανού Τζον Στάμος στο «Full House» («Μία τρελή οικογένεια»)».

Για την ελληνική οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας τον φρικάρει. «Αλλά το νησί μοιάζει να βρίσκεται σχεδόν έναν ολόκληρο κόσμο μακριά από την κρίση, την οικονομική και την προσφυγική», λέει. Κι όμως, οι νησιώτες έχουν προβλήματα. Μαθαίνει από ντόπιους ψαράδες ότι η δουλειά του έχει πληγεί από τη μειωμένη ζήτηση, τα ελάχιστα αποθέματα, τις φθίνουσες τιμές.

Μία από τις συζητήσεις, που πάντα συνοδεύονταν από κρασί, ούζο ή ρακή, αφορούσε τον ομηρικό Οδυσσέα.

 «Εγώ ένα πράγμα ξέρω, ο Οδυσσέας ήταν λίγο μαλάκας. Ποιος αφήνει τη γυναίκα του μόνη για τόσο καιρό;»

Μία μέρα στην ελληνική παραλία…

 «Εμφανίζονται ξαφνικά 200 γυμνιστές!» Και ο διάσημος σεφ αναρωτιέται: «Γιατί πάντοτε οι πρώτοι που βγάζουν τα ρούχα τους είναι οι τελευταίοι που θέλεις να δεις γυμνοί;»

Η σημασία των διακοπών για τον Μπουρντέν

 «Λιποθυμάς σε μία παραλία, κάνεις κατάδυση, μαγειρεύεις, κοιμάσαι, τρως, κοιμάσαι, επεξεργάζεσαι τα μεγάλα μυστήρια του Σύμπαντος, ή κοιμάσαι, τρως τυρί, όλες αυτές οι αξιοσέβαστες επιλογές».

Η μοναξιά…

 «Είναι χειρότερο να είσαι σε ένα μέρος που είναι χάλια μόνος σου, ή σε ένα μέρος που είναι τέλειο και δεν μπορείς να το μοιραστείς με κανέναν;»

Η τελική γνώμη του για τη Νάξο, όπως την εξέφρασε σε μία πρόσφατη συνέντευξη είναι ότι «είναι ένα πανέμορφο μέρος του κόσμου, αλλά δίνει την αίσθηση ότι δεν θα παραμείνει έτσι για πάντα».

Σαν να λέει στους ακόλουθούς του: «όσο προλαβαίνεις».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανθηραϊκός: Στηρίζει έμπρακτα την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης — το λογότυπο στη φανέλα όλη τη σεζόν

Ο σύλλογος της Σαντορίνης αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο, προβάλλοντας σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις το έργο της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης.

Όγκοι του Θύμου Αδένα: Σπάνιοι αλλά Αντιμετωπίσιμοι με Σύγχρονη Θωρακοχειρουργική

Θύμωμα και θυμικό καρκίνωμα στο πρόσθιο μεσοθωράκιο: ποιοι κινδυνεύουν, ποια συμπτώματα να προσέξετε, πώς γίνεται η διάγνωση και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές.

Το δικό μου Καστράκι: εκεί όπου η μνήμη γίνεται θάλασσα

Ενα προσωπικό οδοιπορικό στο Καστράκι∙ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τα καλοκαίρια, οι άνθρωποι και οι δεσμοί που ριζώνουν.

Check Up στο Naxos Medical: άμεσες εξετάσεις με αξιόπιστα αποτελέσματα (ΕΟΠΥΥ)

Ο Στρατιωτικός Ιατρός Βιοπαθολόγος Ευαγγελόπουλος Πολυζώης σε καθημερινή βάση στο Πολυιατρείο, με σύγχρονο εξοπλισμό για γρήγορα αποτελέσματα και τεκμηριωμένο πόρισμα.

Blue Star Naxos: Νυχτερινή αναχώρηση από Πειραιά και χωρίς προσέγγιση στην Αστυπάλαια

Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας ναυτεργατικών σωματείων, το πλοίο αναχωρεί 23:30 από Πειραιά (αντί 17:30) και ακολουθεί τροποποιημένο δρομολόγιο στις Κυκλάδες· δεν θα προσεγγίσει Αστυπάλαια.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Μήλος: Συναγερμός στο Κλέφτικο, τουριστικό σκάφος με 6 Αμερικανούς εμφάνισε βλάβη

Η Λιμενική Αρχή Μήλου τέθηκε σε επιφυλακή μετά από ηλεκτρολογική βλάβη κατά την άπαρση άγκυρας. Το σκάφος κατέπλευσε αυτοδύναμα στον Αδάμαντα· όλοι καλά στην υγεία τους.

Ρεκόρ αφίξεων: Πάνω από 1,6 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια των Κυκλάδων το καλοκαίρι του 2025

Σαντορίνη και Μύκονος στην κορυφή, με την Πάρο και τη Νάξο να ακολουθούν – Η αντιστοιχία αφίξεων και επιχειρήσεων δείχνει το «βάρος» του κάθε νησιού.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Περιμετρικά Αγγιδίων αύριο (26/09) πρωινή διακοπή ρεύματος

Αγγίδια (είσοδος) έως οδό Φιλίας & Άγ. Πολύκαρπο Χώρας – εργασίες ΔΕΔΔΗΕ, προσοχή στην επανατροφοδότηση

Νάξος – Σαγκρί: Επενδυτικό οικόπεδο 10 στρ. με πανοραμική θέα στο Αιγαίο

Κορυφή «Πλατιά Ράχη», τοπωνύμιο «Αγριλιές» — ισόπεδη έκταση, απεριόριστη θέα σε Πάρο & ηλιοβασίλεμα • Ιδανικό για τουριστική ανάπτυξη

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα έως τις 10:00 — εξαιρούνται Αργοσαρωνικός & Μαρμάρι

Σε ισχύ προληπτικό μέτρο του Λιμενικού λόγω ισχυρών βοριάδων· επανεκτίμηση στις 10:00. Οι ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα πρακτορεία τους.

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Απαγορευτικό απόπλου: Ποια πλοία και σε ποια λιμάνια είναι “δεμένα”

Δυσμενείς άνεμοι στο Αιγαίο φέρνουν ακυρώσεις και αλλαγές. Δείτε αναλυτικά ποιες γραμμές δεν εκτελούνται σήμερα Παρασκευή 19/09/2025 και τι ισχύει ανά εταιρεία.

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ (00:01–24:00), με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο και την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.