Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚαι νέο μνημόνιο αλλά το 2018

Και νέο μνημόνιο αλλά το 2018

|

Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει καθότι όπως διέρρευσε από τους θεσμούς, η Ελλάδα θα υπογράψει τώρα μνημόνιο ενόψει του 2018 με μέτρα ύψους 5,3 δις ευρώ.. 

Ενα προσχέδιο νέου μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το 2018 διέρρευσε το Σάββατο από τους Θεσμούς. Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το υπογράψει, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναφέρεται στο κείμενο.

Το προσχέδιο προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.

Τον ίδιο μήνα θα γίνει και έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προσαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εισπραξιμότητά τους.

Εξάλλου, θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στη λίστα της οποίας θα ενταχθούν όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το κράτος. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.

Το Bloomberg, μάλιστα, θεωρεί πως το προσχέδιο του μνημονίου μπορεί να εκληφθεί ως ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο προβλέπει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα αν το πρόγραμμα αποκλίνει. Σύμφωνα με το Bllomberg, αυτό μπορεί να είναι η λύση για μία συμβιβαστική συμφωνία και η νομοθέτησή του θα οδηγήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του νέου μνημονίου, «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τα όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα για αυτόν το σκοπό και προσαρμοζόμενα στις εκάστοτε συνθήκες».

Πηγή: iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Πάσχα: Το νησί που αγκαλιάζει την παράδοση με τις ιερές εικόνες της Χοζοβιώτισσας

Με κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Αμοργός γιορτάζει το Πάσχα μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι πίστης και ευλογίας στα χωριά του νησιού.

Καθολική Εκκλησία: Θεία Λειτουργία στη Χώρα Τήνου για την ανάπαυση του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Πρίντεζης και ο κλήρος καλούν τους πιστούς σε κοινή προσευχή την Τρίτη 29 Απριλίου 2025.

ΑΟ Μυκόνου: Επικράτησε του Πανερυθραϊκού, προκρίθηκε στο final 4 της Elite League

Mύκονος - Πανερυθραϊκός 95-65 και 4-1 νίκες - Έκλεισαν θέση για το Final Four οι Νησιώτες και αντιμετωπίζουν την Μεγαρίδα

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Ελλάδα – Βία Ανηλίκων: 23 περιστατικά κάθε ημέρα

Περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι δράστες βρέθηκαν ενώπιον των Αρχών το πρώτο τρίμηνο του 2025. 23 υποθέσεις νεανικής εγκληματικότητας κάθε ημέρα του έτους

Νάξος: Με λαμπρότητα ο εορτασμός σε Ζωοδόχου Πηγής και Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Πλήθος πιστών συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες και τη Λιτανεία (παραμονή και ανήμερα), υπό την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου και πλήθους τοπικών αρχών.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, γεννιέται από τον ήλιο, τη γη και την ψυχή του νησιού

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ - Τυροκομείο Πιτταρά: Μια ιστορία παράδοσης και μεράκι που ταξιδεύει από τα χωριά της Νάξου στις κορυφές του κόσμου.

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Κουφονήσια: Σημαία 40 m2 σκεπάζει το νησί, τάμα στον Αη Γιώργη που γιορτάζει (video)

Για δεύτερη σερί χρονιά, πάνω από το Κουφονήσι κυματίζει μία τεράστια σημαία ... Ποιος ο λόγος; Ποιος την τοποθέτησε και γιατί; (video)

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;